Geschiedenis Radio Noordzee
De geschiedenis van de zeezender Radio Noordzee, vanaf de start op 23 januari 1970, het vertrek naar de Engelse kust, de stoorzenders, de herstart, de Nederlandstalige programma's, de acties en het afscheid op 31 augustus 1974.Op deze pagina een persoonlijke aanvulling van Hans Hogendoorn over de situatie aan boord van de Mebo II tijdens de bomaanslag.
De start
Radio Northsea: de komst van de popboot, met de prachtig gekleurde MEBO II, een 100 kilowatt zender die er overal uit knalde en programma's als "Driemaster" en de "Soulshow" van Ferry Maat. En natuurlijk in de avonduren de Engelse dj's als Tony Allan, Andy Archer en Chrispian St. John. Werelds klonk het als in die shows, op de top of the hour, de station tune Man of Action werd gedraaid en alle middengolf, kortgolf en fm frequenties werden vermeld. Op 23 januari 1970 startten de eerste testuitzendingen vanaf de MEBO II om 22.30 uur met dj Roger Day. Het schip is in felle kleuren beschilderd en heeft een 100 KW middengolfzender, kortegolfzenders en een FM zender aan boord.
De stoorzenders
De officiele uitzendingen starten op 28 februari 's morgens om 6 uur met Engelstalige en Duitstalige shows. Op 23 maart vertrekt de MEBO II naar de Engelse kust en gaat bij Clacton on Sea voor anker. Het station krijgt het erg moeilijk omdat de Engelse regering stoorzenders inzet op de frequentie van Radio Northsea International. RNI verandert regelmatig van golflengte om de stoorzenders te ontlopen. Tijdens de verkiezingen verandert men tussen 13 en 20 juni enkele dagen de naam van het station in Radio Caroline en steunt men in de programma's zwaar de conservatieven. Na de verkiezingen blijft de stoorzender actief en de Mebo II vertrekt weer naar Nederland.
Het voorlopige afscheid
Op 24 juli is de MEBO II weer terug voor de Nederlandse kust. Op 29 augustus onstaat er een conflict tussen Kees Manders en de bemanning van de Mebo. Manders zou aan boord willen komen van de Mebo, maar dit wordt door de bemanning geweigerd. In de programma's wordt verslag gedaan van de gebeurtenissen. De directie van radio Veronica biedt de Zwitserse eigenaren van RNI een fors bedrag, als men uit de lucht gaat en in ieder geval geen Nederlandstalige programma's gaat uitzenden. Op 24 september verzorgen de Engelse dj's aan boord een emotioneel afscheidsprogramma: "Radio Northsea International is voluntary closing down this morning at eleven o'clock, due to the pressure in the Dutch parliament to close down the offshore stations. Our directors in Zurich felt that it would be better for us to suspend broadcasting, so that the Dutch government will not attempt to close down Radio Veronica, so dearly loved by the people in Holland for the last ten years."
De terugkeer
Tussen 10 en 11 uur wordt het laatste programma uitgezonden met Andy Archer en Alan West. Vlak voor 11 uur nemen beiden afscheid van hun luisteraars: "Both Alan and myself joined the station at exactly the same time, so together we'll say goodbye. From Alan West it's goodbye. And from me Andy Archer it's goodbye too. And from RNI it's goodbye and God Bless." Peace" van Peter volgt waarna Andy Archer nog een keer terugkomt. "It's eleven o'clock now" is de laatste mededeling, daarna worden de zenders uitgeschakeld. Om 11 uur gaat het station uit de lucht. Een door Veronica betaalde kapitein wordt geïnstalleerd op de Mebo en de zenders aan boord zwijgen. Op 5 januari wordt deze kapitein door Edwin Bollier, met de mededeling dat er een telefoongesprek voor hem op de tender is, van boord gelokt. Op 14 februari 1971 is Radio Northsea echter weer terug in de ether met testuitzendingen van Steve Merike ("call your friends en tell them RNI is back") op 220 meter middengolf. Op 21 februari 1971 om 15 uur opent dj Alan West officieel de uitzendingen van Radio Northsea.
De Mebo in brand
Op 6 maart starten Nederlandstalige programma's met Jan van Veen en Joost de Draaier, later aangevuld met Ferry Maat en Tony Berk.Op 15 mei 1971 ontploft een bom in de machinekamer van de MEBO II. Het schip staat in brand. DJ Allan West draait in zijn programma Melting Pot van Blue Mink en onderbreekt onmiddellijk zijn programma: "Four miles off the coast of Holland, Four miles off the coast of Holland, SOS,SOS. This is a mayday-call. Mayday mayday mayday. Dit is Radio Noordzee aan boord van de Mebo 2, Mebo 2, Mebo 2, vier mijl uit de kust van Scheveningen. De machinekamer staat in brand. Wij hebben dringend hulp nodig. (...) This is Radio Northsea International, an SOS call. This is mayday, mayday, mayday, mayday, Radio Northsea International from the Mebo 2 exact 52 degrees 11 minutes natitude, 4 degrees 16 minutes longitude. Four miles off the coast of Holland, one mile off the radioship Norderney, Veronica. We are having to abandon-ship very soon. The bridge and the engine-room are on fire. The fire is caused by a bomb thrown on board by a small motorship, a small motorlaunch with an outboard motor. We don’t know where it came from or where it’s going to. Mayday, mayday, mayday, this is the radio ship MEBO II, we are on fire, we need help, we carry enough fuel on board to blow half the Northsea into the sky, mayday, mayday, mayday".
