REM eiland aangekomen in Amsterdam

op . Gepost in RTV Noordzee Archief

REM eiland in AmsterdamHet REM eiland is dinsdagochtend vroeg aangekomen in Amsterdam. Het voormalige platform in de Noordzee arriveerde rond kwart voor negen in de Coenhaven, liet een woordvoerder van De Principaal, onderdeel van woningcorporatie De Key, weten. Het REM eiland lag de afgelopen tijd in Farmsum. Zondag vertrok het naar de haven van het vlakbij gelegen Delfzijl. Vandaar begon het maandag zijn reis naar de hoofdstad. De commerciƫle radio & tv zender Noordzee maakte in de jaren zestig uitzendingen vanaf het REM-eiland.

Dat lag op zee, in internationale wateren. Op die manier omzeilden de makers de omroepwet. Commerciƫle televisie was in die tijd namelijk niet toegestaan.

De Principaal kocht het platform enkele jaren geleden en redde het zo van de sloop. Dat gebeurde, nadat horecaondernemer Nick van Loon met het idee was gekomen het REM-eiland een nieuwe bestemming te geven. Het drie verdiepingen tellende platform komt in het Amsterdamse IJ te staan en biedt onder meer plek aan een restaurant.

Vrijdag verhuist het 450 ton wegende stalen eiland volgens de woordvoerder naar zijn eindbestemming, aan de Haparandadam tussen de Minervahaven en de Houthaven. Daar wordt het op de 10 meter hoge poten getild.

Het REM-eiland zou aanvankelijk afgelopen herfst naar Amsterdam komen. Dat ging niet door, omdat de restauratie niet op tijd klaar was en het stormseizoen begon.


Meer informatie REM eiland
- Tocht REM eiland van Delfzijl naar Amsterdam op internet
- Laatste nieuws REM eiland via Twitter
- Video op YouTube
- Nieuws op NOS website
- Nieuws & video IJmuider Courant
- Website REM eiland
- REM eiland onderweg naar Amsterdam
- REM eiland vertrokken uit Delfzijl op MediaPages
- REM eiland naar Amsterdam op MediaPages
- REM eiland weg uit Delfzijl op MediaPages
- REM eiland berichten en herinneringen op MediaPages

Tune REM eiland 1964
{audio}http://www.mediapages.nl/music/remtune.mp3{/audio}


Bron: Het Parool / ANP / Woningstichting De Key
Foto: REM eiland in Amsterdam (Copyright: Het Parool / ANP)
Audio: Niels Zack