Norbert overleden

op .

norbertbredaNorbert Van Slambrouck, bekend als zanger, entertainer, de Hey-meisjes en niet in het minst van BRT Radio 2 (West-Vlaanderen), Radio Mi Amigo en de VBRO, is deze ochtend 3 februari op 85-jarige leeftijd overleden in het AZ Delta in Roeselare. Geboren in Brugge op 31 december 1937 als zoon van fietsenhandelaar en -fabrikant André Van Slambrouck en Maria Haesaert groeide hij op in de Brugse Katelijnestraat. Het Brugs Radiohuis maakte zijn overlijden bekend. Na z’n middelbare studies aan het instituut van de broeders Xaverianen studeerde hij economie.


norbertheyNorbert deed dat aan de Katholieke Universiteit Leuven en promoveerde er tot licentiaat in 1963. In 1968 koos hij voluit voor een zangcarrière. Norbert scoorde hits met ‘Liedje Voor Mary-Ann’, ‘Pas Op Voor De Verf’, ‘En Dat Vergeet Ik Nooit’, ‘Waar Is De Tijd’ en ‘Zomermeisje’. Hij trad overal in Vlaanderen op en werd er één van de populairste zangers. Hij was één van de weinige artiesten die investeerde in een complete show. Met z’n eigen Hey-meisjes en een eigen orkest.

In mei 1968 kreeg hij, aanbevolen door BRT radioproducer Jos Boudewijn, de aanbieding om een eigen programma te presenteren op BRT 2. Het werd ‘Variété met Norbert’. Helaas werd hij ernstig ziek. TBC verplichtte hem om een jaar lang elke activiteit te vermijden. Toch werkte hij nog een aantal contracten af. Ontslagen uit het ziekenhuis kreeg hij een pr-aanbieding van een vastgoed-promotor om aan te sterken in Spanje. Bij z’n terugkeer in België werd hij opgewacht door Sylvain Tack.

norbertwillDe wafelbakker uit Buizingen was in snel tempo een muziekimperium aan het uitbouwen. Een geweldige opnamestudio, een portefeuille boordevol Vlaamse artiesten, een platenlabel en plannen voor een eigen zender vanaf zee. Norbert kreeg een prominente rol in het allereerste radioteam. Vanaf 1 januari 1974 presenteerde hij doordeweeks de ‘Norbert Show’ en ‘Norberts Zaterdagse Showtrein’. Mi Amigo werd een enorm succes en haalde tot één miljoen luisteraars.

Toen uitzendingen vanaf zee ook door de Nederlandse overheid werd bemoeilijkt – Mi Amigo had er z’n studio’s staan omdat het land offshore radio tot dan geen strobreed in de weg had gelegd – verhuisde de complete organisatie naar Spanje. Norbert haakte af, maar behield z’n band met de zeezender. Eveneens in 1974 had hij het voorstel gekregen om de artistieke leiding op zich te nemen van een groots opgezette discotheek aan de Moerkerksesteenweg in Sint-Kruis-Brugge.

ma38Van de vroegere cinemazaal maakte hij ‘Norberts Hey Club’ (Norbert Feestzaal). Noem het een discotheek die net zo goed dienst kon doen voor diverse soorten feesten. Het kruim van de Vlaamse artiesten maar evenzeer internationale vedetten als Donna Summer, The Rubettes, The Tremeloes, Smokie, J. Vincent Edwards en de Dolly Dots, traden er op. In 1979 werd de zaak, na verbouwing, omgedoopt in ‘Norbert Hey Center’. Daar zag de Brugse VBRO het levenslicht.

Het was inmiddels 1981 geworden. Op korte tijd werd de Vrije Brugse Radio-Omroep razend populair. Uiteindelijk werd het een volwaardig radiostation, met een eigen nieuwsredactie, een degelijke programmatie en een bekwaam team van presentatoren en technici. Dat de vroegere vrije radio zich professioneel onderscheidde van van vele andere vrije zenders, was vooral Norbert’s werk.

VBRO koos van meet af aan voor een breed muziek-aanbod en typische programma’s, vaak met een Brugse naam. ‘Muziek Binst Da’j Werkt’, ‘Achter d’Olletorre’ en de week-tip ‘De Brugse Keppe’. Of de slogan ‘Da’s joen radio!’. Die is nog steeds te horen in de programma’s. Nadat Frederik Thomas de leiding overnam in 1991 ging Norbert eerst in Oostende en daarna in Rumbeke wonen. Hij hield zich vooral bezig met coaching en gaf advies aan jonge radiomakers en performers.

Een val thuis tussen Kerstmis en Nieuwjaar, enkele dagen voor z’n verjaardag, zou hij uiteindelijk niet meer te boven komen. Hij overleed aan de gevolgen van opeenvolgende complicaties.


DOWNLOADLINK: In memoriam programma voor Norbert door Ferry Eden uitgezonden op Mi Amigo Radio

WEBLINK: Foto's Radio Mi Amigo Dag 2016 met Norbert in Museum RockArt op MediaPages


Audio files: Archief RadioVisie

Video Norbert: Archief Mediart

Video's Radio Mi Amigo Dag: Copyright Alex van den Hoek

Foto 1: Norbert in de Mi Amigo studio in Breda (Archief: RadioVisie)

Foto 2: Norbert en de Hey Meisjes (Archief: RadioVisie)

Foto 3: Norbert en Will van der Steen (Archief: RadioVisie)

Foto 4: Norbert tijdens de Radio Mi Amigo Dag in Museum RockArt in 2016 (Copyright: MediaPages)

Bron/tekst: Brugs Radiohuis / RadioVisie / MediaPages

Tags: Nieuws Archief