Herinneringen van Willem Steentjes 2

op . Gepost in Caroline Archief

Where is the fire?Willem Steentjes (Will van der Steen bij Radio Atlantis en Radio Mi Amigo en Bill Stones bij Radio Caroline) stuurde ons 2 correcties op onze tijdslijn met de geschiedenis van de zeezenders. Willem gaat hierbij dieper in op twee technische problemen aan boord van het zendschip de MV Mi Amigo in 1973 en de brand aan boord van het schip in februari van dat jaar. Met unieke foto's uit het archief van Willem Steentjes.

26-2-1973: HOOFDSCHAKELKAST MV MI AMIGO VLIEGT IN BRAND

Where is the fire?De 3-fasen hoofdschakelkast vloog op die dag in brand en daardoor viel de spanning naar de zender weg. Er was algehele paniek aan boord: "Brand, Brand in de machinekamer", riep iedereen. Ik sliep op dat moment. Toen ik wakker werd gemaakt vond ik uiteindelijk iedereen al klaar staan met z'n koffertje in het gangboord: Gereed om van boord te springen!

Fire main switchboardIk heb toen maar voorgesteld om de brand te blussen, want dat leek me een beter idee, dan om in de koude zee te springen. Het zeewater was op dat moment 5 graden celcius, als je 5 minuten in het water ligt verdrink je door de koude. De rook uit de machinekamer leek een ergere brand vermoeden dan in werkelijkheid. Met een paar poederblussers hebben we de fik uitgedoofd en de verbinding naar de generator provisorisch en levensgevaarlijk hersteld. En we hebben nieuwe blussers laten komen.


26-6-1973: DIESELMOTOR GENERATOR VALT UIT

De laagtoerige originele dieselmotor van de generator gaf op die dag de geest. De dieselmotor was aan het eind van z'n Latijn. Aan alle kanten sijpelde water en olie door de pakkingen heen.
De toerenregelaar stond op z'n maximale eindpunt en nog haalde het geheel nog maar nauwelijks de 60 Hz. Oftewel de generator werd te zwaar belast en legde het loodje. Later is ie, o zo lomp, overboord gekieperd en dat werd niet in dank afgenomen door de vissers.


Foto1: "Where is the fire?"; 26 februari 1973
Foto 2: Hoofdschakelkast, 26 februari 1973


Copyright tekst en foto's: Willem Steentjes