Actie voor onderhoud Ross Revenge

op .

rossrevengeradiovisieRadio Caroline start komend paasweekend een crowdfunding met als doel in zes weken 125.000 Britse pond op te halen voor essentiële reparaties aan het radioschip de Ross Revenge. Daartoe werd een liefdadigheidsinstelling geregistreerd, MV Ross Revenge – Home of Radio Caroline. Met Pasen in zicht warmt Radio Caroline zich, voor zijn 59ste verjaardag, weer op voor de jaarlijkse fundraiser-driedaagse, met live-uitzendingen vanaf de Ross Revenge, die al sinds de zomer van 2014 ligt afgemeerd aan de Blackwater Estuary.


Tussen Bradwell-on-Sea en Mersea Island in Essex.

Naast online zijn de programma’s in Engeland en in onze Lage Landen van vrijdag 7 tot en met zondag 9 april te volgen via de 648 kHz. In het noorden en noordwesten van het Verenigd Koninkrijk wordt uitgezonden via de 1368 kHz van Manx Radio. Het volledige programmaschema vind je op de website van Radio Caroline. Gast-dj’s zijn dit jaar Roger Day en voor het eerst Keith Rogers, die – toen als Dave Rogers – in de vroege jaren ’70 programma’s maakte voor RNI op de Mebo II (foto) en Radio Atlantis op de Jeanine. Hoe hij dat destijds beleefde, vertelt hij hier.

Maar, zoals vorig jaar al duidelijk werd, kijkt Caroline de komende jaren tegen een enorme uitdaging aan: voldoende geld vinden om de Ross Revenge zijn grondige en zeer noodzakelijke opknapbeurt te geven en zo het iconische schip te bewaren voor de volgende tientallen jaren.

Via het Britse platform Crowdfunder.co.uk loopt de volgende zes weken een crowdfunding met als doel 125.000 pond toe te voegen aan de 57.000 pond die vorig jaar al werd ingezameld. Het schip moet dit keer absoluut in een droogdok – wat al in tientallen jaren niet meer is gebeurd – om een reeks grotere reparaties uit te voeren. Het gaat om klussen die niet meer door vrijwilligers kunnen worden opgelost, zoals dat de voorbije dertig jaar steeds het geval was.

“Ross Revenge is een opmerkelijk schip met een fascinerende geschiedenis, zowel in de visserij als op gebied van radio”, zegt Peter Moore, stationsmanager en voorzitter van de charity Radio Caroline. “Het is een van de weinige overgebleven Britse ‘supertrawlers’, de trots van een vloot zeer sterke vissersschepen die opereerden in de koude en turbulente zeeën van de Noord-Atlantische Oceaan vanuit havens als Grimsby en Hull. Die hele sector werd weggevaagd toen de Britse visserij eind jaren zeventig sterk achteruitging. Ross Revenge heeft nog steeds het record voor de grootste vangst.”

“Het is ook het enige overgebleven en nog steeds drijvende (piraten)radioschip, toen het in 1983 de drijvende uitzendbasis werd voor Radio Caroline en zo ook werd gered van de sloop. Ross Revenge is een iconisch schip dat een belangrijke rol heeft gespeeld in de Britse omroepgeschiedenis”, voegt Peter Moore er nog aan toe.

De verhalen van de Ross Revenge als radioschip, ook de dramatische, zijn onze lezers genoegzaam bekend, dus die hoeven we hier niet nog eens op te lijsten. Intussen staat de Ross Revenge al enkele jaren in het ‘National Historic Ships register’, een door de Britse overheid gefinancierd onafhankelijk adviesorgaan dat de bewustmaking bevordert voor schepen die een belangrijke rol hebben gespeeld in het maritieme verleden van Groot-Brittannië.

“We lanceren deze Crowdfunder-campagne om ervoor te zorgen dat het schip kan blijven opereren en een platform kan bieden voor onafhankelijke radio-uitzendingen en interessant kan zijn voor toekomstige generaties, waarvan onze toekomst zal afhangen. Ons plan is om de voorpiek van het schip om te vormen tot een interactief visserij-erfgoedcentrum. Onze bezoekers zullen zo kunnen leren over maritieme techniek en de diepzeevisserijgeschiedenis van het schip.”

De Crowdfunder-actie loopt zes weken vanaf Goede Vrijdag 7 april om 10.00 uur (Britse tijd). De donateurs kunnen kiezen uit verschillende beloningen. De actie zal lopen via deze pagina.


Bron/tekst: RadioVisie / MediaPages

Tags: Nieuws Actueel