Herinneringen van Andy Archer

op . Gepost in Mi Amigo Archief

Andy ArcherAd Roberts had, ter gelegenheid van de uitzendingen van Radio Mi Amigo 192 vanaf de Noordzee een interview met Andy Archer. Andy was DJ bij o.a. RNI en Radio Caroline en werkt nu bij BBC Radio Norfolk. Ad werkte o.a. bij Radio Mi Amigo, Caroline en Radio Monique. Ad praat met Andy o­nder andere over de start van Radio Mi Amigo en zijn herinneringen aan die periode. Het interview staat nu o­nline op MediaPages.

INTERVIEW ANDY ARCHER
Copyright tekst en foto's: Ad Roberts & Andy Archer

Welkom Andy bij Radio MiAmigo192, kun je o­ns vertellen hoe het begon voor jou met Radio MiAmigo?:

Samantha en Andy Archer"Op het moment dat Radio Atlantis nog in de lucht was, wisten we natuurlijk dat hun contract ten einde liep, in de tussentijd waren er al wat contacten geweest met mensen die geïnteresseerd waren om een radio station te beginnen. Dat werd in die tijd wel vaker geroepen en over het algemeen hadden die mensen nooit geld om zoiets ook van de grond te krijgen. Maar in dit geval heeft het Caroline kantoor in Den Haag , door de rechterhand van Ronan, Charlotte Ribbelink, een achtergrond o­nderzoek gedaan naar de man die zich hier opwierp. Sylvain Tack en zijn "Radio Mi Amigo". Het o­nderzoek was positief, deze man, als eigenaar van diverse bedrijven, waaronder in de Belgische muziek industrie, zagen wij als een serieuze kandidaat. Dat is hoe het eerste contact verliep! "

Dus nadat Sylvain Tack goed was bevonden kon het beginnen, wat was volgens Ronan jouw taak?

Andy, Samantha, Robb & Peter"Tot mijn grote verbazing zei Ronan tegen mij dat ik de programmaleider was van dit nieuwe station. Zoiets hoorde bij het verhaal wat Ronan wel vaker aan mensen ophing, zo van, wij hebben alles in huis, de beste technici, beste zenders en noem maar op en ik was in dit verkooppraatje dus de ervaren programmaleider en ik was dus, volgens Ronan, wat het nieuwe station nodig had.
Nou zoveel heb ik ook weer niet gedaan, ik heb hoogstens wat DJ's aangenomen, maar moeilijk was dat niet want ik kende Will van der Steen, Bert Bennet, Ad Petersen, Peter van Dam en Joop Verhoof die al voor Radio Atlantis en de Nederlandse Caroline hadden gewerkt. Ook Sivain Tack kwam met bepaalde mensen aanzetten, waaronder de in België populaire Norbert, die zelfs voor de BRT had gewerkt. Tack noemde ook Mike Moorkens als potentiële medewerker. Er waren niet veel mensen meer nodig maar ik kende een DJ uit Den Haag, Secco Vermaat, die daar in één van de nachtclubs werkte, die ik wel geschikt vond voor Radio Mi Amigo. Ik kon hem overhalen bij 'ons' te komen werken. Dus dat was het originele team!"

Zette je wat regels neer waaraan dit team zou moeten voldoen  bijvoorbeeld een Format ?

"Ach, dat was allemaal niet zo streng, de meeste jongens wisten al wat ze deden. We draaiden wat uit de top 40, wat gouwe ouwe en natuurlijk Nederlands- en Vlaams-talige platen. Dit waren platen die in het zuiden van Nederland en Vlaanderen natuurlijk heel populair waren. Er moesten ook nog jingles gemaakt worden en daarvoor vertrok ik naar Belgie met de rechterhand van Silvain Tack, Eddy Deboeck en hij produceerde deze jingles."

Toen Radio Mi Amigo begon had het natuurlijk studio's nodig dus jullie kantoor in de Van Hogendorpstraat (in Den Haag) werd geschikt gemaakt voor studio's op de zolder?

Andy & Johnny"We hadden twee studio's, maar die studio's waren niet zo goed en ze hadden constant last van technische problemen, ze waren vaak stuk en het duurde niet lang voordat besloten werd dat Radio Mi Amigo hun eigen studio's moest hebben en Will van der Steen was daar mee belast. In het nieuwe kantoor van Mi Amigo, in Breda, werden nieuwe en betere studio's ingericht. Alleen Secco, omdat hij al in Den Haag woonde, bleef bij o­ns opnemen en wij zelf namen er non-stop muziek banden (stormbanden) voor Caroline op. Maar om eerlijk te zijn, nee o­nze studio's waren niet echt goed."

