images/categories/Nieuws.png

Dick de Graaf overleden

op .

dickdegraafDick de Graaf is donderdag 19 november overleden. Hij is 75 jaar geworden. In 1968 startte Dick bij de ziekenomroep Razo in zijn geboortestad Delft. In datzelfde jaar ging Dick werken voor de KRO. In 1972 begon hij bij de zeezender Radio Noordzee. Eerst aan boord van het zendschip Mebo II als nieuwslezer en DJ van het legendarische programma Driemaster. Later in de studio in Bussum als DJ van het ochtendprogramma van Radio Noordzee. Dick bleef bij Radio Noordzee tot het einde op 31 augustus 1974.

Voortbestaan Extra AM in gevaar

op .

ra57Het voortbestaan van de Gouwe Ouwe zender Extra AM is in gevaar. Door de corona crisis hebben een aantal sponsoren zich noodgedwongen terug moeten trekken. Daardoor kunnen de kosten van de vergunningen en de stream- en zenderkosten niet meer betaald worden. Als er niets gebeurd zal Extra AM aan het einde van het jaar moeten stoppen. Daarom is het station een sponsoractie gestart waarmee het hoopt het voortbestaan veilig te stellen. MediaPages sprak met Harm ten Brink van Extra AM over de huidige situatie van zijn station.

Zeezender boeken in prijs verlaagd

op .

ditwasveronicaHet is alweer bijna de ‘cadeautijd’ van het jaar. MediaPages heeft daar voor een aantal mooie cadeau suggesties op een rijtje gezet. En natuurlijk gaan die over zeezenders of andere vormen van radio. En helemaal leuk: de meeste van onze cadeau suggesties zijn nu in prijs verlaagd. Al onze cadeau ideeën vermelden we met een afbeelding, een korte omschrijving en een directe bestellink. Alle genoemde artikelen zijn verkrijgbaar in de webshop van het Museum van de 20e Eeuw. En met je aankoop steun je het museum!

Nieuw: boek over Bart van Gogh

op .

boekbart2In het nieuwe boek ‘Bart! De Van Gogh van de jingles’ spreekt Van Gogh zich uit over het verleden en de toekomst van radio. Het verhaal van Bart van Gogh is het verhaal van een halve eeuw radio in Nederland en ver daarbuiten. Van landpiraten en zeezenders, de omroepen en de commerciëlen die er kwamen. Van Gogh begon veertig jaar geleden als radiomaker en groeide uit tot één van de meest bekende producers van jingles. In dit nieuwe boek staan ook herinneringen van o.a. Hans Hogendoorn, Ferry Maat en Marc Jacobs.

Radio Mi Amigo oktober 1978

op .

ferryblankenbergeDe oktobermaand van 1978 was aan boord van het zendschip Mi Amigo in de Thamesmonding buitengewoon bewogen. Omdat nog slechts één van de twee generatoren de zender van stroom kon voorzien, was de 24-uurs service op de 319 meter middengolf vervallen. Na een half uur Johan Maasbach was Mi Amigo van 8 tot 19 uur in de lucht en vervolgens Caroline tot 2 uur ’s nachts. De sfeer aan boord tussen de Britse en Nederlandse ploeg was wat onderkoeld maar niet slecht, het gevolg van de rare kwestie ‘Radio Hollandia’. Update 1-11: downloadlink

Extra Gold: Veronica Top 40 1984

op .

monique18Dit weekend brengt Radio Extra Gold weer veel zeezender geluiden. Met op zaterdag de 'Historische Zaterdagmiddag Gebeurtenis', met iedere week een Radio Veronica Top 40 en Tipparade uit het verleden. Met deze week de Top 40 en Tipparade van week 47 in 1984. Nog meer zeezender geluiden op zaterdag en zondag in het 'Zeezender Uur' met historische radio programma's van de voormalige zeezenders. En op zaterdag een nieuwe aflevering van Goud van Oud met Martien Engel en op zondag Pirate Gold met Peter Vrakking.

Presentatie boek Bart van Gogh

op .

bartton2Ton Lathouwers overhandigt het eerste exemplaar van Bart! De Van Gogh van de jingles aan Bart van Gogh. Lathouwers is een van de initiatiefnemers van de radiozenders Radio 10, Sky Radio, Radio 538 en Radio Veronica. Bart van Gogh werkt veertig jaar in het radio-vak, onder meer als jingle-maker en stem van Sky Radio. Op 18 november verscheen zijn biografie, die de lezer meeneemt in 40 jaar radio-geschiedenis. “Wie jingles zegt, zegt Bart van Gogh. Hij sprak de misschien wel bekendste jingle in: over dat kip zo’n veelzijdig stukje vlees is".

Nieuw zeezender model: Ger Anna

op .

gerannahansHans Hettelder blijft bouwen aan zijn vloot van modellen van voormalige zendschepen. In september liet Hans ons nog weten dat zijn nieuwste model, de King David van Capital Radio, klaar was. En vandaag ontvingen we, nog geen drie maanden later, alweer een bericht van Hans. Ditmaal maakte Hans een prachtige replica van de ‘Ger Anna’, in de jaren 60 en 70 het bevoorradingsschip van de zeezender Radio Veronica. Hans Hettelder is met zijn model zendschepen een vaste gast op veel RadioDagen en andere zeezender evenementen in Nederland en België.

Stem op Skol Tune van Patries

op .

patriciapaayveronicaEr is, volgens ons, geen mooiere reclamemuziek dan de Skol Tune, in 1968 gezongen door Patricia Paay. En geen een met zoveel ‘zeezender Veronica lijntjes’ ook trouwens. Dus de Skol Tune moet dit jaar gewoon in de ‘Reclame Muziek Top 40 Aller Tijden’! Je kunt vanaf nu t/m 24 november stemmen voor die Top 40. De lijst wordt op 27 november uitgezonden op NPO Radio 2. Als je even doorleest dan leggen we die ‘zeezender Veronica lijntjes’ uit en vermelden we ook de directe link waar je kunt stemmen op de Skol Tune.

Henri Roemer overleden

op .

henriroemerDe Luxemburger Henri Roemer (68) is dit weekend overleden. Dat meldt RTL mede-oprichter Freddy Thyes. Beide Luxemburgers stonden in 1989 aan de wieg van de Nederlandse commerciële televisie met RTL Veronique. De basis voor RTL Véronique lag in Luxemburg, bij CLT. Freddy Thyes, Gaston Thorn, Lex Harding, Ruud Hendriks en Henri Roemer waren degenen die betrokken waren bij de oprichting. Lex Harding en Peter de Jager, de NMB (ING), Rabobank, Credit Lyonais en Philips waren samen met CLT de eerste financiers van wat vanaf 1990 RTL4 is geworden.