Extra AM: Mi Amigo & Veronica herleven

op .

miamigo1974Het is dit jaar alweer 44 jaar geleden dat er op 31 augustus 1974 voor de Nederlandse kust een einde kwam aan het fenomeen zeezender. Extra AM, de LPAM zender die vorig jaar tegelijkertijd met acht andere zenders de laatste Radio Veronica Top 40 en Tipparade uitzond, pakt het dit jaar wat breder aan. Gedurende een hele week, om precies te zijn van vrijdag 24 augustus tot en met vrijdag 31 augustus, staat de programmering in het teken van de zeezenders Radio Mi Amigo en Radio Veronica.


Naast een hele berg commercials en jingles wordt er uitsluitend muziek gedraaid uit die roerige zomer van dat jaar, aldus Harm ten Brink, voormalig zeezender DJ en eigenaar van Extra AM 1224. We gaan per dag om en om wisselen, we trappen op vrijdag af met een hele dag Mi Amigo en eindigen de 31e met Radio Veronica.

Wim van de Water van Mediapages.nl vraagt aan ten Brink wat we van al die commercials kunnen verwachten en hoe ze boven water zijn komen drijven. “Min of meer bij toeval kreeg ik zo’n 30 jaar geleden het analoge Mi Amigo archief van Maurice Bokkebroek (technicus bij Mi Amigo red.) in handen om over te zetten op DAT. Dat was een hels karwei maar tegelijkertijd een goed gevulde snoeptrommel met fragmenten, bloopers, in-house geproduceerde commercials, jingles en tunes. De kwaliteit van het materiaal is wisselend, van goed tot matig, en het leek mij een goed idee om dat voor deze gelegenheid na al die jaren maar eens uit de kast te trekken.”

Wim van de Water: Kun je een tipje van de sluier oplichten? “Jazeker, naast de bekende jingles die iedereen al op de plank heeft liggen hebben we 4 reclameblokken gemaakt van ruim één minuut. In enkele commercials hebben we de schaar gezet zoals Goudhaantje van Herman Kramer, andere hebben we juist in tact gelaten omdat ze zo typerend zijn voor het tijdsbeeld. Andere commercials die voorbij zullen komen zijn: Standing Aalst, Modehuis Liene, Autobanden de Sprint, Goormans te Nijlen, Suzie Wafels, Clark Jeans en ga zo maar door.”

norderney31081974om1800uurEn Veronica? “Ik denk daar daar weinig verrassingen in zitten. Behalve dat we dit jaar alle tabaksreclame gewoon afspelen zoals het is. Vorig jaar zijn we geloof ik 2 dagen bezig geweest om ze in de Top 40 en Tipparade in ‘reverse’ te zetten, gaan we dus niet doen. Bovendien verwacht ik dat we de echte Veronica fan daar een enorm plezier mee doen.”

En de rechten? “Daar hebben we, net zoals vorig jaar, toestemming voor van de Stichting Norderney bij monde van Juul Geleick.”

Waar kunnen we Extra AM beluisteren? “Het klinkt het mooiste op de vertrouwde middengolf 1224 kHz maar daarvoor moet je wel in de nabijheid van Amsterdam-West / Haarlem wonen".

Anderen zijn dus aangewezen op de stream via www.extram.nl of via vTuner, TuneIn en Radio.Garden.

Bron/tekst: Harm ten Brink / MediaPages

Tags: Nieuws Actueel