Gouden Harp voor Lex Harding

op .

192tv17Lex Harding is winnaar van de Gouden Harp 2024. Dat maakte Frank Helmink, directeur van Buma Cultuur, bekend tijdens de uitzending van Spraakmakers, maandagochtend 3 juni op NPO Radio 1. Maandagavond vindt de jaarlijkse uitreiking van de Buma Awards plaats in Internationaal Theater Amsterdam (ITA) en daar ontvangt Lex Harding het beeld dat bij de onderscheiding hoort. De loopbaan van Lex Harding is onlosmakelijk verbonden met Veronica. Hij startte in de jaren zestig als DJ bij de zeezender Radio Veronica,


dat uitzond vanaf een schip voor de Nederlandse kust. Hij groeide daar al snel uit tot een van de populairste DJ’s van Nederland. Hij koos vaak voor het draaien van nieuwe muziek en bood daarbij Nederlandse artiesten de nodige zendtijd. In een tijd waarin het bepaald niet vanzelfsprekend was Nederlandse popmuziek te draaien, gaf Harding lokale acts juist een platform dat een steeds groter publiek wist te bereiken.

Marcel Gelauff, CEO a.i. van BumaStemra: “De bijdrage van Lex Harding aan de Nederlandse popmuziek is van onschatbare waarde. Hij is zoveel meer dan Veronica. Zijn naam is verbonden aan talloze legendarische initiatieven die tot op de dag van vandaag nog volop in de lucht zijn. Denk hierbij aan Radio Veronica, Sky Radio, De Top 40 en Radio 538. Lex heeft met zijn pioniersdrift zoveel deuren geopend voor artiesten en daarmee uiteraard ook de componisten.”

Frank Helmink, directeur van Buma Cultuur: “Het doet me persoonlijk erg veel plezier om Lex op deze manier in het zonnetje te zetten. In het midden van de jaren negentig was ik programmadirecteur van The Music Factory (TMF), waarvan Lex de oprichter en directeur was. Ik ken weinig mensen die inspirerender waren om mee te werken. Heerlijk bot en direct, maar wel van onmisbare waarde voor iedereen die er de eerste jaren werkte. Ook daar was er volop ruimte voor clips van Nederlandse bodem en niet alleen uit de populaire genres, maar ook muziekstromingen als hiphop, eurodance en gabberhouse. Dat Nederland zich vervolgens positief wist te profileren op die fronten, mag je zeker ook voor een deel aan Lex toeschrijven. Deze Gouden Harp komt hem dan ook zonder meer toe.”


Foto: Lex Harding samen met Ad Bouman bij 192TV (Copyright: MediaPages)

Bron/tekst: Spreekbuis / MediaPages

Tags: Nieuws Actueel