De Dateq mixer van Radio Monique

op . Gepost in Monique Archief

Ross Revenge juli 1988Op eBay wordt een originele Dateq mixer van het zendschip de Ross Revenge te koop aangeboden. Enige tijd was het o­nduidelijk of deze mixer wel van de Ross Revenge afkomstig was en wanneer deze dan gebruikt was. Voormalig Radio Monique DJ Walter Zwart dook in zijn archief en schrijft het verhaal achter de Dateq mixer. Update: aanvulling Walter Zwart en Ad Roberts + nieuwe foto's!

HET VERHAAL ACHTER DE DATEQ MIXER (1)
Tekst: Walter Zwart (16 maart)

De Dateq mixerDeze mixer werd kwam begin december '88 (de Sinterklaas tender) aan boord van de Ross Revenge en zou voorlopig dienst moeten doen in de Radio 819 studio. De grote mengtafel (ooit een demonstratiemodel van Iemke Roos) moest voor o­nderhoud terug naar land. In de bijgevoegde boordbrief van Nico Volker wordt gesteld dat dit maar tijdelijk zal zijn en dat de mixer weer spoedig terug komt.

Mike Watts was destijds (buiten Chicago om) de boortechnicus. Collega Ron v/d Plas schrijft aan mij voor de overdracht: "ik dacht eerst dat het een kwestie van een paar maanden zou worden voordat die Dateq zou werken, maar ik heb mij vergist. Het wordt minimaal een jaar! Mike heeft alles doorgemeten maar krijgt 'm niet geschikt voor uitzending."

Ik weet niet meer of de Dateq daarna weer terug is gegaan naar mijn hut, of dat Mike 'm toen heeft gebruikt voor de nieuwe "godstudio" (World mission radio). Dat laatste zou best eens kunnen.


HET VERHAAL ACHTER DE DATEQ MIXER (2)
Tekst: Walter Zwart (18 maart)

Dateq mixerToen de discussie over de Dateq mixer losbarste heb ik niet naar de foto op internet gekeken. Ik was altijd in de veronderstelling dat er maar 1 Dateq aan boord van de Ross was. Tot dat ik de foto op MediaPages zag. Het verhaal is me nu duidelijk.

De zilverkleurige Dateq, die nu in de verkoop is, staat al sinds november 1984 aan boord. Het is namelijk het oude mengpaneel uit de nieuwskamer van Radio Monique/558/819. In december 1988 heb ik de nieuwskamer verbouwd en werd dit mengpaneel overbodig. Mike Watts heeft me destijds met de klus geholpen en als dank heeft hij 'm gekregen voor de God-Studio. Hij is dus wel degelijk gebruikt voor World Mission Radio.

De Dateq waar ik eerder over schreef zou ter vervanging komen voor de grote mixer in de studio van Radio 819. Dit is het apparaat waar ik eerder over schreef. Hij is dus, na Mike's pogingen om 'm aan de praat te krijgen, weer veilig terug naar m'n hut gegaan. Anders was de mixer zeker op 19 augustus 1989 in beslag genomen. De spullen in de hutten werden toen o­ngemoeid gelaten. Daarom trof ik het apparaat aan in de studio toen ik begin 1992 aan boord van de Ross stapte. De in beslag genomen apparatuur was toen nog niet terug gegeven.

Als bijlage nog een foto van de zwarte Dateq mixer uit maart 1992.


HET VERHAAL ACHTER DE DATEQ MIXER (3)
Tekst: Ad Roberts (18 maart)

De Dateq mixerThat mixer was used in the Dutch Newsroom (also known as the broom cupboard) but o­nly in a passive mode. We o­nly used it to send the signal from the casette deck (line signal) thru the connecting multi-cable to the studio upstairs. That cable also housed the intercom, off-air signal, and the feed from the rear God-Studio in the back of the ship.

The microphone input of that mixer was flooded with RF and we used to route the live microphone through the casette deck's microphone input. In addition we monitored o­ne of the other line inputs to listen to the "off-air" signal while doing traffic information or any other live input for a program.

You can o­nly see a very smal portion in the bottom-right-hand corner of the picture.

In the beginning of the Monique broadcasts, it was handed to us by Fred Bolland, it was his personal property. As the microphone signal alone needed some signal boosting, for the long route to the studio upstairs made the direct signal impossible to use o­n the air.

The English labeling came about when we started our International news during the Monique programs.

Weblink: de Dateq mixer op de Bloopers video op de website van Ad Roberts

KLIK HIER voor de website van Ad Roberts met o.a. nog meer video's van de Ross Revenge


Copyright foto Ross Revenge: Walter Zwart
Copyright foto zilverkleurige Dateq mixer: eBay website
Copyright foto zwarte Dateq mixer: Walter Zwart
Copyright foto zilverkleurige Dateq mixer: Ad Roberts