Binnenslepen Radio Paradijs

op . Gepost in Paradijs Archief

Binnenslepen Radio Paradijs IJmuiden op 1 augustus 1981Je kunt het je bijna niet voorstellen dat het dinsdag 1 augustus 2006 al een kwart eeuw geleden was dat het zendschip van Radio Paradijs ten onrechte en illegaal in opdracht van de Nederlandse autoriteiten van zee werd gehaald. Zo werd in 1981 het laatste echte zendschip ooit voor de Nederlandse kust het zwijgen opgelegd. In 1991, ook al 15 jaar geleden, werd de Ross Revenge, het zendschip van Radio Caroline, Dover binnen gesleept.

Nog steeds schrijven en praten we met liefde over de tijden van weleer en beseffen we maar al te goed wat de zeezenders o­ns voor een vrijheid en vreugde hebben gebracht.

Dinsdagavond 1 augustus was er bij de KRO op Radio 2 aandacht voor de gebeurtenissen van 1 augustus 1981. En dus ook voor het binnenslepen van de zeezender Radio Paradijs op die dag. Allereerst was Rob Olthof aan het woord die vertelde dat hij Ben Bode (destijds initiatiefnemer achter Radio Paradijs) vrij goed kent en hem vrijwel dagelijks spreekt. Rob had op 31 juli de testuitzendingen op 272 meter keihard in Amsterdam binnen horen komen.

Rob nam het robuuste plan om de betreffende zaterdag 1 augustus naar Scheveningen te gaan, een boot te huren en naar het zendschip te gaan. Terwijl hij uit zijn woonstraat in Amsterdam reed hoorde hij via het ANP dat de autoriteiten op zee actie o­ndernamen en besloten was het anker te kappen en het zendschip via IJmuiden op te brengen. Dus werd het een tocht naar de haven van IJmuiden en niet naar Scheveningen. Daar filmde Rob uitgebreid de binnenkomst maar verkocht ook diverse aan de zeezenders gerelateerde zaken aan fans, die ook op de binnentocht van Ben Bode’s zendschip waren afgekomen.

Studio's aan boord Radio Paradijs zendschip Magda MariaVanuit Antwerpen kwam Ben zelf ook aan het woord en vertelde dat alle geheimzinnigheid met de voorbereidingen van Radio Paradijs eigenlijk voor niets waren geweest. Vrij snel bleek namelijk dat de heren van de wetgeving hem als sinds hij voor Caroline organisatie in 1979/1980 hem intens hadden gevolgd en van alles op de hoogte waren. Men had de bedoeling aan wal de meeste programma’s op te nemen, waarbij Ben nog eens verhaalde hoe hij had besloten de studio’s in een pand te vestigen recht tegenover het kantoor van de OCD. Volgens Ben was er in 1981 nog animo genoeg bij adverteerders om het avontuur aan te gaan. De autoriteiten vonden alle voorpubliciteit, o­ndermeer via een reportage op de VOO TV, te groots en besloten in te grijpen.

Ben vermeldde tenslotte een gevangenisstraf van een half jaar en een boete van 500.000 gulden te hebben gekregen en volgens 48 overtredingen van de Nederlandse wetgeving te zijn veroordeeld. Ook heeft 14 jaar procederen tegen de Nederlandse staat Ben Bode gemiddeld 50.000 gulden per jaar gekost. De interviewer van de KRO sloot het passend af met de opmerking dat het geheel achteraf zeker geen Paradijs is geweest.


Foto 1: Binnenslepen Radio Paradijs in IJmuiden op 1 augustus 1981

Foto 2: Studio 1 en 2 (links) en de newsroom (rechtdoor) aan boord van Radio Paradijs zendschip Magda Maria

Foto's: Archief Ben Bode & Hans Knot