Radio Paradijs: 40 jaar geleden

op . Gepost in Paradijs Archief

paradijstheodenckerHet zendschip Magda Maria werd op 1 augustus 1981, 40 jaar geleden, in internationale wateren geënterd door de Rijkspolitie en de marine. De opvarenden werden gearresteerd en het zendschip werd naar IJmuiden gesleept. Er waren slechts enkele dagen van testuitzendingen aan vooraf gegaan. Initiatiefnemer was Ben Bode. Vanaf het zendschip hadden de uitzendingen van Radio Paradijs en Radio Monique moeten starten. Acht jaar later werd bekend dat de inbeslagname onrechtmatig was. RadioVisies Filip van Molle zet de gebeurtenissen op een rij.


Met het zinken van het zendschip de MV Mi Amigo bleef een massa luisteraars redelijk ontredderd achter op 20 maart 1980. Radio Caroline was op dat moment immers de laatste Nederlandstalige zeezender. Wie een alternatief zocht kon in Nederland enkel terecht bij Hilversum 3. Pas tijdens de zomer van 1981 gebeurde er opnieuw wat. Dankzij enkele geldschieters uit de meubel-, textiel- en voetbalwereld werd voldoende kapitaal ingezameld om in Dublin de voormalige Noord-Amerikaanse kustvaarder MV Lieve tot een modern zendschip uit te rusten.

Twee zenders van het Amerikaanse Intercontinental Electronics, bestemd voor FM en voor de middengolf, werden vakkundig aan boord gehesen.

Wijlen A.J. Beirens en zijn Nederlandse kompaan Ben Bode wilden meteen twee zenders in de lucht brengen. Radio Paradijs, gebaseerd op het Amerikaanse rockstation Mighty 690 en Radio Monique dat een meer volks format zou uitzenden. Voor de constructie van de 80-meter hoge zendmast werd onder meer de Ier Sam Prendergast ingeschakeld. Helaas, door het slechte koppelen van de verschillende elementen, ging tijdens de reis naar de Noordzee een deel van de constructie verloren.

Even buiten Katwijk, ter hoogte van het beruchte R.E.M.-eiland, het platform waar vandaan in 1964 Radio en TV Noordzee enkele maanden hadden uitgezonden, werd het anderhalve ton wegende Flipper Delta-anker in de zee gedropt. Het boorde zich vervolgens automatisch in de bodem en zo was het zendschip, net zoals de meeste olieboorplatforms, tegen mogelijke zware stormen beschermd. Wijlen Veronica-technicus José van Groningen had ondertussen de handen meer dan vol met het testen van de aangekochte apparatuur. Op 26 juli 1981 waren de eerste proefuitzendingen te ontvangen op 227 middengolf.

Er werden uitsluitend Nederlandstalige hits gedraaid. Luisteraars keken vreemd op, de pers nog vreemder. Zo zag een ijverige journalist van De Telegraaf, op basis van luchtfoto’s, een grote houten kabelhaspel op het dek aan voor een schotelantenne. Hij bedacht er meteen bij dat die zou gebruikt worden om de programma’s vanuit een onbekende locatie te ontvangen en weer uit te zenden. Het werd nog absurder toen de initiatiefnemers, weliswaar met veel tegenzin, een filmploeg van het Veronica tv-programma ‘De Grote Verwarring’ aan boord lieten komen om er een exclusieve reportage te draaien.

De muziek voor deze bijdrage was een in alle haast opgenomen testtape met Tom van de Velde, de jingles die men kon laten horen waren ingezongen door Margriet Eshuijs, de frontvrouw van de populaire band Lucifer (1973-1978). Het verrassende opduiken voor de Nederlandse kust van de MV Magda Maria, zoals de MV Lieve was omgedoopt en de speculaties van de pers, alarmeerden politiek Den Haag.

Men besloot razendsnel om tot actie over te gaan. De Rijkspolitie en de marine omsingelden in de vroege ochtend van 1 augustus 1981 de Magda Maria in internationale wateren en arresteerden een kok, een boordmedewerker en twee Ierse matrozen. Na het doorbranden van de ankerketting zette de colonne, onder aanvoering van de MS Jaguar, koers naar IJmuiden waar een ziedende Ben Bode een gigantische voorbereiding in het water zag vallen.

Uiteindelijk werd het zendschip op een ruime afstand van de kade in de Amsterdamse entrepothaven van de douane gemeerd. De geldschieters konden hun ogen niet geloven. Na overleg met de Panamese consul in Antwerpen – het zendschip voer onder de vlag van het Midden Amerikaanse land – werd de Nederlandse Staat vrijwel onmiddellijk gedagvaard.

Uiteindelijk draaide acht jaar later de hele affaire uit in het voordeel van de benadeelde zeezender. Maar het inmiddels verwaarloosde zendschip belandde in 1989 voor 25.000 gulden (12.500 euro) in de handen van een Zeebrugse sloper die de eerdere radioplannen letterlijk tot schroot herleidde.









Foto: Zendschip Magda Maria (Copyright: Theo Dencker)

Videos: Alex van den Hoek / Ben Bode

Audio: Wim Janssen

Bron/tekst: Filip van Molle / RadioVisie / MediaPages

Tags: Zeezenders