Kun jij je nog wat bijzonders herinneren uit deze tijd, wat leuks van het begin van die periode?

Andy"Ja voor mij persoonlijk was het belangrijkste, het o­ntvangen van salaris, het was in die tijd de eerste keer dat we een echt salaris kregen. Tot die tijd kregen we een fooitje.. een paar honderd gulden voor maanden werk, dus voor een appel en een ei. Ja het o­ntvangen van salaris, dat is voor mij echt het meest opvallende wat ik me uit dat jaar kan herinneren. Radio Mi Amigo begon en er was dus geld. Mijn eerste salaris was een feest. Vanaf het moment dat Tack arriveerde kwamen en bakken met geld binnen op de bankrekening van Ronan in Lichtenstein. Ik kreeg toen zo'n ƒ 1600,-, een aardig kapitaal in die tijd, aan boord geef je dat dus niet uit, dus dat geld gebruikte je (op) voor de twee weken aan land.

Wat betekende het eigenlijk voor Caroline als station, de zendtijd te moeten verruilen aan Mi Amigo?

" Ja dat klopt, maar het geld dat Mi Amigo binnenbracht hadden we echt hard nodig, er moest zoveel gedaan worden aan het schip, de zenders en studio's aan boord. Wij begrepen toen donders goed dat wij overdag het veld moesten ruimen en de zendtijd afstaan en ach dat was op zich niet zo'n ramp. Tuurlijk heb je overdag veel meer luisteraars, maar we realiseerden o­ns dat het geld niet zomaar binnen kwam, het was voor de programma's die Mi Amigo uitzond.
Het was zelfs zo dat de avond programma's bijzonder leuk waren om te doen, er was een selectief publiek.. én je kon overdag uitslapen!"

Luie donders!

"Ha ha ha "

Toen Radio Mi Amigo begon met haar programma's, leverde dat ook luisteraars voor Caroline op?

Andy & Graham"Ja, we hadden behoorlijk wat fans op het vaste land. Het was zelfs zo dat wij gemiddeld meer brieven kregen vanuit Europa, en Nederland en België in het bijzonder, dan dat we post uit Engeland kregen. Het leek daarom, alsof er meer aandacht in Europa bestond voor de muziek die wij als Caroline draaide, Zappa, Santana, Dylan, Captain Beefhard en dergelijke. Caroline was niet super populair in Engeland. We kregen wel veel post uit Groot Brittanië, maar de post uit Europa overtrof dat duidelijk."

Voordat we verder gaan met dit interview voor MiAmigo192, wil ik wat platen draaien die uit die tijd stammen, heb je een suggestie?

"Jazeker, wat vind je van de Doobie Brothers, Black Water?...die draaide we behoorlijk vaak... tenminste we hadden één diskjockey die elke avond begon met een specifieke plaat van de "Doobies", dat was Johnnie Jason.

Zijn er nog meer nummers waarvan je zegt.. dat doet me aan die tijd denken?

"Nou we werden nogal opgewonden aan boord als er een nieuwe LP van Santana bij de bevoorrading zat, die werd ala minuut afgedraaid en 's avonds in de uitzending draaide we dan graag Europe..Earth's Cry Heaven Smile."

Andy wil je nog wat zeggen tegen de voormalige luisteraars uit die begintijd van Mi Amigo?

Andy & Brian"Ja het is leuk om weer tegen jullie te praten, na zo's 32 jaar. Mi Amigo in die tijd was behoorlijk fijn om er bij te hebben en niet alleen omdat je geld verdiende. Er was een bijzondere samenwerking. We waren allen vrienden en hebben echt een bijzondere tijd gedeeld. Een aantal jaren hadden we een reünie in Amsterdam, The class of '74, voor oud medewerkers van het Mi Amigo schip en de DJ's uit die tijd, het aantal diskjockey’s wat ik daar tegenkwam was hartverwarmend. Niet allen Caroline DJ's maar juist ook Mi Amigo medewerkers."

Andy, bedankt voor dit exclusieve interview voor Radio MiAmigo192.. je werkt voor de BBC?

"Ja ik werk bij BBC radio Norfolk en je kunt mijn programma beluisteren via het internet op http://www.bbc.co.uk/norfolk."Foto 1: Andy Archer
Foto 2: Samantha Dubois en Andy Archer
Foto 3: Andy Archer, Samantha, Robb Eden en Peter Chicago
Foto 4: Andy Archer en Johnny Jason
Foto 5: Andy Archer
Foto 6: Graham Gill en Andy Archer
Foto 7: Andy Archer en Brian McKenzie
Copyright alle foto's: Andy Archer & AD RobertsKLIK HIER voor de website van Andy Archer

KLIK HIER voor de website van Ad Roberts