Radio Noordzee Internationaal in 1971
Na tien jaar uitzenden was de rust voor Veronica buiten de Scheveningse kust verstoord door de komst begin 1970 van Radio Nordsee en hun kleurrijke zendschip MEBO II. Op grond van geldleningen aan de Zwitserse eigenaren Erwin MEister en Edwin BOllier had Veronicabaas Bull Verweij Nederlandstalige uitzendingen vanaf de MEBO II kunnen voorkomen. Maar Verweij weigerde (volgens de rechter onterecht!) de teugbetaling van die leningen door de Zwitsers en voelden zich niet langer gebonden aan afspraken met Verweij. UPDATE 7-10: DOWNLOADLINK
Vanaf 6 maart 1971 klonken er Nederlandstalige uitzendingen van Radio Noordzee. Gefrustreerd gaf de Veronica-directie een paar duikers opdracht om te zorgen dat de MEBO II binnen de territoriale wateren kwam, waarna het in beslag kon worden genomen. Dat liep half mei uit de hand met een aanslag en brand op het zendschip tot gevolg! De duikers, Veronica baas Bull Verweij en rechterhand Norbert Jurgens moesten de gevangenis in.
Voorlopig was de eerder ontslagen medeoprichter en algemeen directeur van Veronica, Dirk Verweij bij Veronica teruggekeerd om orde op zaken te stellen. Hij kwam tot overeenstemming met de Zwitsers dat de nog openstaande lening werd weggestreept tegen de aangerichte schade aan het MEBO-schip waarna beide partijen elkaar met rust zouden laten. Door de terugkeer bij Veronica van Dirk Verweij kon schoonzoon Jan van Veen bij Radio Noordzee niet langer aanblijven en vertrok er half augustus 1971. Bovendien was duidelijk, dat de politiek na dit piraten-gebeuren-op-volle-zee ontwaakt was en een uiteindelijke reactie tegen de zeezenders niet zou uitblijven! Het aantal tegenstanders daarvan was gegroeid en die hadden ondertussen voldoende ‘munitie’ om de zeezenderij voor de Scheveningse kust en de medewerking hieraan 3 jaar later strafbaar te stellen.
Augustus 1971 werden de Engelstalige dj’s Tony Allen en Andy Archer ontslagen wegens wangedrag op het zendschip. Archer publiceerde uit rancune in de krant de absurde beschuldigingen van spionage door de Zwitsers voor het toenmalige Oostblok. Die figuurlijke storm waaide gelukkig over. Die maand stond in het teken van slechte bevoorrading omdat schuldeisers van RNI na elkaar de tender MEBO I aan de ketting lieten leggen. Protesten van boord over slechte bevoorrading bleven niet uit en tot ongenoegen van Noordzee-baas John de Mol Sr. klonken die zelfs door in de uitzendingen. September werd de jeugdige Chrispian St John als dj ontslagen en vertrok Mark Stuart uit solidariteit. Verderop dat najaar waren er stormen die niet overwaaiden en kreeg men op het zendschip te maken met nog met de grote ongemakken op zee: de MEBO II sloeg van zijn anker.
Joost den Draaijer, de alias van Willem van Kooten, was programmaleider van RNI. Onder hem vielen naast de Nederlandstalige dj’s ook de Engelstalige medewerkers. Op het zendschip zorgden ze samen met de Nederlands liveploeg (Hans ten Hooge, Leo van der Goot en Nico Steenbergen) voor programma’s en actueel nieuws vanaf het zendschip voor Scheveningse kust. De Nederlandstalige programma’s bestonden echter voor het grootste deel uit vooraf opgenomen bandprogramma’s. Na het vertrek uit de eerdere studio aan de Frans Halstraat in Hilversum werden die bandprogramma’s opgenomen in de hofstede ‘Oud Bussem’, op het Strengholt-terrein in Naarden. De programma’s werden bij voorkeur iedere vrijdag op het zendschip afgeleverd.
Joost den Draaijer verzorgde de Radio Noordzee super Top 50, die iedere zaterdag tussen 12 en 3 te beluisteren was. Zijn dagelijkse show ‘Joost mag het weten’ werd nogal eens vervangen door Tony Berk. Dat kwam deels door drukte met zijn muziekbedrijf Red Bullet en de grotere reisafstand naar Naarden in plaats van de eerdere Hilversumse studio. Maar hij had sinds de aanslag op de MEBO II en het vertrek van zijn maat Jan van Veen ook twijfels over de zeezenderij. Bovendien had hij inmiddels een vervelend geschil met Strengholt (en Noordzee) eigenaar Guus Jansen, die hem winstdeling in het succes had beloofd, hetgeen uitbleef omdat volgens diens zeggen bij Noordzee de kosten nog steeds boven de baten uitstegen. Op deze 2e oktober 1971 echter, deed Joost gewoon zijn Top 50 die op 5 oktober (12-15 uur) als retro versie draait via www.foutemuziekradio.nl met Ferry Eden.
UPDATE 7-10: DOWNLOADLINK:
download hier de Radio Noordzee Top 50 van 2 oktober 1971 door Ferry Eden als MP3
Bron/tekst: Ferry Eden / MediaPages
Tags: Nieuws Actueel