images/categories/Noordzee.png

Video boottocht Mebo II 6 augustus 74

op . Gepost in Noordzee Archief

videokurt6aug74Op 6 augustus 1974 voeren Kurt Sellenthin en Werner Tschoepe samen met de RNI-staf en andere RNI-fans op de Trip-tender naar de MEBO II. Zij arriveerden op de MEBO II terwijl Erik Post Buitengaats presenteerde. Je hoort Rudi Kagon en een aantal RNI-fans vrienden en familie begroeten. Je hoort ook Robin Banks het briefje van Werner voorlezen met de groeten aan vrienden en familie. En je ziet Kurt naar de camera op de MEBO II lopen. Deze film is 2 minuten langer dan wat Kurt in 1974 filmde en monteerde.

Unieke beelden Mebo I en II

op . Gepost in Noordzee Archief

videomeboalexjuli2023Net als veel andere zeezenderfans heeft ook Alex van den Hoek een fascinatie over wat er precies met de Mebo I en II is gebeurd na 31 augustus 1974. Alex heeft nu een video samengesteld en online gezet met beelden van de Mebo II en I uit precies die periode. Alex schrijft er dit over: "Vandaag iets speciaals voor de echte Die-Hard RNI fans. Een video uit het Freewave archief. Helaas in een bar slechte kwaliteit en slechts een minimaal aantal stukjes originele audio, maar voor de echte fans van RNI waarschijnlijk zeker het bekijken waard".

Radio Nordsee 2LP 48 jaar geleden

op . Gepost in Noordzee Archief

hansknot1973Op dinsdag 4 mei is het precies 48 jaar geleden dat de dubbel LP ‘The History of Radio Nordsee International’ verscheen. De eerste exemplaren werden toen verkocht bij het kantoor van Jacques Vrolijk in Scheveningen aan deelnemers aan een boottocht langs de zeezenders. De LP werd destijds op verzoek van de firma Strengholt geproduceerd door Jacob van Kokswijk en Hans Knot en ingesproken door Mike Ross en Nico Steenbergen. Hans Knot heeft dankzij Ben Meijering een opmerkelijk verhaal uit 1973 over deze LP.

Start Noordzee 50 jaar geleden

op . Gepost in Noordzee Archief

joostjan1Op zaterdag 6 maart 1971 om 9 uur, precies een halve eeuw geleden, startten de Nederlandstalige uitzendingen van de zeezender Radio Noordzee. Het openings- programma werd gepresenteerd door Joost den Draaijer en Jan van Veen. Vanaf 12 uur presenteerde Joost die dag de eerste Radio Noordzee Top 50. Naast Jan en Joost maakte ook Ferry Maat deel uit van het eerste Noordzee team. De eerste maanden waren de Nederlandstalige uitzendingen te horen tussen 9 en 16 uur. Extra Gold en 192Radio zonden vandaag de Noordzee opening opnieuw uit.

RNI's Chairman of the board pakket

op . Gepost in Noordzee Archief

mebo21970Toen Radio Northsea in 1970 begon met uitzenden maakten ze gebruik van prachtige jingles uit het ‘Chairman of the board’ pakket. Dat was oorspronkelijk gemaakt voor WLOF Channel 95 in Florida. Op de instrumentale stukken in de jingles was door Robbie Dale met een gelegenheidskoortje in de Soundpush studio ‘Radio Northsea’ ingezongen. De oorspronkelijke jingles waren geschreven door jingle componist Tom Merriman. Het Genootschap voor Radiojingles en Tunes heeft de oorspronkelijke WLOF jingles en de instrumentals online gezet.

Wat gebeurde er met de Mebo na '74

op . Gepost in Noordzee Archief

robinadcroft2005Alex van den Hoek deelde vorige week een video met ons in het kader van zijn zoektocht 'Wat gebeurde er met de Mebo na 1974'. Vandaag heeft Alex wederom twee video's voor ons die antwoorden geven op de 'Mebo vragen'. Eerst een video van 14 juli 1976 met 'Veronica Aktueel' over de Mebo en een interview met Edwin Bollier. En een video met Robin Adcroft in 2005 op de RadioTag Erkrath met veel antwoorden op 'Mebo vragen'. Of zoals Alex zelf zegt 'Het laatste stukje van de puzzel'. UPDATE 6-8: Veronica (VOO) over vertrek Mebo 17-1-1977.

Dick, Marc en Ferry over Noordzee

op . Gepost in Noordzee Archief

dickferrymarc20214Ferry Eden had op 11 oktober 2014 tijdens de Radiotag in Erkrath een interview van ruim een uur met Dick de Graaf en Marc van Amstel over hun tijd bij de zeezender Radio Noordzee. Met o.a. het ontslaan van alle Engelse DJ’s door John de Mol in 1972, het programma ‘Driemaster’, bezoeken van de Mebo bemanning aan de Mi Amigo en de Norderney, de korte golf uitzendingen, de plugplaten en de Treiterschijven, de financiële problemen in 1970 en de inbeslagname van de Mebo II. Martin van der Ven heeft de video ervan nu online gezet op zijn Offshore Radio Cinema.

50 jaar geleden: Noordzee 1 april grap

op . Gepost in Noordzee Archief

janvanveen1april1971De zeezenders hebben in het verleden meerdere 1 april grappen georganiseerd. Eén van de leukste was in 1971, 50 jaar geleden, van Radio Noordzee in samenwerking met het Hilversum 1 programma Cosa Nostra. De Scheveningse Pier zou op instorten staan. Karel Prior maakte via Hilversum 1 live verbinding met Radio Noordzee voor een verslag van de gebeurtenissen. Aan boord van de Mebo II was voor deze gelegenheid Jan van Veen, bijgestaan door Chrispian St. John en Dave Rogers. Het live verslag vanaf de Mebo was te horen op Noordzee en Hilversum 1.

Start Radio Northsea 50 jaar geleden

op . Gepost in Noordzee Archief

mebo21970Op zaterdag 28 februari was het precies 50 jaar geleden dat Radio Northsea International met officiële uitzendingen begon. Dat eerste jaar 1970 werd een turbulent jaar voor RNI met de verhuizing naar de Engelse kust, de stoorzenders van de Britse overheid, de tijdelijke naamsverandering in Caroline, de verkiezingen, de terugkeer naar de Nederlandse kust, de poging tot entering van Kees Manders en het voorlopige einde. Alex van den Hoek heeft mooie videobeelden uit dat eerste jaar. Met o.a. ITV over de start van RNI.

Radio Noordzee dubbel CD download

op . Gepost in Noordzee Archief

noordzeejingleweb2Vijftig jaar geleden kwamen de eerste geluiden vanaf de Mebo II. Op de dag af. We zouden er nog veel van horen, van Radio Nordsee/Radio Northsea/Radio Noordzee, allemaal uitzendend vanaf hun kleine coaster met z'n dazzlepainting. Jacob van Kokswijk, die later een befaamd professor dr. zou worden, was een trouwe luisteraar. Vaste bezoeker ook van de Noordzee-burelen. En de samensteller van de dubbel-LP over het station die hij in 1973 maakte. Een groot succes, die dubbelaar. Nogal wiedes, hij stond vol met jongersboek-episodes.