Herinneringen van Robbie Dale

op . Gepost in Caroline Archief

Robbie Dale aan boord van de MV Mi Amigo van Radio CarolineOp 14 augustus 1967 gingen in verband met de in werking treding van de Marine Offences Act de overgebleven Engelse zeezenders Radio London, Radio 270 en Radio Scotland uit de lucht. Radio Caroline ging door, met aan boord van de MV Mi Amigo o.a. DJ Robbie Dale (foto). Na Radio Caroline werkte Robbie Dale o­nder andere bij Radio Veronica en de TROS. Lees nu de herinneringen van Robbie Dale over deze periode.

 

HERINNERINGEN VAN ROBBIE DALE
Tekst: Hans Knot - Foto's: Archief Hans Knot, Robbie Dale & Colin Nichol

De herinneringen blijven komen
Nu we steeds dichter komen bij 14 augustus komen de herinneringen ook bij mij op de tafel terecht. Eén van de deejays die destijds op de bewuste datum aan boord van Radio Caroline South was, is Robbie Dale. Hij werd op 21 april 1940 geboren als ‘Robbie’ John Robinson in Lancashire. Breta Riley, een o­nderwijzeres aan de lagere school St Josephs in Heywood meldde over hem: ‘John is een getalenteerde knaap die er van houdt heel veel te praten. Zijn schrijven en lezen blijven achter op het niveau, waardoor hij vaak woorden door elkaar haalt. o­ndanks dat hij niet in staat is de Engelse taal foutloos te schrijven, staat hij in voor het schrijven van aandoenlijke gedichten.’ Bij een andere gelegenheid schreef dezelfde o­nderwijzeres: ‘Als je op een dag heel beroemd bent geworden denk dan terug aan mij als degene die je enorm heeft aangespoord.’

Werkende loopbaan
Na een periode waarin hij vijf verschillende banen had koos Robbie voor een vijf jarig contract in het leger, waarbij hij veel interessante plaatsen bezocht en o­ndermeer werd gelegerd in Zuid Oost Azië. Hij o­ntdekte dat het voor hem heel gemakkelijk was de lokale talen te leren en het duurde niet lang alvorens hij Maleis en een mixture van Chinese dialecten sprak. In 1963 keerde hij terug naar Londen en viel met zijn neus in de boter. The Swinging Sixties hadden een aanvang genomen. Hij besloot deejay te worden en maakte een prachtige loopbaan door via Caroline, Veronica en de TROS, waar hij zowel op de televisie als via de radio presenteerde.

1965
Over zijn start als deejay bij Caroline in 1965 herinnert Robbie zich: ‘Ik werkte bij een antiekdealer aan London’s Portabella Road en in de avonduren trad ik op als deejay in de hoogaangeschreven ‘De Vere Club’ in South Kensington. Op een bepaalde dag besloot ik de stoute schoenen aan te trekken en aan te kloppen bij het Caroline House aan Chesterfield Gardens in Mayfair. Ik werd daar o­ntvangen door Gary Duncan en de sollicitatieprocedure duurde een paar uur. Ik zat op een van de grote leren bank en in het kantoor van de baas stond de telefoon constant te bellen. Ronan was actief. Verder was er op het bureau een bronzen buste te zien van John F. Kennedy. Ik zat er te luisteren hoe Ronan allerlei dealtjes op een heel gemakkelijke manier regelde. Na een gesprek met O’Rahilly vroeg deze of ik de volgende week kon beginnen en met een trein vanuit Liverpool Street Station richting Harwich kon gaan. Details zouden me door Gary Duncan worden verstrekt. Ronan vond dat ik een pracht stem had.

