Focus 103: van piraat naar internet

op .

focus1Tussen de ontelbare radiostations die internet rijk is, kun je ook naar FOCUS 103 luisteren. FOCUS 103 is een online radiostation dat zich richt op een volwassen publiek van pak ‘m beet 45 plussers. Verder is het een radiostation met een rijke historie. FOCUS 103 was in de jaren 80 namelijk één van de grote Nederlandse piratenstations. Het station kenmerkte zich door het professionele karakter en was in Noord-Holland een tijd lang niet weg te denken. Overal waar je kwam, hoorde je FOCUS 103 uit de radio knallen.


FOCUS 103 is nu een legaal internetradiostation dat probeert om tussen de massa een nét wat andere muzikale beleving neer te zetten. Ten minste 50 procent van de gedraaide popmuziek komt uit de jaren 80 van de vorige eeuw. De rest van de muziek die gedraaid wordt, varieert van de klassiekers uit de 60’s tot muziek van nu mits het binnen het geluid van FOCUS past. Naast de grote hits hoor je ook de vergeten platen. De zogeheten “hard to finds”, ook wel “forgotton 45’s” genoemd. Bij veel van deze platen heb je vaak zo’n “O Jaaaa” gevoel. De grote hits hoor je overal al dus is het zinloos om je alleen daarop te focussen.

Een aantal DJ”s die destijds bij FOCUS 103 draaiden, zijn ook weer op het huidige online station te horen. Denk aan Elly van Amstel, René Verstraten, Rob van Houten en Frans van der Meer. Ook Cees Winnips – één van de oprichters van de piraat FOCUS 103 – is bij de club betrokken. Cees is vooral op de achtergrond actief.

De medewerkers van het huidige FOCUS 103 hopen dat ook andere medewerkers van vroeger weer bij FOCUS gaan draaien. Uiteraard is iedereen die een kwalitatief goed programma kan presenteren van harte welkom om zich bij het team aan te sluiten. Je hoeft dus helemaal niet bij FOCUS 103 gedraaid te hebben maar het neerzetten van de sfeer van toen is wel van belang.

FOCUS 103 heeft ook jongere mensen aan zich gebonden. Bram Lieftinck is één van hen. Bram komt uit de generatie die de landpiraten niet heeft meegemaakt. Toch weet hij het sfeertje dat bij een station als FOCUS past neer te zetten. Dat geld ook voor Brenda van Kranen die de piratentijd niet actief heeft meegemaakt.

Met hier en daar wat aanpassingen worden de professionele jingles van toen nog steeds gebruikt. Ze waren en blijven goed en passen precies bij wat FOCUS 103 nu doet. Never change a winning team.

Inmiddels draait het station alweer een aantal jaren zoals het nu gaat. De mogelijkheden om het FOCUS 103 in alle opzichten uit te breiden, worden bekeken. Er zal geen mogelijkheid onbenut worden gelaten. Mocht de mogelijkheid zich voordoen dat FOCUS een plekje op een DAB+ kanaal kan krijgen, dan zal dat zeker benut worden.

focus2Kerststream:
Tot en met nieuwjaarsdag heeft FOCUS 103 er een zusje bij. FOCUS 103 Christmas zendt op een themakanaal van het station een Non-Stop kerststream uit. Helemaal volgens de FOCUS filosofie. Niet alleen de grote hits dus, maar ook die vergeten kerstplaten. Ook nieuwe kerstmuziek is er te horen.

De Geschiedenis:
Als je in de jaren 80 van de vorige eeuw in Noord-Holland woonde, heb je misschien wel eens naar FOCUS 103 geluisterd. Het was een FM “landpiraat” in de regio Alkmaar.

FOCUS 103 begon met uitzenden op zondag 13 september 1981. De broers Cees en Frank Winnips waren onder druk van de buurt gestopt met modelvliegen en zochten een nieuwe hobby. Omdat in die tijd op de zondagochtenden de Nederlandse popzender Hilversum 3 (nu 3FM) niet echt leuke programma’s uitzond, gingen zij onder de naam Radio Focus met de slogan “luister ookus naar Radio FOCUS” de lucht in. In het begin alleen op zondagochtend maar al snel werd de gehele zondag gevuld.

