images/categories/Noordzee.png

Radio Nordsee 2LP 48 jaar geleden

op . Gepost in Noordzee Archief

hansknot1973Op dinsdag 4 mei is het precies 48 jaar geleden dat de dubbel LP ‘The History of Radio Nordsee International’ verscheen. De eerste exemplaren werden toen verkocht bij het kantoor van Jacques Vrolijk in Scheveningen aan deelnemers aan een boottocht langs de zeezenders. De LP werd destijds op verzoek van de firma Strengholt geproduceerd door Jacob van Kokswijk en Hans Knot en ingesproken door Mike Ross en Nico Steenbergen. Hans Knot heeft dankzij Ben Meijering een opmerkelijk verhaal uit 1973 over deze LP.

Start Noordzee 50 jaar geleden

op . Gepost in Noordzee Archief

joostjan1Op zaterdag 6 maart 1971 om 9 uur, precies een halve eeuw geleden, startten de Nederlandstalige uitzendingen van de zeezender Radio Noordzee. Het openings- programma werd gepresenteerd door Joost den Draaijer en Jan van Veen. Vanaf 12 uur presenteerde Joost die dag de eerste Radio Noordzee Top 50. Naast Jan en Joost maakte ook Ferry Maat deel uit van het eerste Noordzee team. De eerste maanden waren de Nederlandstalige uitzendingen te horen tussen 9 en 16 uur. Extra Gold en 192Radio zonden vandaag de Noordzee opening opnieuw uit.

RNI's Chairman of the board pakket

op . Gepost in Noordzee Archief

mebo21970Toen Radio Northsea in 1970 begon met uitzenden maakten ze gebruik van prachtige jingles uit het ‘Chairman of the board’ pakket. Dat was oorspronkelijk gemaakt voor WLOF Channel 95 in Florida. Op de instrumentale stukken in de jingles was door Robbie Dale met een gelegenheidskoortje in de Soundpush studio ‘Radio Northsea’ ingezongen. De oorspronkelijke jingles waren geschreven door jingle componist Tom Merriman. Het Genootschap voor Radiojingles en Tunes heeft de oorspronkelijke WLOF jingles en de instrumentals online gezet.

De eerste RNI jingles uit 1970

op . Gepost in Noordzee Archief

kmm21Toen de zeezender Radio Northsea International begon met uitzenden in 1970 had het station meteen een mooi gezongen jinglepakket. Zoals: "This is the place that's gonna blow your mind", "The chairman of the board" en "RNI makes me happier". Maar wat is de oorsprong van deze jingles? Het Genootschap voor Radiojingles en Tunes ging op onderzoek uit. Het jinglepakket was oorspronkelijk gemaakt voor het station 95 WLOF in Orlando Florida. Naar verluid is in de Nederlandse Soundpush studio onder leiding van Robbie Dale de stationsnaam RNI ingezongen.

Noordzee "hou 'm in de lucht" jingle

op . Gepost in Noordzee Archief

ferrymaat1973Jelle Boonstra maakt er bij Jingleweb bijna een sport van: ruim 40 jaar na dato de geheimen van jingles en tunes van de zeezenders achterhalen. En vaak is dat nog best moeilijk. Want de makers van de jingles en tunes van toen weten nu meestal niet meer wat ze destijds gebruikt hebben voor de betreffende jingles of tunes. Zo kwam Jelle er vorige week achter welke backing muziek Ferry Maat in 1973 gebruikte bij een door hem ingezongen "Radio Noordzee, hou 'm in de lucht" jingle.

50 jaar geleden: Noordzee 1 april grap

op . Gepost in Noordzee Archief

janvanveen1april1971De zeezenders hebben in het verleden meerdere 1 april grappen georganiseerd. Eén van de leukste was in 1971, 50 jaar geleden, van Radio Noordzee in samenwerking met het Hilversum 1 programma Cosa Nostra. De Scheveningse Pier zou op instorten staan. Karel Prior maakte via Hilversum 1 live verbinding met Radio Noordzee voor een verslag van de gebeurtenissen. Aan boord van de Mebo II was voor deze gelegenheid Jan van Veen, bijgestaan door Chrispian St. John en Dave Rogers. Het live verslag vanaf de Mebo was te horen op Noordzee en Hilversum 1.

Start Radio Northsea 50 jaar geleden

op . Gepost in Noordzee Archief

mebo21970Op zaterdag 28 februari was het precies 50 jaar geleden dat Radio Northsea International met officiële uitzendingen begon. Dat eerste jaar 1970 werd een turbulent jaar voor RNI met de verhuizing naar de Engelse kust, de stoorzenders van de Britse overheid, de tijdelijke naamsverandering in Caroline, de verkiezingen, de terugkeer naar de Nederlandse kust, de poging tot entering van Kees Manders en het voorlopige einde. Alex van den Hoek heeft mooie videobeelden uit dat eerste jaar. Met o.a. ITV over de start van RNI.

Radio Noordzee dubbel CD download

op . Gepost in Noordzee Archief

noordzeejingleweb2Vijftig jaar geleden kwamen de eerste geluiden vanaf de Mebo II. Op de dag af. We zouden er nog veel van horen, van Radio Nordsee/Radio Northsea/Radio Noordzee, allemaal uitzendend vanaf hun kleine coaster met z'n dazzlepainting. Jacob van Kokswijk, die later een befaamd professor dr. zou worden, was een trouwe luisteraar. Vaste bezoeker ook van de Noordzee-burelen. En de samensteller van de dubbel-LP over het station die hij in 1973 maakte. Een groot succes, die dubbelaar. Nogal wiedes, hij stond vol met jongersboek-episodes.

Video Radio Noordzee 1970 - 1971

op . Gepost in Noordzee Archief

alexrniUit het archief van Martin van der Ven heeft Alex van den Hoek ditmaal een video gedigitaliseerd met beelden van de zeezender Radio Noordzee uit 1970 en 1971. Het zijn geen nieuwe beelden, maar wel van een veel betere kwaliteit dan eerder gepubliceerd. Met onder andere de start van Radio Northsea International, RNI storing bij de Walton on Naze kustwacht, de Britse overheid zet een stoorzender in tegen RNI, de start van lokale commerciele radio in Engeland, de brand aan boord van de Mebo II en interviews met Radio Veronica boordmedewerkers en Bull Verweij.

Video boottocht Radio Noordzee 1971

op . Gepost in Noordzee Archief

vidrniAlex van den Hoek heeft deze week een aantal 8MM filmpjes van Rob Olthof gedigitaliseerd en online gezet. Rob filmde in 1971 een aantal boottochten naar het Radio Noordzee zendschip Mebo II. Hans Hogendoorn heeft de video inmiddels bekeken en herkent o.a. de RNI medewerkers Brian McKenzie, Mike Ross, Dave Rogers en de beide Zwitserse technici Bruno en Kurt. De video is afkomstig uit het archief van Martin van der Ven en Hans Knot.