De toekomst van het REM eiland

op . Gepost in RTV Noordzee Archief

Dagblad van het Noorden over het REM eilandHet is al weer een aantal jaren geleden dat de Stichting Media Communicatie een aantal tochten organiseerde, vanuit de haven van Scheveningen, richting het voormalige REM eiland dat in 1964 kort werd gebruikt als basis voor de uitzendingen van Radio en TV Noordzee. Door een wijziging in de wetgeving, via de zogenaamde anti REM wet, kon justitie en politie ingrijpen en werden de uitzendingen op 17 december 1964 stop gezet. Het kunstmatige eiland bleef daarna nog jarenlang op de zeebodem verankerd.

Het REM eiland werd later ondermeer gebruikt voor het draaien van een aflevering van de nog steeds wekelijks op de Duitse televisie verschijnende crimiserie Tatort en bovendien jarenlang als meetstation voor de wetenschappelijke afdeling van Rijkswaterstaat. De door SMC georganiseerde tochten waren destijds druk bezocht en vele personen, die elkaar jaren niet hadden gezien, namen gezamenlijk afscheid van een van de objecten die zo belangrijk zijn geweest in de geschiedenis van de commerciĆ«le radio en televisie in Nederland.

Overleg
In het voorjaar van 2009 was er een bespreking in Groningen tussen een vertegenwoordigster van de Amsterdamse Woningbouwvereniging de Key en Rob Olthof en Hans Knot van de Stichting Media Communicatie. Besproken werd wat de toekomst kon worden voor het voormalige platform, dat toen nog in opslag lag in Vlissingen. Ondermeer werd er gesproken over een restaurant en expositieruimte en een opleidingsinstituut voor jonge radiomakers.

Farmsum
Beloofd werd uit te zien naar financiering ter voltooiing van de ideevorming, waarbij zeker ook ruimte zou worden gereserveerd voor het tentoonstellen van objecten en foto's uit de periode van de officiƫle eerste doelstelling van het REM eiland. Medio 2009 werd het kunstmatige eiland op transport gezet naar de haven van Delfzijl en is al weer geruime tijd onderdak bij de firma Heuvelman Ibis in Farmsum. Daar wordt keihard gewerkt aan de ruwbouw renovering, waarbij ondermeer een derde verdieping is aangebracht. De verdere afbouw van het platform zal in Amsterdam geschieden.

In het Dagblad van het Noorden stond op donderdag 7 oktober een reportage te lezen van Geert Job Sevink inzake de voortgang van de werkzaamheden in Farmsum. (Zie afbeelding) Hoe het verder zal gaan met de plannen naast het runnen van een restaurant zal spoedig meer duidelijkheid over worden gegeven.


Tekst & scan: Hans Knot


KLIK HIER voor foto's van de boottocht naar het REM eiland in 2005 op MediaPages

KLIK HIER voor foto's van de boottocht naar het REM eiland in 2006 op MediaPages