Jan van Veen overleden

op .

janvinyl2015Na een kort ziekbed is Jan van Veen 4 februari op 79 jarige leeftijd overleden. Jan van Veen begon zijn radiocarrière in september 1964 bij Radio Veronica. Daar presenteerde hij o.a. Gouden discotheek, Muziek bij de Lunch, Hits uit Zee en Alle Remmen Los. In 1967 startte Jan met Candlelight. In 1970 verliet Jan Veronica en startte in 1971 bij Radio Noordzee. Daar presenteerde hij, samen met Willem van Kooten, o.a. het openingsprogramma. Na Radio Noordzee werkte Jan o.a. bij de AVRO, Sky, 100%NL en Easy FM.


Jan werkte in 1969 mee aan de single ‘Wij zijn piraten’, onder de naam Los Piratos, samen met Rob Out en Lex Harding. In 1973 maakte Jan van Veen de single ‘Meer’ waar hij voor Radio Noordzee een speciale versie van maakte. In 1971 maakte Jan voor Radio Noordzee, in samenwerking met Radio 1, een geslaagde 1 april grap over De Pier in Scheveningen. Jan was in 1978 te horen op de door Ad Bouman en Bart van Leeuwen (Veronica Omroep Organisatie) gemaakte Nederlandse bewerking van War of the Worlds. In 2004 werkte Jan van Veen mee aan de Veronica 828 reünie uitzending vanuit Hotel Lapershoek.

Jan Van Veen werd op 11 mei 2009 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Op 1 september 2014 vierde Jan zijn 50-jarige jubileum als radiopresentator. Ter gelegenheid hiervan ontving Jan de 100%NL Oeuvre Award. In september 2015 werkte Jan mee aan de Vinyl Marathon van 192 Radio vanuit Hotel Lapershoek en vanaf oktober 2020 werkte Jan mee aan het 192 Radio Retro Radio evenement van de Dutch Media Week.

Voormalig Radio Veronica collega Juul Geleick schrijft namens de Stichting Norderney:
juuljanJan was één van de eerste “echte” discjockeys bij Veronica. Hij hield zich veel bezig met de toen net opkomende popmuziek. Dat kon ook bijna niet anders komende vanuit Voorburg aan de rand van Den Haag. En Jan kende veel van die bandjes daar. Hij kwam in september 1964 in dienst en werd aangenomen door Willem van Kooten, die net programmaleider was. Jan zat samen met Willem in militaire dienst.
Z’n eerste programma werd “Gouden discotheek”. Als snel presenteerde Jan meerdere programma’s zoals; Muziek bij de Lunch, Hits uit Zee, en vele anderen.
Maar de bekendste is toch wel het legendarische programma “Alle Remmen Los” als afsluiter van de dagelijkse uitzendingen. Daar kon hij zich uitleven, met de allernieuwste platen. Jan was in die tijd een exponent van de DJ, die vond dat elke intro van de plaat tot op de seconde moest worden ingesproken. Ja, dat was mode, en Jan beheerste dat als geen ander!
We zeiden wel eens getuige z’n “Haagse” roots , “Jan was de ultieme vertegenwoordiger van Beatstad Nummer 1… Den Haag”.
In 1967 startte Jan het programma “Candlelight”. Geen popmuziek maar op de late avond gedichten voordragen van de luisteraars. Het werd een enorm succes en nog steeds is er zijn eigen internet station Candlelight Radio.
Jan verliet Veronica in 1970 maar onderhield nog altijd warme banden met de oud collega’s van Radio Veronica, het station waar z’n roots lagen.
We gaan hem missen.

Voormalig Radio Noordzee collega Hans Hogendoorn schrijft:
Met Willem van Kooten stapte Jan in 1971 over naar Radio Noordzee, waar ze de programmering opzetten.
Op zee en aan de wal hebben wij Jan gekend als een vriendelijke, lakonieke collega met veel radio-ervaring.
Hij ruste in vrede.Foto 1: Jan van Veen tijdens de Vinyl Marathon in Hotel Lapershoek, september 2015 (Copyright: MediaPages)

Foto 2: Juul Geleick & Jan van Veen tijdens de Dutch Media Week in Beeld & Geluid, oktober 2020 (Copyright: MediaPages)

Bron/tekst: Juul Geleick / Stichting Norderney / Hans Hogendoorn / MediaPages

Tags: Nieuws Actueel