Awards voor Tineke, Ad en Jaap
Tijdens de drukbezochte RadioDay 2023, op zaterdag 13 mei in Harlingen, werden de RadioDay Awards uitgereikt. De RadioDay Awards werden voor het eerst uitgereikt tijdens de RadioDay 2007, toen nog in Amsterdam. Dit jaar werden de awards uitgereikt door Hans Knot en Martin van der Ven aan Tineke, Ad Roland en Jaap Schut. Lees hier de inleidende tekst van Hans Knot en de motivatie van Hans en Martin om de RadioDay Awards 2023, namens de Stichting Media Communicatie, uit te reiken aan Tineke, Ad en Jaap.
INTRODUCTIE RADIODAY AWARDS
Door Hans Knot
Het was in een lang verleden dat mij verzocht werd mee te denken over het organiseren van een weekend ter gelegenheid van het gegeven dat de zeezenders in West Europa 20 jaar actief waren. In samenwerking met Music Radio Promotions en een groot aantal vrijwilligers werd de conventie Zeezenders 20 gehouden in juli 1978 in Noordwijkerhout.
Tijdens deze bijeenkomst werd onder meer het mediamagazine Freewave geïntroduceerd dat nu, 45 jaar later, nog steeds bestaat als het online tijdschrift Freewave Nostalgie, dat een uitgave is van de Stichting Media Communicatie.
Deze Stichting kwam ook ter wereld in 1978 en vanaf dat moment werden er tal van Radiodays georganiseerd door Rob Olthof en mijn persoon en later ook in nauwe samenwerking met Martin van der Ven. 38 bijeenkomsten in totaal verdeeld over 36 jaren.
Vanaf 2007 werden twee jaarlijks de RadioDay Awards uitgereikt aan mensen die zich verdienstelijk hebben gemaakt binnen de radio industrie. We zijn dan ook blij dat de huidige organisatie achter de RadioDay ons als SMC ruimte heeft gegeven andermaal drie RadioDay Awards uit te reiken.
Het zijn drie Awards te weten:
Radio Day Award 2023 Voor de wegbereider van de Europese muziekradio
Radio Day Award 2023 Voor een uitmuntende vakvrouw
Radio Day Award 2023 Voor ultiem historisch besef
RADIODAY AWARD 2023 TINEKE DE NOOIJ
Door Hans Knot
Radio luisteren doen de meesten van ons op een ontspannen wijze, waarbij het wenselijk is dat de gekozen muziek als ook de persoon, die het programma presenteert, ons goed in het oor liggen. We deden het al in de jaren zestig van de vorige eeuw en inmiddels al meer dan zestig jaren. We namen er een kopje koffie bij om het nog completer te maken als de presentatrice vanuit de transistorradio ons toesprak, vaak op een zeer persoonlijke wijze. Maar ook in de avonden was ze destijds volop bezig zichzelf, maar vooral anderen, te plezieren met de betere muziek, vooral afkomstig van lp’s. De pareltjes van de muziek kwamen bij ons voorbij.
Na haar tijd bij de zeezenders werd ze de persoon die onder meer de eerste was die een programma presenteerde in december 1976 op het nieuwe vierde net, Hilversum 4, en dus klassieke muziek ons voorschotelde. Maar ook de televisie was haar goed gewild, ze bleek ook daar een geweldige aanhang te hebben die haar programma’s bekeken. Ze stond aan de wieg van bijvoorbeeld het programma Countdown, maakte met haar team prachtige reisverslagen. En vergeet niet het middagprogramma op de televisie, dat haar naam droeg. Het was tevens uniek omdat het programma de eerste was waarin werd gekookt.
RTL4, Radio 192, NPO, Omroep Max, ze kwam overal voorbij. In 2021 beëindigde ze officieel haar loopbaan om in 2022 toch weer een paar keer achter de microfoon te kruipen. Ze is vele malen onderscheiden onder meer als Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De Stichting Media Communicatie, in samenwerking met de organisatie van RadioDay 2023, heeft gemeend The Radio Day Award voor een uitmuntende vakvrouw uit te reiken aan Tineke de Nooij.
