Bart van Gogh: jingle colleges

op .

bartvangoghBart van Gogh zette in de jaren 70 al de eerste stappen in zijn omvangrijke radio (-vormgeving) carrière. Dat deed hij bij diverse Haagse piratenzenders en als DJ Eric Beekman op het zendschip van Radio Mi Amigo. Niet veel later ging Bart werken voor Top Format, één van Nederlands bekendste bedrijven in jingles, commercials en audio vormgeving. Recent verscheen het boeiende boek ‘Bart De Van Gogh van de jingles’, geschreven door Jelle Boonstra. Bart gaat nu voor Top Format colleges geven voor Nederlands eerste aparte opleiding voor jingles.


Top Format lanceert Nederlands eerste jingle-opleiding: Jingle University
Bart van Gogh deelt zijn kennis over jingle-ambacht

TopFormat, producent van jingles voor veel regionale, commerciële en NPO-radiozenders, maakt vandaag bekend de Jingle University te lanceren. Deze opleiding moet het jingle-ambacht toegankelijk maken voor geïnteresseerden. Bart van Gogh verzorgt de colleges van Nederlands eerste aparte opleiding voor jingles.

Eerste opleiding voor jingles
Over Van Gogh verscheen recent het boek Bart! De Van Gogh van de jingles. Hij maakte onder meer jingles voor NOS Tour de France, TROS, Radio 2, Sky Radio, Radio 10 en Radio Veronica. Van Gogh noemt het opmerkelijk dat er niet eerder een opleiding voor het jingle-vak was.
Van Gogh: “De muziekindustrie is de afgelopen jaren flink geprofessionaliseerd. Dat is een goede ontwikkeling, want het maken van muziek is naast een kunst ook een ambacht. Hoewel er voor bijna elke uiting – tot aan filmmuziek aan toe – een opleiding was, ontbrak die voor de jingle. Met de Jingle University willen we dat probleem oplossen.”

Emancipatie van de jingle
De lancering van de Jingle University kan volgens Van Gogh niet los gezien worden van de emancipatie van het jingle-vak. “Aan de jingle-industrie kleefde vroeger het imago van cowboys, maar het is inmiddels een volwaardig onderdeel van de muziekindustrie geworden. Gelukkig snapt men tegenwoordig wel dat een jingle geen inwisselbaar marketinginstrument is en niet zomaar een muziekje. Jingles zorgen ervoor dat radiozenders zich onderscheiden, ze zetten de sfeer en geven een zender smoel.”

Lennard Groot, CEO van Top Format: “Er is al langer veel belangstelling voor jingle-opleidingen. Het is belangrijk dat het vakmanschap van de jinglepioniers bewaard blijft voor volgende generaties. Daarbij ben ik heel blij dat arrangeurs en zangers gastbijdrages willen leveren aan deze opleiding, zodat er diverse perspectieven geboden worden tijdens de Jingle University.”

De Jingle University bestaat uit 12 delen, waarin deelnemers leren hoe ze een jingle-pakket van A tot Z produceren. Dit behelst onder meer het componeren, opnemen, mixen en na-produceren van een jingle-pakket. Het eerste programma start in september.

Meer informatie: Jingle University website


Foto: Bart van Gogh (Copyright: Top Format)

Video: Copyright Top Format

Bron/tekst: Aaron Mirck / Top Format / MediaPages

Tags: Nieuws Archief