Wie kocht in 1972 de Mi Amigo
Het jaar 1972 was het jaar van de terugkeer van het zendschip MV Mi Amigo naar zee. Het zenschip was in 1968 in beslag genomen door de firma Wijsmuller en begin 1972 openbaar verkocht. Na de verhalen over een piratenmuseum en het uitvoeren van diverse werkzaamheden keerde de Mi Amigo terug naar de Noordzee en starten eind 1972 de uitzendingen van Radio 199. Maar wie kocht nu eigenlijk de Mi Amigo in 1972?
WIE KOCHT NU EIGENLIJK DE MI AMIGO?
Tekst: Hans Knot - Foto: Jan Kat
Amsterdam, begin 1972, de openbare verkoop van de Mi Amigo als wel de MV Fredericia die in 1968 in beslag waren genomen door de firma Wijsmuller wegens het niet nakomen van betalingen door de Caroline organisatie. De kranten meldden destijds dat de Mi Amigo was gekocht door de Hagenaar Gerard van Dam, via een scheepsmakelaar, voor een bedrag van 23.000 gulden. Niet veel later werd bekend gemaakt dat Gerard er een museum van zou maken en dat fans er zouden kunnen overnachten en eventueel hun eigen programma’s konden maken in de haven van Zaandam. Het bleken slechts feiten die naast de waarheid lagen. De Mi Amigo verdween, nadat er enige tijd door diverse mensen aan was gewerkt, richting zee om uiteindelijk laat 1972 echt met uitzendingen van Radio 199 van start te gaan.
Recentelijk werd ik benaderd door een Engelsman die binnenkort voor een televisiedocumentaire zijn verhaal gaat doen. Derhalve stelde de man me een aantal vragen die hij beantwoord wilde hebben, ondermeer over wie in diverse periodes eigenaar van de Mi Amigo was geweest. Via Leen Vingeling, die nog wel contact met Gerard heeft, kwam het volgende boven water. Gerard, die niet zich alles meer na al die vele jaren herinnert, weet over de aankoop van de Mi Amigo nog precies wat er gebeurde en dat is opzienbarend te noemen dat het al die decennia een geheim is gebleven. Het geld dat er voor de Mi Amigo betaald werd is namelijk ter beschikking gesteld door Bart Wijsmuller, de oudste van de vier gebroeders binnen deze onderneming.
Bart had namelijk in 1968 al een duidelijke andere mening dan zijn broers inzake het al dan niet binnenslepen van beide Carolineschepen. Hij was een supporter van de zeezenders en was er van overtuigd dat Ronan O’Rahilly, de directeur van Caroline, zijn toezegging zou nakomen dat hij eens zou betalen voor de bevoorrading. De andere broers geloofden Ronan niet en sleepten de Mi Amigo en de Fredericia naar Nederland. Al voordat de veiling plaats vond kreeg Gerard van Dam volledige steun van Bart Wijsmuller bij het idee de Mi Amigo terug te brengen naar internationale wateren. Bart kon het schip echter niet zelf kopen want dat zou nog voor meer problemen binnen de familie Wijsmuller zorgen.
Na de aankoop is de registratie via een notaris officieel gepasseerd, hetgeen wel allemaal door Bart destijds is geregeld. De eigenaar van het zendschip was in 1968 in eigendom van de onderneming Vagabund, één van de vele lege ondernemingen van Ronan in Leichtenstein. Eén van de andere ondernemingen had de naam ‘Clockerspiel’. In ieder geval werd als nieuwe eigenaar, via een financiële injectie door Bart Wijsmuller, in 1972 Gerard van Dam. Maar zodra Gerard destijds weer zonder geld kwam te zitten was Ronan O’Rahilly plotseling geïnteresseerd in een nieuw radioavontuur en begon te betalen voor de renovatie van het zendschip zodat de Mi Amigo weer naar zee kon worden gebracht. De rest van het verhaal is geschiedenis.
Foto: MV Mi Amigo in Zaandam in 1972 (Copyright: Jan Kat)