Foto's plaatsing REM eiland

op . Gepost in RTV Noordzee Archief

Rob Olthof & REM eiland bij RTV NHDe bovenbouw van het REM Eiland is vrijdag 1 april j.l. succesvol geplaatst op de nieuwe locatie aan de Haparandadam in de Houthaven. Het 450 ton wegende gevaarte, waarop de commerciĆ«le zender Radio / TV Noordzee in de jaren 60 zijn uitzendingen maakte, werd met drie drijvende hijsbokken op de 10 meter hoge poten getild. Rob Olthof (foto) was bij de plaasting aanwezig, maakte een fotoserie en vertelde zijn ervaringen van die dag aan Hans Knot die er een verhaal over schreef.

Rem eiland geplaatst op poten
remIn de dagen voorafgaande aan de 1e april werd er hier en daar gesuggereerd dat de plaatsing van het voormalige REM eiland misschien wel een 1 april grap kon zijn. Maar, ondanks de datum, is de plaatsing op deze dag alsnog voltooid. Nadat het platform een behoorlijke tijd in de provincie Groningen onder handen is geweest en een frisse nieuwe vorm heeft gekregen, vertrok het vanuit Farnsum via kanalen en open zee eind maart richting de haven van IJmuiden. Vandaar uit ging de sleep naar de Amsterdamse haven.

TV minuten
remIn de ochtend van de 31ste maart werd Hans Knot gebeld door de redactie van het televisienieuws van RTV Noord Holland met de vraag of hij als kenner naar Amsterdam wilde komen om bij de plaatsing aanwezig te zijn en kort de kijker te informeren over de geschiedenis van het platform. Wat een geluk dat de betreffende redacteur meldde dat het ging om een item van ongeveer 1 min en 55 seconden. Na een leuk gesprek werd de man van RTV Noord Holland verzocht contact op te nemen met Rob Olthof van SMC, die in de omgeving van RTV Noord Holland haar studio's woont.

Rob zijn verhaal
rem'Ik werd gebeld door de medewerker van RTV Noord Holland om als '2e man' te fungeren in hun reportage omdat Hans Knot terecht had afgezien daar het hem een dag aan werktijd had gekost om van Groningen naar Amsterdam visa versa te reizen. Ik ben met de metro vanuit Amstelveen naar de studio's van Radio en TV Noord Holland gegaan en werd daar vriendelijk ontvangen door mensen van de televisie en later ook door enkele radiomensen.

remIk nam een dvd mee met opnamen van de bouw van het REM eiland en daar hebben ze een paar fragmenten van gebruikt. Rond elf uur 's morgens kwamen wij bij de Houthaven aan in Amsterdam. Ik herkende de Houthaven niet meer omdat ik daar voor het laatst zo'n 40 jaar geleden was om naar de Mi Amigo en Fredericia te kijken, die daar waren opgelegd.

Zwaar gewicht
remMen was ondertussen bezig om het voormalige REMplatform in haar nieuwe jasje in de takels te krijgen, een zware klus want het 'eiland' weegt meer dan 450 ton. Ondanks de flinke wind werd langzaam het platform richting de poten, waarop het moest komen te staan, geduwd. Rond half twee in de middag was de klus geklaard, maar ik maakte het laatste moment niet meer mee want ik was toen net een half uur weg.

remReden was dat zowel de interviewer van de radio als ik waren verkleumd. Tot onze verwondering waren er geen mensen van het restaurant, dat in het platform zal worden gebouwd, aanwezig. Wel was er een aantal voormalige REM fans aanwezig. Er was zelfs iemand erbij die ook al in Delfzijl was wezen filmen. Ik heb live voor de radio wat verteld over de geschiedenis van de REM en hoe enthousiast ik- en duizenden andere Nederlanders waren - toen de eerste televisie uitzendingen destijds in 1964 begonnen.

remMen heeft bij RTV Noord Holland ook nog getracht de voormalige omroepster Marian Bierenbroodspot voor de camera te krijgen, maar dat is helaas niet meer gelukt.


Tekst: Hans Knot & Rob Olthof

Foto's: Copyright Rob Olthof

Screenshot RTV NH & weblink: Coen Feldhaus

rem rem rem

Bekijk hier het verslag van RTV NoordHolland over de plaatsing van het REM eiland