Nieuwe plannen REM eiland

op . Gepost in RTV Noordzee Archief

REM eiland in 196421 november 2008: Er komt daadwerkelijk schot in de plannen het voormalige REM eiland een definitieve plek te geven. Nadat in 2006 het eiland van de internationale wateren is gehaald dachten velen dat de sloop in Vlissingen zou volgen. In werkelijkheid is het voormalige platform in Vlissingen opgeslagen in afwachting van verdere plannen. Zoals bekend is het platform inmiddels verkocht. De nieuwe eigenaar is de Amsterdamse woningstichting ‘De Key’.


REM eiland in 2006Deze o­nderneming houdt zich o­ndermeer in Amsterdam West bezig met een deels renoveren en deels plaatsen van nieuwbouw, waardoor dit stadsgedeelte de komende jaren erg gaat groeien. Het platform van het voormalige REM eiland bestaat uit drie verdiepingen. Twee ervan zijn al voorbestemd als horeca o­nderneming. Een visrestaurant zal haar o­nderkomen krijgen. Voor de eerste verdieping is er een andere bestemming.

Samenwerking
Voor de inrichting van de eerste verdieping is ‘De Key’ in zee gegaan met de Hoge School Amsterdam, waar studenten van de afdeling Minor Management van Creativiteit en Innovatie gevraagd zijn verschillende concepten te verzinnen voor de inrichting en het gebruik van de eerste verdieping. Gezien de historische lading, die het voormalige REM eiland met zich meedraagt, is bij een van de concepten het idee naar voren gekomen om gedurende een of twee jaar deze verdieping een museumfunctie te geven. Hiervoor is een groep studenten met een aantal mensen in contact getreden om over de invulling van dit idee te gaan praten en te zien hoe het een en ander gerealiseerd kan worden. Er is meer dan voldoende materiaal, zowel in beeld als geluid als tastbaar voor handen op diverse plekken in o­ns land. Begin december volgt een gesprek in Groningen, waarna ik misschien meer kan vertellen over de invulling van dit idee.


Foto 1: REM eiland in 1964 (Archief: Soundscapes)

Foto 2: REM eiland in 2006 (Copyright: MediaPages