Herinneringen brand Mebo II

op . Gepost in Noordzee Archief

Brand aan boord van de Mebo IIOp 15 mei 1971 o­ntplofte een bom aan boord van de Mebo II, het zendschip van Radio Noordzee. Velen herinneren zich de mayday calls van DJ Alan West: "This is Radio Northsea International, an SOS call. This is mayday, mayday, mayday, mayday, Radio Northsea International from the MEBO 2, four miles off the coast of Holland, o­ne mile off the radioship Norderney, Veronica". Hans Knot en Herman Content delen hun herinneringen aan de aanslag op de Mebo II met o­ns.

BOMAANSLAG MEBO II
Bomaanslag Radio Northsea International Zaterdag 15 mei 1971 (23:15 uur)
Tekst: Hans Knot - Foto: Boek "Groetjes van Radio Noordzee"

In de nieuwsgroep zeezenders was recentelijk weer een discussie gaande inzake de bomaanslag op het zendschip MEBO II van Radio Northsea International. Een student, zich UP noemende, gaf aan bezig te zijn met gebeurtenissen rond de aanslag. Een ieder heeft zo zijn eigen beleving rond de aanslag. Gek genoeg staat het me persoonlijk nog als de dag van vandaag bij dat ik laat die avond, zoals gebruikelijk op de zaterdagavond, luisterde naar het programma ‘Goal’ van de KRO. Het was Felix Meurders die in dit programma melding maakte van de aanslag. Maar ieder ander persoon, die luisteraar en fan van RNI was, heeft zo zijn of haar eigen herinnering. Laten we maar eens kijken wat Herman Content uit Gent in België als directe herinnering neerzette:

‘In de maand mei van het jaar 1971 was ik net 14 jaar oud geworden, want ik verjaar op 23 april. De Nederlandse luisteraar had toen keuze uit het luisteren naar twee zeezenders: Radio Veronica en Radio Noordzee Internationaal ofwel Radio Northsea International. Het was in die bewuste maand mei dat Radio Veronica op een nogal negatieve manier in het nieuws kwam, wat voor mij inzake de sympathie voor Radio Veronica een flinke deuk opleverde. Enkele jaren later was ik wel wat afgekoeld maar ik was niet vergeten wat ze in mij ogen verkeerd hadden gedaan. Tot op de dag van vandaag blijft dit nog steeds hangen in het geheugen. Alleen weten we nu wat er zich heeft afgespeeld .

Hoewel ik toen de Engelse taal niet echt machtig was, pikte ik wel de nodige woorden mee. Ik verstond, dankzij de Engelstalige films en series op de televisie, toch wel de nodige woorden. Maar vooral door de deejays zoals Robbie Dale op o­ndermeer Hilversum 3 en de avonduitzendingen van RNI verstond ik wel een klein mondje Engels. Pas veel later zou ik de taal ook goed spreken.

Dat op die beruchte zaterdagavond, 15 mei 1971, in de late uren er zich kleine ramp zou afspelen kon echter niemand verwachten? Ik had een radio van het merk Blaupunkt. Die was ingebouwd in een houtachtige kast (van geperste houtvezels). Op die radio zat de mogelijkheid tot o­ntvangen van signalen via de AM, SW en FM. De radio stond in de woonkamer op een kastje en was die avond afgestemd op de 220 meter, de toenmalige frequentie van Radio Northsea International. Het was Alan West die zijn progamma aan het presenteren was. De volumeknop mocht niet al te ver open staan, want mijn moeder lag al te slapen en dat was precies boven de woonkamer, waar de radio aanstond.

Ik genoot van het programma tot dat op een bepaald moment Alan West plotseling ‘Mayday ... Mayday .. Mayday’ riep en de inmiddels beruchte woorden uitsprak: "This is Radio Northsea International, an SOS call. This is mayday, mayday, mayday, mayday, Radio Northsea International from the MEBO 2, to be exact 52 degrees 11 minutes natitude, 4 degrees 16 minutes longitude. Four miles off the coast of Holland, o­ne mile off the radioship Norderney, Veronica". Dat bericht werd vele malen herhaald, en nadat ik het enkele keren had gehoord kon ik wel begrijpen en verstaan wat Alan zei. Er werd door hem ook een aantal telefoonnummers genoemd; iets wat me altijd goed is bij gebleven alléén weet ik niet meer welke nummers het waren. Ik heb zelf toen het nummer opgeschreven van het Hoofd Kantoor van MEBO Ltd, dat gevestigd was in Zürich - Zwitserland.

Vervolgens pakte ik het telefoonboek en zocht ik het landnummer op van Zwitserland, dat ik snel vond. Ik pakte vervolgens de hoorn van de haak en belde dat genoemde nummer, maar het was in gesprek. Even later heb ik nog enkele pogingen o­ndernomen maar men was nog steeds in gesprek. Dus, met andere woorden, was daar geen doorkomen aan. En das was misschien maar goed ook, want stel dat ze daar wel de hoorn hadden opgenomen? Ik had dan verhaal moeten doen en echt niet geweten hoe het bericht over te brengen. Want hoe vertel je als 14 jarige wat je zojuist op de radio hebt gehoord. Mijn Engels was al niet zo best om iets uit te leggen, en in Zwitserland spreekt men o­ndermeer Duits en dat is voor mij nog veel minder, want die taal ben ik helemaal niet machtig. Ik versta daarvan slechts enkele woorden.

Dat de telefoonlijn dus steeds bezet was, is een bewijs dat er dus waarschijnlijk heel veel mensen moeten hebben gebeld, of iemand vanaf het kantoor van RNI in Nederland. Maar dat zal altijd helaas wel voor altijd een o­nopgelost raadsel blijven? Tot zover mijn directe herinnering aan de avond van de beruchte bomaanslag op het zendschip de MEBO II van Radio Norhtsea International.

Herman Content / Gent -België zondag 14 december 2008