Kerstmis 1979 op zendschip Mi Amigo

op . Gepost in Caroline Archief

Radio Caroline 1979MediaPages gaat tijdens deze kerstdagen terug naar Kerstmis 1979 aan boord van het zendschip MV Mi Amigo. Sinds Pasen 1979 was vanaf het zendschip ook een Nederlandstalige service van Radio Caroline aktief. Fons Winteraeken heeft de gebeurtenissen aan boord van de Mi Amigo in 1979 en 1980 van dag tot dag en bijna van uur tot uur bijgehouden. Uit deze aantekeningen haalde Fons voor ons de gebeurtenissen aan boord van het zendschip op 25 december 1979.

KERSTMIS 1979: DE LAATSTE KERST AAN BOORD VAN DE MI AMIGO
Copyright tekst: Fons Winteraeken - Foto: zendschip Mi Amigo in 1979 (copyright: Hans-Joachim Backhus)

Eind 1979 werd er wekelijks getenderd naar het zendschip Mi Amigo vanuit de Engelse kustplaats Brightlingsea. Dat gebeurde door Albert Hood. Hij was sinds 1976 betrokken bij Radio Caroline met de tendering en overbrengen van DJ's. Deze kustplaats werd hoofdzakelijk gebruikt voor het overzetten van de discjockeys en kleine porties voedsel, de zogenaamde mondvoorraden, platen en andere benodigdheden. Je moet dan denken aan klein materiaal.
In een Engels radioprogramma van 25 februari 2003 was Albert Hood te gast en vertelde over zijn MV Mi Amigo tijd. Hij vertelde dat Georgina en hijzelf tijdens de kerst van 1979 op de MV Mi Amigo aanwezig waren. Georgina heeft toen nog gekookt voor de jongens. In de diverse programma's op Eerste Kerstdag werd vanuit de Engelse en Nederlandse studio van Radio Caroline een soort van gezamenlijk programma gemaakt waarin iedere boordmedewerker zijn of haar kerstcadeau kon uitpakken. Meegebracht door Georgina en Albert, die overigens beiden niet aan het woord kwamen.
Hier onder de gebeurtenissen op dinsdag 25 december 1979 aan boord van het zendschip Mi Amigo.

07.30 - 9 uur Wekkerradio met Tom van der Velde
Tom van der Velde heet iedereen welkom maar weet het verdere verloop van deze eerste Kerstdag programmering nog niet te vertellen: "Dat zien we vandaag wel".
8 uur geen nieuws: "geen nieuws is goed nieuws", aldus Tom.
Stephen Bisschop neemt even het programma, vanuit de benedenstudio, over terwijl Tom op zoek gaat naar de piep in het mengpaneel. Na zo'n kwartiertje komt Tom terug met het programma vanuit de bovenstudio. Het probleem in het mengpaneel is opgelost.

10 - 12 uur Kerstviering met Stuart Russell
Het programma komt live vanuit de benedenstudio.
Stuart verteld dat hij pas 10 minuten uit bed is en dat in de messroom veel kerstcadeaus staan. Frida is ook in de studio.
11 uur geen nieuws, wel een aankondiging van een Kerstbal in Nienhove voor de 8ste Paul Severs kerstshow.
11 - 12 uur Kerstviering met Stuart Russell
Stuart presenteert afwisselend in het Engels en in het Nederlands.
Stuart ruikt "turkey" vanuit de keuken en vraagt aan Tom wat het Nederlandse woord ervoor is. "We're having kalkoen voor Kerst", zegt Stuart.

12 uur geen nieuws, wel de nummers: 198 – 215 – 216 – 656 – 708 en 715.
12 - 13 uur Will wil wel – Will Luikinga (tape)
Eens per jaar draait Will geen tune aan het begin van zijn programma: "en dat is op Eerste Kerstdag", zegt hij. "De meisjes van de Voom Voom hebben de disco leuk aangekleed met een kerstboom en kerstballen". Will draait een plaat voor de bemanning van de MV Mi Amigo.

13.04 - 14 uur Kerstgroeten met Tom van der Velde
Na de Sureshot jingle enkele seconden stilte, daarna Tom die zegt "dat de draaitafel niet aan staat". Na de eerste plaat zegt Tom dat het programma "wat later begint omdat we het programma van Will Luikinga helemaal hebben laten uitlopen. We hebben geen platen afgekapt en er was lekker geen nieuws", aldus Tom.
In dit programma de kerstgroeten van alle boordmedewerkers. Tom begint met Ad Roberts, die op 23 december van boord ging, de groeten te doen. "Die gaat een lekkere kerst tegemoet. Wellicht zien we mekaar snel terug".
De tweede kerstgroet komt van kapitein Harris, die in gebroken Belgisch iedereen aan wal de groeten doet.
Tom doet ook de groeten aan "zijn vader en moeder en zijn zus Karin".

