Luc Smets overleden

op .

lucsmetsZondag 20 augustus, werd het overlijden van zanger en toetsenist Luc Smets bekendgemaakt. In de vorige eeuw boegbeeld van verschillende Belgische bands. Hij werd 76 jaar jong. Zijn muzikale nalatenschap is bekend, zijn betrokkenheid in de radiowereld is dat een stuk minder. Vooral Radio Caroline wist zijn stielkennis en inzet erg te waarderen. De polyvalente zanger en muzikant was betrokken bij de vormgeving van verschillende radiostations. Toen hij deel uitmaakte van de groep Dream Express werden op de begeleidende instrumentale track...


...van hun gelijknamige debuutsingle uit 1976 verschillende jingles voor de Nederlandse omroepvereniging TROS geboren. Naast Luc zelf bestond de band uit de Bianca, Stella en Patricia Maessen. Drie zussen die eerder succes hadden als Hearts of Soul. In 1974 hadden ze Nederland de rug toegekeerd om succes na te jagen vanuit België.

In datzelfde jaar vroeg de televisie-afdeling van het inmiddels gelegaliseerde Radio Veronica (V.O.O.) hem om de protestsong ‘We Love The Pirate Stations’ van The Roaring Sixties uit 1966 te actualiseren. Een strijdlied tot behoud van de Nederlandse zeezenders die een gedwongen close down zagen naderen eind augustus van dat jaar. Het bracht Luc terug in contact met twee van z’n kompanen uit zijn periode bij The Pebbles.

Fred Bekky (Fred Beeckmans), en Bob Bobbot (Bob Baelemans) waren na het uiteenvallen van The Pebbles, samen met Sofie Verbruggen de groep Trinity gestart. Deze nieuwe versie werd een bescheiden hitje.Terug naar Dream Express en hun manager, niemand minder dan Adriaan Van Landschoot, de man achter de Vlaamse zeezender Radio Atlantis. Hij leidde Dream Express in 1977 naar het Eurovisesongfestival in London, met het nummer ‘A million in one, two, three’, waarmee ze zevende werden. Na het vertrek van Patricia uit de groep in 1979 ging het overgebleven trio verder als LBS, het letterwoord voor Luc Bianca Stella.

In datzelfde jaar volgde een nieuwe radio-opdracht. De debuutsingle van de band – simpel LBS getiteld – bleef niet onopgemerkt. Luc kon zich meteen aan het werk zetten om een nieuw pakket jingles te produceren voor het net doorgestarte Nederlandstalige Radio Caroline, toen onder leiding van Danny Vuylsteke. De zusjes zongen alle stemmen in.

En in Ingelmunster dook kortstondig de vrije radio LBS op, die de intro van hun debuutplaat zowaar als stationcall gebruikte. Als LBS zou het trio twee bescheiden hitjes scoren. ‘Uncle Jim’ was er eentje van. Nadien bleef het stil rond de groep.

Luc Smets schreef voordien al voor een indrukkend CV. Na zijn studies als accordeonist aan het Mechelse conservatorium, sloot hij zich in 1966 aan bij de Antwerpse band The Pebbles. Met het door hem gecomponeerde en zeer succesrijke ‘Seven Horses In The Sky’ stak men meteen de landsgrenzen over. Zo mocht het gezelschap in 1967 het voorprogramma van Jimi Hendrickx in de Parijse ‘Olympia’ verzorgen.

In 1972 verliet Luc de groep en richtte samen met oud Pebbles-drummer Cel De Cauwer Shampoo op. Toen het Nederlandse zussentrio Heart of Soul voor de Belgische nationaliteit koos, ontstond een nieuwe samenwerking en richting. Er kwamen eigen singles en er volgde heel wat studiowerk. Zo deden de dames ook de backing vocals bij ‘Vreemde Vogels’ van wijlen Claire.

Het LBS-trio zou enkele bescheiden successen scoren, waaronder ‘Uncle Jim’. Nadien bleef het stil rond de groep en verdween Luc uit de schijnwerpers om wel hard achter de schermen te blijven werken.Foto/bron/tekst: RadioVisie / MediaPages

Tags: Nieuws Archief