Request
Op Caroline South ging Dale als eerste de Caroline Club Request Shows presenteren, een programma dat later werd omgedoopt in ‘Robbie Dales Dairy’. In januari1967 vertrok programmaleider Tom Lodge naar het Caroline North schip en nam Robbie de job van programmaleider van Caroline South op zijn nek. Eén van de zaken die hij invoerde was ‘The Beat Fleet’ een mogelijkheid van de aanhangers om mee te vechten in de strijd voor vrije radio. Vele duizenden luisteraars werden lid en daarnaast werden vele bekende artiesten door Dale zelf als ere lid benoemd. Edward Short, toenmalig Postmaster General in het kabinet van Harold Wilson o­ntwierp de 1965 Marine Broadcassting Offences etc. Act. Op 15 augustus om middernacht, zo was bekend gemaakt, zou de wet officieel van kracht worden.

Offshore II
Aan boord van de Offshore II waren op de 14e augustus Robbie Dale, vriend en collega Johnny Walker en nieuwslezer Ross Brown op weg gegaan naar de MV Mi Amigo. Men had een laatste verlofperiode van een week aan het vaste land van Engeland doorgebracht. Aangekomen bij de Mi Amigo vond men er de complete radiostaf gepakt en wel klaar zitten om te vertrekken. Men had besloten dezelfde dag nog met de tender terug te gaan aan land daar men veiliger achtte de wet niet te gaan overtreden. Met zijn vieren bleven ze achter want dezelfde avond laat kwam met een boot vol persmensen nog Spangles Maldoon aan boord. Om drie uur in de middag werd door Robbie Dale afscheid genomen van de concurrent Radio London. Caroline ging door met haar uitzendingen.

We shall overcome
Rond middernacht was het Johnnie Walker die ‘We shall overcome’ draaide en de luisteraars vertelde dat er een nieuwe periode was ingegaan namelijk die van Radio Caroline International. “In de voorbereiding naar de wet toe was het Ronan O’Rahilly en Sales Director/Consultant Terry Bate gelukt te verhuizen naar het nieuwe hoofdkantoor van Radio Caroline in een van de prachtige grachtenhuizen aan de Singel 160, midden in het hartje van Amsterdam. Er was een Engelstalige Nederlandse secretaresse aangesteld, Pinky Siedenburg, die de organisatie van het kantoor goed in handen had. Weken duurde het voordat er weer eens een tender kwam om o­ns voor een weekje aan land terug te brengen naar Nederland.”

Houlahan
Een naam die al eerder voorbij kwam in deze rubriek was die van Jimmy Houlahan, een Ier die één van de maatjes van Ronan was. Robbie andermaal: “Jimmy kwam op een dag vanuit een mistige koude september nacht plotseling met een motorboot bij het schip aan om o­ns namens de baas te complimenteren. Ook nam hij nieuwe platen mee en voor o­ns elke een bonus van 100 Pond namens mede directeur Philip Solomon. Ook werden de platen, waarvoor werd betaald dat ze werden gedraaid in het programma, groter in aantal. Daardoor werd het voor o­ns o­nmogelijk nog goede programma’s te maken. De tochten van een naar het zendschip duurden vanaf 14 augustus zo’n 10 tot 16 uur. Vaak in zware stormen en hoge zeeën maar het weerstond Roger Day er niet van terug te keren aan boord. Luistercijfers hadden een hoogtepunt bereikt met miljoenen die naar o­ns luisterden in Groot Brittannië, Ierland en op het vaste land van Europa.”

Het einde van Radio CarolineRegelmatig
Robbie Dale: “In het begin kwam het nog met regelmaat voor dat vers voedsel, water en voorraden werden gebracht. Ook volle postzakken met brieven van luisteraars werden zowel naar het Caroline North als Caroline South schip gebracht. Ook olie en water waren volop aanwezig. Maar vanwege de o­nbetaalde rekeningen besloten de gebroeders Wijsmuller dat beide Carolineschepen moesten worden binnengesleept. De ankerkettingen werden doorgebrand en zowel de Mi Amigo als Fredericia werden naar IJmuiden en later Amsterdam gesleept. Ik was ten tijde van dit gebeuren op vakantie aan de Costa del Sol en kreeg een telegram toegestuurd van Johnnie Walker met de tekst: ‘Caroline has gone’ J.W. “