14 - 15 uur 19-Tig Show met Richard Thompson
De eerste 10 minuten presenteert Tom van der Velde het programma daarna Richard "Buzby" Thompson. Buzby roept op om te luisteren naar Radio Christmas in Noord-London via de 227 meter FM. Om 14 minuten over half 3 zegt Richard dat "het een zonnige, rustige Noordzee is". Hij wil de LA-spot, ingesproken door Hugo Meulenhoff nog eens een keer draaien maar dat lukt niet zo goed. Hij roept "GVD". Na de spot, die uiteindelijk toch loopt, verontschuldigt hij zich voor de uitspraak!
In de studio is ook Monique van Dijk aanwezig. Ze is even te horen. Tom van der Velde doet het instarten van de Road- en Musicshows cards. Opvallend is dat de Caroline Roadshow commercial ingesproken is door Jeroen Woelwater.

15 - 16 uur Kerstshow met Tom van der Velde en Richard Thompson
15 uur geen nieuws, wel een mededeling van Tom in verband met activiteiten in Nienhove (Belgie). Vanaf 8 minuten over 3 presenteert Richard weer. Hij heeft kalkoen met aardappelen en erwten meegenomen in de studio. Tijdens dit uur worden er enkele kerstcadeaus uitgepakt. Richard pakt het zijne uit: "een hoed", zegt hij verwondert. Richard en Monique drinken champagne, zeggen ze. Monique van Dijk doet de groeten aan haar "paps en mams, zusje en aan de dames van het volleybalteam".

16 - 17 uur Kerstshow met Tom van der Velde en Richard Thompson
Tijdens het draaien van het Sureshot wordt er getoeterd met een toeter. Na de plaat kondigt Tom aan dat er vandaag "van boven naar beneden gepresenteerd wordt". Dat willen zeggen vanuit de boven- naar de benedenstudio. "Iedereen komt aan bod die aan boord zit" zegt hij. Stephen Bischop zit alleen in de benedenstudio met "Marijke" zegt hij. Waarop Tom hem corrigeert en zegt dat het "Monique" is.
Stephen doet de kerstgroeten, aangezet daartoe door Stuart "Rusty" Russell.
Stephen opent zijn kerstcadeau. Er zit aftershave in. Stuart krijgt een pennenset cadeau. Op 2 ½ mijl van de Mi Amigo ligt een boot. Stephen doet de groeten aan de bemanning. Buzby heeft twee cadeautjes: aftershave en een fles whisky. Kapitein Harris heeft twee handdoeken gekregen. Frida krijgt een Papermate (een pen) van Jeannette. Stephen Bischop probeert wat later kanarie Wilson aan het fluiten te krijgen. Beiden zitten in de nieuwsstudio boven.
Tom van der Velde heeft ook een pennenset gekregen. Het kado van Monique bevat "ruikend papier en enveloppen".
Stuart draait om 6 minuten voor 5 uur een eigen gemaakte Christmas Song opname, gemaakt door Richard Thompson. De lengte is 2 minuten en de naam is "Caroline Hometown Song '79". Tekst: "Caroline Christmas time is here again" waarbij alle Engelse jocks genoemd worden. De gebruikte tune van de Christmas song van Stuart Russell komt van Perrey and Kingsley.

17 - 17:30 Kerstshow met Tom van der Velde en Engelse crew
17 uur de nummers van vandaag: 198 – 215 – 216 – 656 – 708 – 715 – startspray oftewel startpilot.
Keith doet de groeten aan zijn bekenden en Tom draait "Heart of glass" van Blondie. Kapitein Harris doet ook de groeten aan zijn zuster en laat "Blue Peter" van Mike Oldfield draaien. Busby, Monique en Stuart zitten in de benedenstudio.


Tijdens de RadioDag van 2008 in Amsterdam interviewde Fons Winteraeken medewerkers van het team van de Nederlandse service van Radio Caroline in 1979 en 1980: Marc Jacobs, Erik de Zwart, Kees Borrel, Ad Roberts, Danny Vuylsteke, Peter de Vries, Wim Robijn en Wilfred de Jong. Foto's en audiofiles van dit interview staan op de speciale RadioDag 2008 website.