Aanvulling van Hans Hogendoorn
De Duitse stem die je hoort is van Kurt Bär, één van de twee zendertechnici, die even later met persluchtapparatuur de brug op ging om nog wat apparatuur te redden. Het Engels komt afwisselend van Alan West en Stevie Merike, en ik geloof dat je ook nog Dave Rogers hoort, zo uit mijn hoofd. Het Nederlands is van mij. "Mayday, mayday, mayday, de Mebo 2, Mebo 2, Mebo 2". Volgens de internationale regels, die ik nog eens had geleerd op de Radio Holland-school. De kapitein is Kapitein Jan Harteveld. Ik was overigens die avond voor het zondagochtendprogramma op zoek naar het nummer "Didn't I blow your mind, this time?", van de Delfonics. Op dat ogenblik, om kwart over 11, voelden we de dreun van de bom, alsof er een schip langszij kwam.
Driemaster
De blusboot Volans heeft na enkele uren alles onder controle. De volgende dag is Radio Northsea weer terug in de lucht. Later blijkt dat Radio Veronica aandeelhouder Norbert Jurgens opdracht heeft gegeven om de MEBO II binnen de territoriale wateren te halen, met de bomaanslag helaas als gevolg. Norbert Jurgens wordt op 17 mei gearresteerd. Veronica directeur Bull Verwey wordt op 19 mei gearresteerd. In de zomer van 1971 start Tony Berk bij Radio Noordzee. Op 2 augustus start het liveprogramma Driemaster en Nico Steenbergen start bij Noordzee. Op 22 november 1971 slaat de MEBO II van haar ankers en raakt op drift. Het zendschip wordt echter op tijd op sleeptouw genomen en ligt enige tijd later weer op haar oorspronkelijke ankerplaats. Op 1 maart 1972 verlaat Willem van Kooten Radio Noordzee en op 1 mei start Alfred Lagarde. Op 30 september 1972 gebeurt er voor de Nederlandse kust van alles tegelijk. Radio Caroline is terug vanaf de Mi Amigo met non-stop testuitzendingen en Radio Veronica verlaat die dag om 12.30 de 192 meter; om een half uur later te starten op de nieuwe golflengte 538 meter.
RNI 2
Het is de bedoeling dat vanaf 12.30 uur enkele dagen een looptape op 192 wordt uitgezonden met een verwijzing voor de luisteraars naar 538. Echter enkele seconden nadat Veronica de 192 meter offcieel heeft verlaten wordt op de MEBO II de tweede middengolfzender aangezet op 192 meter. De Engelse RNI dj Tony Allen start de uitzendingen van RNI 2 in gebroken Nederlands: "Welkom bij een serie uitzendtestingen van RNI 2" en "RNI wenst de directie van Radio Veronica het beste voor de komende jaren". Enkele dagen later stopt RNI 2. Op 5 februari 1973 start Prijsbewust met Tony Berk. Op 24 februari 1973 slaat de MEBO wederom van haar ankers, maar ook ditmaal loopt het goed af. Het wordt steeds duidelijker dat de Nederlandse regering een eind wil maken aan de zeezenders en net als Veronica start Radio Noordzee een actie tot behoud van haar zender. Radio Noordzee "Hou 'm in de lucht" start op 22 juni 1973.
Het afscheid
Op 30 augustus 1974 presenteren alle Engelse dj's afscheidshows. Om middernacht is het einde van de Engelse service van RNI. Op 31 augustus 1974 presenteert Ferry Maat de laatste 2 uur van Radio Noordzee. Directeur John de Mol sr. zegt over de anti-zeezender wetgeving in zijn slottoespraak: "Dit stukje gelegenheidswetgeving had nooit tot stand mogen komen". Om 20 uur verlaat Radio Noordzee de ether. September 1974 arriveert de Mebo II in de haven van Slikkerveer en wordt daar op 10 oktober door de Nederlandse justitie aan de ketting gelegd. Augustus 1976 koopt Edwin Bollier de twee 10 KW middengolfzenders die aan boord staan van de Norderney. Maart 1978 vertrekt de Mebo II naar Libie.