images/categories/Noordzee.png

Start Radio Northsea 50 jaar geleden

op . Gepost in Noordzee Archief

mebo21970Op zaterdag 28 februari was het precies 50 jaar geleden dat Radio Northsea International met officiële uitzendingen begon. Dat eerste jaar 1970 werd een turbulent jaar voor RNI met de verhuizing naar de Engelse kust, de stoorzenders van de Britse overheid, de tijdelijke naamsverandering in Caroline, de verkiezingen, de terugkeer naar de Nederlandse kust, de poging tot entering van Kees Manders en het voorlopige einde. Alex van den Hoek heeft mooie videobeelden uit dat eerste jaar. Met o.a. ITV over de start van RNI.

Radio Noordzee dubbel CD download

op . Gepost in Noordzee Archief

noordzeejingleweb2Vijftig jaar geleden kwamen de eerste geluiden vanaf de Mebo II. Op de dag af. We zouden er nog veel van horen, van Radio Nordsee/Radio Northsea/Radio Noordzee, allemaal uitzendend vanaf hun kleine coaster met z'n dazzlepainting. Jacob van Kokswijk, die later een befaamd professor dr. zou worden, was een trouwe luisteraar. Vaste bezoeker ook van de Noordzee-burelen. En de samensteller van de dubbel-LP over het station die hij in 1973 maakte. Een groot succes, die dubbelaar. Nogal wiedes, hij stond vol met jongersboek-episodes.

Video Radio Noordzee 1970 - 1971

op . Gepost in Noordzee Archief

alexrniUit het archief van Martin van der Ven heeft Alex van den Hoek ditmaal een video gedigitaliseerd met beelden van de zeezender Radio Noordzee uit 1970 en 1971. Het zijn geen nieuwe beelden, maar wel van een veel betere kwaliteit dan eerder gepubliceerd. Met onder andere de start van Radio Northsea International, RNI storing bij de Walton on Naze kustwacht, de Britse overheid zet een stoorzender in tegen RNI, de start van lokale commerciele radio in Engeland, de brand aan boord van de Mebo II en interviews met Radio Veronica boordmedewerkers en Bull Verweij.

Video boottocht Radio Noordzee 1971

op . Gepost in Noordzee Archief

vidrniAlex van den Hoek heeft deze week een aantal 8MM filmpjes van Rob Olthof gedigitaliseerd en online gezet. Rob filmde in 1971 een aantal boottochten naar het Radio Noordzee zendschip Mebo II. Hans Hogendoorn heeft de video inmiddels bekeken en herkent o.a. de RNI medewerkers Brian McKenzie, Mike Ross, Dave Rogers en de beide Zwitserse technici Bruno en Kurt. De video is afkomstig uit het archief van Martin van der Ven en Hans Knot.

Video laatste dagen Radio Noordzee

op . Gepost in Noordzee Archief

videolaatsteUit het archief van Hans Knot en Martin van der Ven is een video boven water gekomen die Harry de Winter maakte van de laatste dagen van de zeezender Radio Noordzee. De video is nu door Pieter Damave gedigitaliseerd en door Alex van den Hoek gemonteerd. Met o.a. het slotfeest op woensdag 28 augustus in de Hofstede 'Oud Bussem" in Naarden. Maar ook de aankomst van de Mini Seven Club Karavaan in de Scheveningse haven voor de tocht naar de MEBO II op donderdag 29 augustus.

RNI's Chairman of the board pakket

op . Gepost in Noordzee Archief

mebo21970Toen Radio Northsea in 1970 begon met uitzenden maakten ze gebruik van prachtige jingles uit het ‘Chairman of the board’ pakket. Dat was oorspronkelijk gemaakt voor WLOF Channel 95 in Florida. Op de instrumentale stukken in de jingles was door Robbie Dale met een gelegenheidskoortje in de Soundpush studio ‘Radio Northsea’ ingezongen. De oorspronkelijke jingles waren geschreven door jingle componist Tom Merriman. Het Genootschap voor Radiojingles en Tunes heeft de oorspronkelijke WLOF jingles en de instrumentals online gezet.

De eerste RNI jingles uit 1970

op . Gepost in Noordzee Archief

kmm21Toen de zeezender Radio Northsea International begon met uitzenden in 1970 had het station meteen een mooi gezongen jinglepakket. Zoals: "This is the place that's gonna blow your mind", "The chairman of the board" en "RNI makes me happier". Maar wat is de oorsprong van deze jingles? Het Genootschap voor Radiojingles en Tunes ging op onderzoek uit. Het jinglepakket was oorspronkelijk gemaakt voor het station 95 WLOF in Orlando Florida. Naar verluid is in de Nederlandse Soundpush studio onder leiding van Robbie Dale de stationsnaam RNI ingezongen.

Noordzee "hou 'm in de lucht" jingle

op . Gepost in Noordzee Archief

ferrymaat1973Jelle Boonstra maakt er bij Jingleweb bijna een sport van: ruim 40 jaar na dato de geheimen van jingles en tunes van de zeezenders achterhalen. En vaak is dat nog best moeilijk. Want de makers van de jingles en tunes van toen weten nu meestal niet meer wat ze destijds gebruikt hebben voor de betreffende jingles of tunes. Zo kwam Jelle er vorige week achter welke backing muziek Ferry Maat in 1973 gebruikte bij een door hem ingezongen "Radio Noordzee, hou 'm in de lucht" jingle.

Nog een historische video van RNI

op . Gepost in Noordzee Archief

rnivideoNadat vorige week een historische Super 8 film gemaakt door Harry de Winter over de laatste dagen van de zeezender Radio Noordzee boven water kwam, is er nu nog een film opgedoken. Met ditmaal beelden van Peter Holland in de studio aan de Frans Halslaan en Tony Berk in de studio in de Hofstede Oud Bussem in Naarden. De film is wederom gemonteerd door Alex van den Hoek en staat nu online.

RNI tender in 1971 weggesleept

op . Gepost in Noordzee Archief

meboOp 23 februari 1971 werd het schip "Linda" van C, de Ridder uit Urk door Rijkswaterstaat weggesleept uit de haven van Scheveningen. In dezelfde maand had schipper de Ridder met de "Linda" diverse malen het zendschip Mebo II van Radio Northsea bevoorraad. De reden hiervan was ondermeer dat de Mebo I nog steeds aan de ketting lag, een beslag dat was gelegd door ir. Heerema. Als reden voor het wegslepen van de Linda werd destijds gegegen dat schipper de Ridder geen vergunning had om aktiviteiten vanuit Scheveningen te verrichten, aldus Riem Vis, directeur van de Havendienst. Hans Knot schreef een verhaal over deze gebeurtenis in 1971.