Perstocht naar REM eiland

op . Gepost in RTV Noordzee Archief

REM eiland 2006Woensdag 6 juni 2006 heeft Rijkswaterstaat de gelegenheid gegeven mee te varen naar het REM eiland om voor de laatste keer een bezoek aan het eiland te brengen. Rob Olthof ging voor de eerste en tevens laatste maal mee. ‘Wat alle zeezenderfans al jaren zagen aankomen zal dit jaar helaas werkelijkheid worden: het REM eiland wordt deze zomer afgebroken. Het eiland van ‘ferme jongens, stoere knapen’ valt binnenkort onder de slopershamer.


Rob Olthof op het REM eiland
Rijkswaterstaat gaf woensdag 6 juni mensen van de pers en 2 meter enthousiasten de gelegenheid om nog een keer het eiland te bezoeken. Voor mij was het de eerste keer. We gaan terug naar 1964. Op een mooie zaterdagmorgen hoorde ik tegen tienen een draaggolf op de 214 meter middengolf en om tien uur begon men met de woorden: “Dit is de stem van het REM eiland, dit is Radio Noordzee, uw Radio Noordzee. Daarna volgden gedurende twee uur diverse soorten muziek. Om twaalf uur sloot men het programma af en ging de zender uit de ether. Diezelfde middag kwam men om vier uur weer in de ether.

In augustus was ik bij mijn neef in Zuid Holland en toen ik uit de bus stapte zag ik een enorme hoeveelheid mensen staan bij een etalage van een radiohandelaar. Het testbeeld van RTV Noordzee was op dat moment in beeld.. o­ngelooflijk, ik haastte me naar mijn oom die meteen de televisie aanzette. ’s Avonds naar het strand in Noordwijk en via de sterke marinekijker van mijn oom zagen we dat de helikopters af en aan vlogen. Een paar dagen later kocht ik voor mijn grootmoeder een REM antenne, dat wil zeggen: je stond eerst in een meterslange rij op de Ceintuurbaan voor de ingang van de winkel. Een paar dagen later was het genieten van Danger Man, Mr.Ed, het sprekende paard, The Saint en de o­nzichtbare Man. Zoals we allemaal weten duurde het feest niet lang: op 17 december 1964 meende de Nederlandse overheid een eind te moeten maken aan de uitzendingen.

Rijkswaterstaat wil van het eiland af en tijdens de bootreis had ik de gelegenheid een aantal ambtenaren van Rijkswaterstaat te spreken. Het eiland zal in juli (de weersomstandigheden moeten dan wel goed zijn) afgebroken worden. Dat gaat als volgt: het plateau wordt losgezaagd van de poten en gaat dan met behulp van een kraan naar Vlissingen vervoerd worden. Vervolgens worden de poten afgezaagd tot aan de zeebodem. Na een reis van o­ngeveer 1 ½ uur kwamen we op het eiland aan. Via gladde trappetjes kwamen we aan boord. Eigenlijk niks bijzonders: een kamer met apparatuur van Rijkswaterstaat, wat computers, een kamer met biljart en een keuken en cabines voor het boordpersoneel. Niets herinnert meer aan het roemruchte jaar 1964 toen Nederland zijn eerste commerciële televisie kreeg. Wat zijn wij toch een stelletje cultuurbarbaren.

Zo’n eiland breek je toch niet af? Desnoods laat je Ruud Poeze er met zijn 40 watt zendertjes freaken. Alweer een stuk historie naar de verdommenis!