Extra AM 1485 nu ook via de stream

op .

harm1Extra AM 1485, het nieuwe radiostation van Harm ten Brink, is sinds begin deze maand 24/7 te beluisteren op zowel de AM in Amsterdam-West als wereldwijd via de stream. De meesten kennen Harm onder het pseudoniem Ruud van Velzen toen hij halverwege de jaren '80 enkele maanden programma's presenteerde bij Radio Monique vanaf de Ross Revenge. Maar zijn radio verleden reikt verder dan dat want zo maakte hij programma's voor Atlantis Rotterdam en was hij in de Amsterdamse radio scene ook geen onbekende.


harm2aVóór we het over Extra AM gaan hebben, wat zijn je mooiste herinneringen aan die tijd?
Het is een aaneenschakeling van prachtige herinneringen, hahaha... Laat ik voorop stellen dat ik als jonge hond altijd razend enthousiast was en steeds meer wilde. Terugkijkend waren het vaak 'one-night-stands' die enkele weken of maanden duurden maar ik kijk er altijd met veel plezier op terug, ook op de stomme fouten die ik heb gemaakt. Maar radio maken heb ik altijd als iets bijzonders ervaren, het overbrengen van een bepaalde sfeer met daarbij je eigen muziekkeuze. In die zin was radio maken een kijkje in de ziel van de programmamaker.
Mijn leukste herinneringen liggen toch bij Atlantis Rotterdam. Aanvankelijk nam ik cassettebandjes op die pas een week later op de zender waren te beluisteren. Ik heb een aantal maanden in Rotterdam gewoond en dat was voor een jongen uit de provincie een indrukwekkende ervaring.
Toen ik in 1982 naar Amsterdam verhuisde kwam ik al snel in contact met zenders als Radio Unique, Nova (de zender van Herman de Graaf,) Continu en heb ik nog een helpende hand gehad bij Radio VRL het station van mijn wijlen neef Harry Meyer. Weer vele jaren later heb ik nog nieuws gelezen bij Radio 10 Gold en Stadsradio Rotterdam. Je kunt dus stellen dat ik wel iets met radio heb.

Extra AM, maar waarom alweer een 'Oldies' zender, er zijn er toch genoeg?
Dat klopt, maar naast de al bestaande internet stations hebben we sinds vorig jaar de mogelijkheid om legaal via de voor veel 40+ luisteraars zo vertrouwde middengolf uit te mogen zenden. Deze luisteraars kennen de middengolf nog van de zeezenders zoals Radio Veronica, Noordzee en Monique die er in de jaren '60 t/m '90 op uitzonden. Dat heeft bij velen nogal wat los gemaakt en er zijn veel mooie nieuwe initiatieven ontstaan zoals Extra AM 1485.
Je kunt daaruit opmaken dat “onze generatie” nog steeds een hang heeft naar de tijd waarop er toen radio werd gemaakt door de zeezenders en de landpiraten.
Om zoveel mogelijk luisteraars te bereiken heb ik gekozen om het programma van Extra AM 1485 uit te zenden via de middengolf en via het internet.

harm3Maar waarin onderscheid je je dan van de rest?
Om te beginnen is alle muziek die je hoort op Extra AM 1485 een strikt persoonlijke keuze van mij en kun je het format bestempelen als 'middle of the road' vanaf de jaren '50 tot en met '80. De door mij samengestelde playlist bestaat uit zo'n 3000 titels waarin in het Engels, Duits, Frans, Spaans en zelfs Grieks wordt gezongen. Nederlandse producties zijn uiteraard ook te horen maar geen Nederlandstalige. De normale playlist draait van 7:00 uur 's ochtends tot 22:00 uur 's avonds. Vanaf dat 22.00 uur draait er 's avonds en 's nachts non-stop easy listening. Ik vind het trouwens heel leuk dat ik daar veel reacties op krijg uit de Verenigde Staten.

Hoe staat het met de vormgeving van Extra AM 1485?
Hoewel ik met Extra AM 1485 niet een kloon van de vroegere zeezenders wil zijn, met duizend en één jingles, wil ik toch graag iets van de sfeer van vrije radio terughalen.
De basis vormgeving van het station is het jingle pakket van Extra AM 1152 uit Engeland geworden. Die jingles zijn eind jaren '90 geproduceerd en gebruikt totdat de zender in 2003 ter ziele ging. Ik heb voor het gebruik van die jingles trouwens netjes toestemming gevraagd.
Verder hebben Bart van Leeuwen en Bert van der Laan op originele bedjes van het bekende jingle bedrijf PAMS een aantal mooie spots voor Extra AM ingesproken.
Ik heb ook een paar promo's en jingles in het Engels draaien, speciaal voor de internationale luisteraars.
Tot slot draait de overbekende jingle 'Herinnert u zich deze nog...' van Lex Harding ook mee in de programma's. Dat is nou typisch zo'n jingle die in ons collectieve geheugen staat gegrift. Ook voor het gebruik van die jingle heb ik trouwens netjes toestemming aan Lex gevraagd.

harm4Je was vroeger o.a. actief in de Amsterdamse 'piraten scene' ga je daar nog wat mee doen?
Toevallig bracht een oud radio collega van de FM piraat Radio Atlantis Amsterdam mij op het idee om op bepaalde uren de non-stop op Extra AM 1485 te larderen met jingles en commercials van FM piraten uit de jaren '80 zoals Radio Unique, Nova, Continu, VRL en Atlantis.
Met de commercials gaat dat helaas niet lukken vanwege de voorwaarden van het Commissariaat voor de Media.
Maar er zijn in de jaren '80 prachtige jingles en station calls ingezongen voor de FM piraten die toen aktief waren waar ik veel mensen een plezier mee zou kunnen doen. Maar hoe dat vorm moet krijgen op Extra AM 1485 daar ben ik nog niet uit. Wellicht is dat iets om bij wijze van proef in het weekend te programmeren.

Waar kunnen we Extra AM 1485 nog meer beluisteren?
Om te beginnen via de website www.extram.nl en sinds kort dus ook via vTuner, tuneIn, iTunes en radio.garden. Op- en aanmerkingen zijn overigens meer dan welkom! Wat dat betreft is het net als vroeger, zonder luisteraars geen radiostation, en omgekeerd.


Foto 1: Harm ten Brink (Copyright: Harm ten Brink)
Foto 2: Ruud van Velzen met Jan Veldkamp en Mark Stam bij de Ross Revenge (Copyright: Leendert Vingerling)
Foto 3: Extra AM 1485 (Copyright: Harm ten Brink)
Foto 4: Uitzend PC Extra AM 1485 (Copyright: Harm ten Brink)
Tekst: bron/copyright: MediaPages / Harm ten Brink

Tags: Nieuws Archief