Jaap van Velzen's Mi Amigo verhaal (3)

op . Gepost in Mi Amigo Archief

MS MagdalenaHans Alards werkte als Jaap van Velzen als zendertechnicus aan boord van de MS Magdalena, het zendschip van Radio Mi Amigo 272. Hans Alards zal de komende weken, in acht verhalen, zijn herinneringen aan Radio Mi Amigo 272 vertellen. Hans Alards over zijn Mi Amigo verhaal: "Ik wil de lezer graag een indruk geven hoe het aan boord van de Magdalena ging en waarom het schip uiteindelijk in beslag werd genomen, o.a. omdat er nooit eerder geschreven is hoe het werkelijk is gegaan". Vandaag: deel 3 van het verhaal.

JAAP VAN VELZEN'S MI AMIGO VERHAAL
DEEL 3: DE ZENDER WERKT WEER
Copyright tekst & afbeeldingen: Hans Alards

De volgende dag was ik al vroeg op, natuurlijk ook door mijn nieuwe omgeving waaraan ik moest wennen. De Grieks sprekende kapitein was ook al in het vooronder om reparaties te verrichten aan een van de agregaten waarvan de motor uit elkaar lag. Samen met hem heb ik van alles bij elkaar gezocht om de antenne een beetje naar mijn zin te maken.

4-400 driver stageMet een oude koppelriem uit het leger met een ijzeren haak eraan om mijn middel ben ik naar boven gegaan langs de metalen trap, bovenin kon ik me vast maken zodat ik mijn beide hande vrij had om te werken. Op dat moment niet nadenkend over eventuele ongevallen die zouden kunnen gebeuren waarvan er geen verzekeing was afgesloten. Over dit soort zaken was nog helemaal niet gesproken door de haast die geboden was eerder deze week.

De isolatoren bovenin de antenne waren met een soort nylon draad aan de dragers bevestigd, alleen was dit draad niet zeewater bestendig. Ik merkte dit toen ik er aan trok en er zo een in mijn hand had. Dit was natuurlijk erg gevaarlijk, want stel je voor dat een draad naar beneden zou zijn gekomen met de zender in bedrijf wanneer er iemand op het dek zou zijn geweest. Na eerst weer de weg naar beneden te hebben gevonden langs de stalen trap op deze schommelende boot, vond ik tussen materialen dikker draad wat ik goed voor deze klus kon gebruiken. De verandering van de antenne verliep niet zoals ik me had voorgesteld, maar had mezelf voor genomen dit af te maken, zodat ik niet weer naar boven zou moeten, want dit was eerlijk gezegd niet mijn hobby, op volle zee.

pa sectionDe zender stond reeds op stand-by, en kon deze in twee trappen opschakelen naar vol vermogen. Dit ging echter niet zonder problemen, de generator ging door deze belasting langzaam draaien en kwam na enige seconden weer op zijn juiste toerental waarna ik de volgende en laatste trap kon inschakelen. Natuurlijk was dit niet normaal, maar deze generatoren waren erg oud en bij nader inzien, niet voorzien van automatische toerental regeling.

Ik kon de zender weer op het vermogen draaien waarmee ik de vorige dag ook had gedraaid, maar was erg benieuwd naar de SWR (staande golf verhouding) van de antenne. Op de mooi ingebouwde SWR meter in deze Harris kon ik dit alles meteen aflezen. Ik had ruim 3000 watt uit, terwijl er niets te zien was aan reflectie. De antenne werkte naar behoren op dit vermogen maar er moest straks natuurlijk meer vermogen op komen, zo rond de 10.000 watt.

modulation driverDe tender waarmee ik was gekomen had ook onderdelen mee genomen voor de zender, waaronder een zendkristal van 1098 KHZ. Het kristal in de zender zat op 1100 KHZ. terwijl wij hier in Europa al lang het 9 KHZ. raster hadden op de middengolf. Aan land was veelvuldig geklaagd over een hinderlijke fluittoon in de avonduren, die veroorzaakt werd door een andere zender die wel in het raster zat en wel op 1098 KHZ. Deze hinderlijke fluittoon zou weg zijn na het plaatsen van dit nieuwe kristal van 1098 KHZ. Met een verschil van 2 KHZ. was er bijna geen afregeling nodig na het plaatsen van het nieuwe kristal.

Ik kon de zender nu op vol vermogen inregelen om zo te zien of alles na behoren werkte. Nadat alles op vol vermogen stond had ik weldra ruim 10.000 watt uit, met maar 100 watt aan reflectie. Dit was een uitstekende verhouding en ik was blij dat mijn werk bovenin de antenne was beloond. Eenmaal alles goed te hebben afgeregeld, had ik maximaal 13.000 watt uit met volle modulatiediepte.

meter gegevensDeze Harris zender bestond uit 3 trappen die dit vermogen maakte. Eerst de oscilatorboard met daarop het kristal met daarachter een transistor breedband HF trap met 10 watt output. Daarachter een buis 4-400 van Eimac die er zo'n 300 watt van maakte. Deze 300 watt kwam vervolgens op de roosters van 2 parallel geschakelde 3 CX 2500 f3 die er met gemak 10.000 watt van maakte. De modulator bestond ook uit een transistor voortrap met daarachter dezelfde 3 CX 2500 f3 maar dan in Push-Pull configuratie om zo 100% te kunnen moduleren.

Aan boord was er vreugde nu de zender weer op vol vermogen draaide en het gaf de DJ's het gevoel niet voor niets achter het mengpaneel plaats te moeten nemen. Nu de zender weer normaal draaide kon ik de studio goed bekijken met alles wat daar zo omheen stond. Deze studio was op het dek direct onder de antenne gebouwd waardoor er regelmatig rateltjes en brom te horen was als gevolg van HF inslag van de zender in audio apparatuur. Ook hieraan kon ik zien dat alles vlug was gebouwd, en niet zoals Veronica en Noordzee met de studio in het schip onder het dek, ver weg van alle mogelijke HF instraling.

De studio was klein maar knus met alles wat nodig was waaronder ook twee Revox B77 tapececk's voor de nonstop uren waarvan ik er hier nog steeds een heb.
In een andere ruimte werd er naar andere zenders geluisterd om het nieuws en weer samen te stellen, dit moest gebeuren wanneer de zender uit stond, want door de grote veldstrekte was luisteren naar andere zenders tijdens onze eigen uitzendingen bijna niet mogelijk.


Bijlage: foto's van het originele Servicemanuel van de gebruikte Harris zender BC 10-H aan boord van de Magdalena

1: 4-400 driver stage
2: hf PA section, audio PA section
3: modulation driver
4: meter gegevens


KLIK HIER voor deel 1 van Jaap van Velzen's Mi Amigo verhaal

KLIK HIER voor deel 2 van Jaap van Velzen's Mi Amigo verhaal

KLIK HIER voor deel 3 van Jaap van Velzen's Mi Amigo verhaal

KLIK HIER voor deel 4 t/m 8 van Jaap van Velzen's Mi Amigo verhaal


Dit verhaal is eerder bewerkt door Mega Media Producties en gepubliceerd op Listenbedrog.nl