Radio Delmare en de DOO

op . Gepost in Delmare Archief

Delmare Top 33Januari 1981. Justitie had al geruime tijd geleden alle schepen van de zeezender Radio Delmare naar binnen gesleept en het verhaal was uit. Of toch niet? In januari 1981 verscheen het 1e gedrukte exemplaar van de Delmare Top 33. De Delmare Top 33 was een uitgave van de Delmare Omroep Organisatie. Theo van Halsema heeft een aantal exemplaren van de Delmare Top 33 o­nline gezet en Leendert Vingerling vertelt over de DOO.

DE DELMARE OMROEP ORGANISATIE
Tekst: Leendert Vingerling

De Delmare Omroep Organisatie werd opgericht op 27 oktober 1980 door Gerardus Johannus Theodoris van Dam en Leendert Vingerling. De akte werd getekend bij notaris Gmelich Meijling in Kapelle (Zeeland).

Voorafgaand aan de officiële oprichting werd er in augustus 1980 een vergadering belegd in een zaaltje in Babylon Den Haag. De plannen werden daar o­ntvouwd aan nieuwkomers en enkele vaste medewerkers. We konden gelukkig op voldoende steun rekenen.

Het doel van de DOO was meerledig. Naar de buitenwacht (overheid) toe moest het illegale imago verdwijnen. Delmare ging het voortaan over een andere boeg gooien en wilde het omroepbestel grondig veranderen. En dat kan alleen maar als je een omroeporganisatie bent. Dus vandaar de DOO met echte statuten. Om het een en ander kracht bij te zetten werd er een blad gedrukt en de Top 33 uitgegeven.

Binnenskamers had de DOO natuurlijk een ander doel. Bliksemafleider en suikeroompje voor een nieuw projekt. We wisten ook wel dat de DOO nooit voldoende leden zou binnenhalen, maar doordat het 'louche' piratenimago was verdwenen werd het wel makkelijker om adverteerders te winnen en leningen af te sluiten.

Zo kon Gerard een Gestettner drukpers 'versieren' en werden er bij een Nissan dealer twee auto's geleased. Wat vroeger o­nmogelijk lukte, kon nu ineens wel. In de luwte van de DOO werd gewerkt aan het opknappen van de Morgenster. Gerard liet zich bijna nooit bij daglicht zien om de schijn te vermijden. Ik werd daarom de 'katvanger'. Helaas heeft de Morgenster het anker nooit kunnen laten vallen voor de kust van Zeeland...

Het aan de ketting leggen van de Morgenster betekende beslist niet het einde van de DOO. De geldschieter had er een advocaat opgezet om de boot weer terug te krijgen. Na twee jaar procederen is dat ook gelukt, maar toen had niemand meer trek in een avontuur. In die tussenliggende periode leefden we tussen hoop en vrees en sudderde het maar voort.

Geard verloor meer en meer zijn interesse in de 'piraterij' en realiseerde zich dat hij echt geld moest verdienen. De drukkerij (REVA) moest geld gaan opleveren.

Bij gebrek aan een echte 'spreekbuis' bloedde de DOO dood. Ik denk dat het 1986 moet zijn geweest toen er een streep o­nder werd gezet.

De 'oude' DOO, die genoemd werd in de uitzendingen van de zeezender Delmare in 1979, bestond niet op papier. Het was een hersenspinsel van Gerard. Voornamelijk er op gericht om Veronica (VOO) een beetje te prikkelen. De 'nieuwe' DOO had een concreter doel en strategie en werd dus notarieel vastgelegd.