Bart van Leeuwen: 50 jaar radio

op .

bartnorderneyMorgen, zaterdag 6 mei, staat het ‘Theater van het sentiment’ bij NPO Radio 5 stil bij een bijzonder evenement. Presentator Bart van Leeuwen staat dan namelijk vijftig jaar in het radiovak. Een gigantische mijlpaal die niet voorbij kan gaan zonder enige aandacht en duiding. Op 7 oktober 1972 mag de achttienjarige Ton Egas uit Utrecht een proefprogramma bij de zeezender Radio Veronica presenteren. Directeur Rob Out is meteen overtuigd van zijn kwaliteiten maar kan zijn contactgegevens niet meer terugvinden. UPDATE 7-5: UITZENDING GEMIST


Wanneer de sollicitant even later informeert naar het verdict, krijgt hij alsnog het goede nieuws en wordt zijn droom werkelijkheid.

Zijn contract ligt klaar, Bart van Leeuwen is geboren. Maar het avontuur is slechts van korte duur. Door de gedwongen sluiting van de zeezenders op 31 augustus 1974 verdwijnt Radio Veronica uit de ether. Uitwijkmogelijkheden voor de dj’s naar de publieke omroep in Hilversum zijn minimaal en Bart trekt naar Radio Mi Amigo, de enige zeezender die wel in de lucht is gebleven, dankzij een uitwijkmanoeuvre naar Playa de Aro.

In het Spaanse badplaatsje is Mi Amigo immers begonnen met de gestage afbouw van vooraf opgenomen programma’s, dit ten voordele van meer live uitzendingen vanop het zendschip de MV Mi Amigo. Het is 1976. Bart krijgt er een dubbele job als presentator en nieuwslezer. Hij bedient zich in eerste instantie van het pseudoniem Tim Ridder. Per 1 april van datzelfde jaar wordt hij opnieuw Bart van Leeuwen.

Inmiddels is de Veronica Omroep Organisatie – de voorzetting aan land van de zeezender – er toch in geslaagd om legaal zendtijd te verwerven. In 1978 keert Bart van Leeuwen naar zijn oude liefde terug. De komst van commerciële radio in Nederland en de toegenomen kansen om aantrekkelijke opdrachten binnen te halen, leidden hem naar RTL Radio om vervolgens als programmaleider bij Radio 538 aan de slag te gaan.

Vanaf dan stapelen de uitdagingen en ook sommige teleurstellingen zich op. Radio Nationaal, dat als uithangbord van Nederlandstalige producties, een mooi marktaandeel scoorde, gaat in 2001 aan financiële muizenissen ten onder. Zijn verblijf bij Radio 10 FM beperkte zich tot een paar maanden als blijkt dat het station, tijdens de herverdeling van de frequenties in 2003, net naast een vergunning grijpt.

Een nieuwe terugkeer naar het inmiddels volledig commerciële Radio Veronica eindigt in december 2016. Tegenwoordig behoren het Utrechtse Radio M en NPO Radio 5 tot zijn vaste werkgevers. Aan ervaring en vooral aan talloze anekdotes geen enkel gebrek waardoor een bezoek aan het ‘Theater van het Sentiment’ bij NPO Radio 5, een absolute must is. Morgen 6 mei tussen 16:00 en 18:00 uur.


UPDATE 7-5: UITZENDING GEMIST:
Beluister hier de uitzending van het Theater van het Sentiment van zaterdag 6 mei met o.a. Bart van Leeuwen, Ad Bouman, Tineke en Erik de Zwart.


Foto: Bart van Leeuwen bij het Veronicaschip (Copyright: Harm ten Brink)

Bron/tekst: RadioVisie / MediaPages

Tags: Nieuws Archief