REM platform in Vlissingen

op . Gepost in RTV Noordzee Archief

REM eiland in Vlissingen29 september 2006: Het platform van het legendarische REM eiland ligt nu op een ponton aan de kade bij Hoondert in Vlissingen Oost. Inmiddels is ook het onderstel gearriveerd. De jacket is door het reusachtige kraanponton Rambiz op de kant gezet. Jan Parent ging bij het voormalige REM eiland kijken, schreef een verslag en maakte een mooie fotoserie. Tezamen met de nieuwe foto's van Jan staan er nu 78 foto's van het REM eiland in Vlissingen online.

ONDERSTEL REM EILAND NU OOK IN VLISSINGEN
Tekst en foto's: Jan Parent

Het platform van het legendarische REM-eiland ligt nu op een ponton aan de kade bij Hoondert in Vlissingen-Oost. Inmiddels is ook het o­nderstel gearriveerd. De jacket is door het reusachtige kraanponton Rambiz op de kant gezet. De holle poten van het REM-eiland zijn voor de kust van Noordwijk op zes meter o­nder de zeebodem losgesneden. Dat gebeurde van binnenuit met een snijrobot. De klus verliep sneller dan verwacht. Vandaar dat het o­nderstel maandag al kon worden gelicht en de volgende dag werd koers gezet naar Vlissingen waar het transport dinsdagavond 26/9 aankwam.

Het platform lijkt in zeer goede staat. Dat geldt ook voor het 30 meter hoge o­nderstel (jacket) dat er na 42 jaar, afgezien van een laag aangroei, zeer goed uitziet. Van roest is nauwelijks sprake. Uit de degelijke constructie blijkt dat destijds bij de bouw op de Ierse werf van Verolme geen halve maatregelen zijn genomen. Voorlopig is het REM-eiland in Vlissingen-Oost. Vraag is of het de definitieve eindbestemming is. Hoondert heeft geen haast met de sloop. Men houdt nog rekening met eventuele gegadigden die het platform willen kopen en een nieuwe bestemming willen geven.