Al snel werd Radio Focus omgedoopt in FOCUS 103. Het station zond uit op 103 megahertz (MHz.) FM. De programmering werd langzamerhand steeds meer uitgebreid. FOCUS 103 werd een op een gegeven moment een weekendstation.

Door samenwerking met de piraat L.O.H. (lokale omroep Heiloo) werd de ploeg medewerkers steeds groter. De doordeweekse avonden werden aan de programmering toegevoegd.

FOCUS 103 klonk na een aantal jaar ook steeds professioneler. Er werd geïnvesteerd in een jinglepakket dat afkomstig was van Top Format uit Haarlem. Dit bedrijf was toen toonaangevend in jingles en commercials.

Bij de lokale middenstand had men de populariteit van FOCUS 103 ook in de gaten. Steeds meer bedrijven wilden maar al te graag adverteren. De commercials kwamen vaak ook bij Top Format vandaan.

Ondertussen werd er in Amsterdam langzamerhand korte metten gemaakt met de etherpiraterij. In 1984 werd het voor Unique FM onmogelijk gemaakt om nog uit te zenden. De radiocontroledienst (RCD) haalde het station onder druk van justitie zo vaak uit de lucht, dat terugkeren zinloos werd.

focus3Veel medewerkers zochten hun heil daarna bij de Amsterdamse piraat Radio Decibel. Een aantal van de Unique FM medewerkers waaronder Jos van Heerden (Nico Stevens) en Frits Mulder (Koning) gingen programma’s maken voor de zeezender Radio Monique die vanaf december 1984 was gaan uitzenden vanaf het Caroline schip The Ross Revenge. In de lente van 1985 werd er ook een definitief einde gemaakt aan Radio Decibel. Hierdoor waren ook de DJ’s van dit station op zoek naar andere mogelijkheden om hun programma te presenteren.

Omdat FOCUS 103 toen nog relatief weinig werd opgepakt, besloot het station om per september 1985 een continu programmering in te voeren. Vanaf 2 september 1985 zond FOCUS 103 24 uur per dag uit.

Steeds meer DJ’s die bij de Amsterdamse piraten vandaan kwamen, gingen aan de slag bij FOCUS. Ook Jos van Heerden kwam naar Heiloo. Hij had het wel gezien aan boord van de Ross Revenge. Hij verruilde Radio Monique voor FOCUS 103 en werd programmaleider. Onder het leiderschap van Jos kwamen er nog meer oud gedienden van de Amsterdamse piraten. Enkele namen: Frits Mulder (Koning), Wijlen Raymond Balsink, Ron Muller, Ron Stoeltie en Jos Maathof. Ook uit het Haarlemse piratencircuit kwamen DJ’s op het succes van FOCUS 103 af. Denk aan René Verstraten en Jan Gaus (Hoogenkamp).

Ook Gaston Starreveld vond zijn plek bij FOCUS. Met de Jansen & Jansenshow was deze iedere werkdag te horen.

Tussen 7 uur ’s morgens en middernacht verzorgde een team mensen ook nieuws op de hele uren. Zoals bij de zeezenders werd het nieuws van het ANP en BBC overgenomen en in eigen tekst voorgelezen.

Ook voor FOCUS 103 viel uiteindelijk het doek. In 1987 was het over en uit. Na de grote inbeslagnamegolf van 1986 was FOCUS wel weer teruggekomen maar met wat tussenposes van inbeslagnames was uiteindelijk de lol er wel vanaf. Meer over FOCUS 103 vind je op de website www.focus103.nl. Daar kun je ook een overzicht van de geschiedenis vinden.

Bron/tekst: Frans van der Meer / MediaPages

Tags: Nieuws Actueel