RADIODAY AWARD 2023 JAAP SCHUT
Door Hans Knot
Het merendeel van de aanwezigen op deze RadioDay 2023 heeft zich in jonge jaren bezig gehouden met het op kleine schaal verzamelen van een object. Denk daarbij vooral aan mini-objecten als speldjes, lucifermerken, kauwgumplaatjes, postzegels en suikerzakjes. Zo kan ik nog wel een half uur doorgaan met het opsommen van objecten. Mooi en netjes bewaard in de slaapkamerkast en om alleen weer tevoorschijn te halen als er een aanwinst was op te bergen.
De radioliefhebber heeft dan al snel meer ruimte in huis ingenomen daar op de hobby gebied veel meer was te verzamelen. Zo zijn er de t-shirts, boeken, posters, stickers, video’s, duizenden opnamen en foto’s en veel meer. Ook die werden stapsgewijs getoond en gedeeld totdat internet op grote schaal werd ontwikkeld en deze vorm van objecten kon worden gedeeld in speciale fb groepen.
Maar wat als je ultieme liefhebber en verzamelaar bent van de geschiedenis en dus ook objecten van de Nederlandse popmuziek? Waar ga je met dat spul heen. Misschien in een tuinkas, want daar heeft deze verzamelaar gewerkt. Misschien dat er ergens in de bouw een plek was te vinden of kwam hij een ruimte tegen als hij gevels ging reinigen. Ook dat bracht geen oplossing en zelfs intense verzoeken en besprekingen leverden geen ruimte op in de Popstad van Nederland, Den Haag.
Volgend jaar is het twee decennia geleden dat een goed besluit werd genomen om die prachtige verzameling in onder te brengen en anderen te laten mee genieten. Het werd het museum Rockart in Hoek van Holland en voor zijn intense inzet en die van zijn team wordt de RadioDay Award 2023 voor ultiem historisch besef uitgereikt aan Jaap Schut.
RADIODAY AWARD 2023 AD ROLAND
Door Martin van der Ven
In november 1987 moest ik een nogal saai medisch symposium bijwonen in een hotel in Hamburg. Ik maakte toen van de gelegenheid gebruik om tijdens de pauzes de bandrecorder in mijn kamer aan te zetten om opnames te maken van het nieuwe particuliere radiostation Radio Schleswig-Holstein. RSH was destijds het gesprek van de dag vanwege zijn frisse geluid en geweldige jingles. In korte tijd had het station tot 70 % van de luisteraars van de voorheen toonaangevende NDR overgenomen.
Verantwoordelijk hiervoor was iemand uit Nederland die eerst een carrière als diskjockey was begonnen en die ik als zeezenderfan goed kende. Zo was hij eind 1969 betrokken bij de voorbereiding van de nieuwe Radio Nordsee International, deed vervolgens korte tijd programma's voor Radio Caroline en presenteerde op 1 januari 1974 de start van de nieuwe zeezender Radio Mi Amigo International, waar je hem tot 31 augustus kon horen met de Joepie Top 50. Nadat hij begin jaren zeventig al Felix Meurders' rechterhand was geweest bij de NOS, wist hij na zijn zeezendertijd nog jarenlang een enthousiast miljoenenpubliek te boeien met de TROS Europarade.
Vanaf midden jaren tachtig werkte hij steeds meer op de achtergrond als consultant, spreker en marketingdeskundige. Hij had niet alleen een blijvende invloed op het Duitse radiolandschap van de Noordzee tot de Alpen, maar was internationaal succesvol in Spanje, Oostenrijk, België, Tsjechië en Scandinavië. Veel waarnemers van het radiolandschap zijn het er al lang over eens dat dit een echte pionier is, anderen spreken van Europa‘s radiodokter. De man, die veel beter Duits spreekt dan ik Nederlands, is Ad Roland, die blijvend naam heeft gemaakt in de Europese radioscene en wiens verdiensten wij graag willen eren met een Radio Day Award. Gefeliciteerd beste Ad!
KLIK HIER VOOR FOTO'S EN EEN VERSLAG VAN DE RADIODAY 2023
Foto's: Tineke, Ad en Jaap met Martin en Hans tijdens de uitreiking van de Awards (Copyright: Wim & Hanneke van de Water / MediaPages)
Bron/tekst: Hans Knot / Martin van der Ven / MediaPages
Tags: Nieuws Archief