Jaap van Velzen's Mi Amigo verhaal (1)

op . Gepost in Mi Amigo Archief

MS Magdalena van Radio Mi Amigo 272Hans Alards werkte als Jaap van Velzen als zendertechnicus aan boord van het mototschip Magdalena, het zendschip van Radio Mi Amigo 272. Hans Alards zal de komende weken, in acht verhalen, zijn herinneringen aan Radio Mi Amigo 272 vertellen. Hans Alards over zijn Mi Amigo verhaal: "Ik wil de lezer graag een indruk geven hoe het aan boord van de Magdalena ging en waarom het schip uiteindelijk in beslag werd genomen, onder andere omdat er nooit eerder geschreven is hoe het werkelijk is gegaan".

JAAP VAN VELZEN'S MI AMIGO VERHAAL
DEEL 1: HET TELEFOONTJE
Copyright / tekst: Hans Alards

Het begon voor mij allemaal in het piratenwereldje in de regio van Nijmegen. Een nogal groot aantal radiofanaten in deze regio wilde eigenlijk maar een ding; een zo groot mogelijke zender in de ether brengen. Kosten nog moeite werden gespaard om dit te realiseren. Zo kwamen we in aanraking met andere piraten in Utrecht en Amsterdam en omgeving. Enkele daarvan hadden contacten met mensen die vergevorde plannen hadden om op zee wat te gaan doen. Toen deze mede piraten duidelijk werd dat ik al enige ervaring had met zendinstallaties, werd mij gevraagd of ik zin had om eventueel aan boord wat te gaan doen. Ik reageerde er koel op (omdat er wel meer van deze verhalen de ronde deden die tijd) en zei, ik houd me aanbevolen, bel me maar wanneer er wat op stapel staat...ik heb wel zin in zo'n avontuur..

Maar na enkele maanden bleek dit eerder gevoerde gesprek niet geheel zonder gevolgen te blijven, want op een ochtend rond een uur of acht ging bij mij thuis de telefoon. Ik kon in het begin niet goed verstaan met wie ik te doen had, en dacht in eerste instantie aan een beschonken etherpiraat, maar na enige seconden drong tot me door dat dit een Belgisch accent was en dat ik met een medewerker van Mi Amigo te doen had.

Hij vroeg of ik de man was van de zenders, waarop ik 'ja' antwoordde. Of ik dan tijd en zin had om een zender te repareren in België? Ik had meteen al door waarover dit ging en begreep ook dat deze man niet vrijuit kon spreken vanwage het nogal beladen onderwerp in deze jaren: de zeezenders. Toen deze Belg duidelijk was dat ik de man was en deze klus wilde klaren, vroeg hij wanneer ik dan zou kunnen komen. Natuurlijk wist ik dat Mi Amigo al twee tot drie weken uit de lucht was vanwege problemen met de zender. Ik ging hier meteen op in en zei, ik kan morgen naar u toe komen.... Na een en ander te hebben doorgenomen, spraken we de volgende dag af in de stationsrestauratie van Zeebrugge. Ik zou daar de volgende dag tegen tien uur in de ochtend zitten met een koffer met de letter "M "er op geplakt, zodat deze man kon zien dat ik de persoon was die hij zocht.

Maar voordat het zover was, heb ik natuurlijk mijn achterban ingelicht over dit wel heel onverwachtte telefoontje. Dat leverde verontwaardigde reacties op, maar tegelijk een hoop vreugde onder de piratenvrienden.
De één na de andere bood aan om mij die volgende ochtend naar Zeebrugge te rijden. Niks was hen te veel; alles hadden ze over voor dit avontuur van hun vriend en hoopten natuurlijk dat ik de klus zou klaren. Het was reeds na 12 uur in de middag en mijn appartement was inmiddels goed gevuld met bezoek. In de plaatselijke supermarkt werd bier en wat al niet meer gehaald om dit te vieren, want onze Jaap de Techniker zou het gaan maken...

Na een nacht van betrekkelijk weinig rust brak de ochtend aan waarop ik zou vertrekken. Een aantal bekenden was uiteraard weer ter plaatse om mij uit te zwaaien. Zo vertrok ik dan om aan mijn Mi Amigo avontuur te beginnen. Ik reed met een bekende naar Zeebrugge. Bij de stationsrestauratie aangekomen liep ik naar binnen en ging daar zitten, maar na een paar minuten stopte er een Mercedes waarvan de bestuurder binnen kwam en mij gebood mee te gaan. Ik werd geacht vlug in te stappen waarna ik een rondleiding van Zeebrugge genoot in vogelvlucht want deze chauffeur wist er goed de weg.

Na een kwartier in Zeebrugge te hebben rondgescheurd, dook hij opeens een haven in en werd ik bij een vissersboot afgezet. De kapitein gebood mij aan boord te komen en bood mij een pilsje aan, want er moest nog iemand komen. Pakweg tien minuuten later kwam deze Mercedes weer en er kwam een andere man op ons bootje afgelopen. Deze man, Eric, bleek een DJ uit Amsterdam te zijn en zou programma's gaan maken aan boord.

Toen we buitengaats waren, merkte ik al snel dat deze Eric nog nooit verder was geweest dan de Amsterdamse wallen, want hij bogon door het schommelen van de boot al lekker ziek te worden. Terwijl de kapitein en ikzelf al aan ons derde biertje bezig waren, had deze Eric al niets meer in z'n maag om aan de vissen te voeren. Ik had in een eerder verleden al menige reis gemaakt op een schip naar Engelend en Schotland, waardoor ik geen last meer had van zeeziekte en dus zo genoot van een Belgisch pilsje.

Voldende week deel 2: "De Magdalena komt in zicht..."


Copyright: Hans Alards.
Reproductie van dit verhaal zonder toestemming van de schrijver / copyrighthouder is niet toegestaan.


KLIK HIER voor deel 1 van Jaap van Velzen's Mi Amigo verhaal

KLIK HIER voor deel 2 van Jaap van Velzen's Mi Amigo verhaal

KLIK HIER voor deel 3 van Jaap van Velzen's Mi Amigo verhaal

KLIK HIER voor deel 4 t/m 8 van Jaap van Velzen's Mi Amigo verhaal


Dit verhaal is eerder bewerkt door Mega Media Producties en gepubliceerd op Listenbedrog.nl