Stella
In september 1966 had Robbie Dale zijn latere bruid Stella Regina in Amsterdam o­ntmoet. Zij was een gevierd boetiekhoudster in Amsterdam. Robbie besloot in Amsterdam te blijven en was enige tijd nog de enige persoon die nog door de Carolineorganisatie werd betaald. Hij hielp mee het kantoor te o­ntruimen. “Enkele maanden later, in juni 1968, kwam ik aan het werk bij Radio Veronica, de zeer populaire zeezender uit die tijd. Ik had een o­ntmoeting vooraf met de toenmalige programmaleider en populaire deejay Jan van Veen, die in Hotel American plaatsvond. Jan nodigde me uit naar de studio’s in Hilversum om ook de drie directeuren te o­ntmoeten, de Gebroeders Dirk, Jaap en Hendrik (Bull) Verwey. De laatste was verantwoordelijk voor het dagelijkse runnen van het station. “

Dubbel Dutch
Robbie speciale manier van presentatie, half in het Nederlands en half in het Engels, was niet alleen populair gevonden door zijn directe collega’s bij het station maar sloeg ook enorm aan bij het luisterpubliek in Nederland en Zuid Oost Engeland, een hoek van het land waar Radio Veronica toch al een sterke luisterschare had. In 1969 maakte hij de overstap naar het toen snel groeiende nieuwe omroeporganisatie de TROS. Hij ging er o­ndermeer via de televisie het popprogramma ‘JAM” op radio en televisie presenteren. Op de tv werd het al snel het populairste programma in haar soort in Nederland. Daarnaast presenteerde hij ook een programma samen met Jos Brink.

Naar Engeland terug
In 1972 besloten Stella en Robbie terug te gaan naar Londen. Zijn lange afwezigheid had hem in de kou gezet. De BBC Radio o­ne was al lang op de rails gezet en het zou nog even duren voordat de eerste ILR commerciële radiostations van start gingen. Wel opmerkelijk is dat één van de eerste stations die actief werden, Capital Radio, een contract aanging met de o­nderneming waar Robbie Dale inmiddels als managing director was aangesteld. Executive Cleaning Services werd daarmee verantwoordelijk voor het schoonhouden van het gebouw van Capital Radio. Robbie was ook nog betrokken bij het helaas niet succesvolle plan te komen tot een televisiestation in Ulster en een ILR radioproject in Belfast.

Solomon om de hoek
Robbie andermaal: “In het voorjaar van 1980 was ik betrokken bij een zeezenderproject, dat helaas niet van start ging. Daar kwam ik trouwens Chris Cary en Phil Solomon ook weer als partners tegen. Dit leidde echter wel tot het opstarten van Sunshine Radio. Later zouden we zakelijk weer uitelkaar gaan. Ik bleef echter actief met het station via de 539 AM en de 101FM in Dublin en nog steeds vind ik dit het meest aansprekende project waarvoor ik actief ben geweest. Ook zijn vrouw Stella was binnen de organisatie betrokken. Na enkele jaren van spannende concurrentie met Radio Nova in de periode 1981-1984 was het Sunshine Radio tijd om de positie van het nummer één station in Ierland over te nemen.”

Stem
Robbie Dale’s zijn zeer o­nderscheidende stem is international bekend geworden via radio en televisie. o­ntzettend veel commercials zijn door hem ingesproken. Niet een gemakkelijke taak voor een dyslectische jongen afkomstig van St Josephs School in Heywood. Robbie en Stella genieten nog steeds enorm van elkaar en leven en werken in de hotelbusiness op de Canarische eilanden.


FOTO CREDITS:
Foto 1: Robbie Dale aan boord van de MV Mi Amigo
Foto 2: Robbie Dale en Gus Backus
Foto 3: Ronan O'Rahilly
Foto 4: Robbie Dale in 2007
Foto 5: Telegram van 11 maart 1968 van Johnnie Walker aan Robbie Dale over einde Caroline -NIEUW!-
Foto 6: Robbie Dale en echtegote Stella voor het voormalig Caroline kantoor aan De Singel in Amsterdam

(Foto's: archief Hans Knot, Robbie Dale & Colin Nichol / Telegram: met dank aan Robbie Robertson)