Willem van Kooten overleden
Vrijdag 3 januari bereikte ons het bericht dat onze Willem is overleden op 83 jarige leeftijd. Dat meldt Juul Geleick van de Stichting Norderney (zeezender Veronica). Willem, of Joost de Draaijer zoals hij zich in de Veronica zeezender periode noemde, heeft aan het begin gestaan van vele radio carrieres van DJ’s en andere Veronica medewerkers. In februari 1961 kwam Willem bij Veronica werken, eerst schreef hij teksten voor reklame’s maar al gauw in september 1961 ging z’n eerste programma de ether in met de naam “Joost mag het weten”.
Op 1 juni 1964 werd hij programmaleider en voerde direct een aantal wijzgingen door. Zo werden het aantal sponsor programma’s verminderd en hij vertrok in het najaar naar de USA om in New York te kijken en luisteren hoe er daar radio werd gemaakt. Daar was hij onder de indruk van hoe het radiostation WMCA het Top 40 format toepaste, namelijk op basis van een wekelijkse hitparade. Dat idee nam Willem mee terug naar Veronica en zo is de Top 40 geboren die voor het eerst werd uitgezonden op 2 januari 1965. De gedrukte lijst is pas op 9 januari verschenen. Vlak daarvoor werden de eerste Veronica jingles gemaakt, ook een idee van Willem.
Vele oud Veronica medewerkers zijn geschokt door het overlijden van “onze baas” Willem, die voor ons een grote inspiratie was. De latere jaren konden we nog steeds een beroep op hem doen en een aantal herinneringen die hij nog op schreef hebben we bewaard. Ze waren bestemd voor een boek dat helaas niet meer verschijnt.
Bedankt Willem!
Na Radio Veronica was Willem van Kooten o.a. actief bij Red Bullet (platenlabel, uitgeverij, productie), de Avro (Moef Ga Ga), Vpro (Hilversum 3 Top 30), de zeezender Radio Noordzee, Nos Hilversum 3, Radio Hollandia, de zeezender Radio Monique, Leefbaar Nederland (politiek), Cable One (kabelradio), Arrow Classic Rock en Arrow Jazz. Willem van Kooten was ook betrokken bij een drinkwaterbedrijf (WMD Drinkwater ) en onroerend goed (Portugal). Willem van Kooten werd in 2006 benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau en kreeg op 17 december 2018 de Marconi Oeuvre Award. In 2007 werd de rotonde voor Beeld & Geluid vernoemd naar Willem van Kooten: ‘Joost den Draaijer Rotonde’. Willem van Kooten was o.a. aanwezig bij Veronica 1224 (1999), Radio 192 (2001), Veronica 828 (2004) en de opening van het Veronica 192 Museum (2016).
Foto 1: Willem van Kooten met Ad Bouman en Juul Geleick bij de opening van het Veronica 192 Museum (Copyright: MediaPages)
Foto 2: Willem van Kooten met Lex Harding en Tineke bij de opening van het Veronica 192 Museum (Copyright: MediaPages)
Videos: met dank aan TeeVee Channel, Alex van den Hoek en Ben Meijering
Audio: met dank aan Benno Roozen (Jingleweb)
Bron/tekst: Juul Geleick / Stichting Norderney / MediaPages
Tags: Nieuws Actueel