Raid op de Ross Revenge

op . Gepost in Caroline Archief

19 augustus 1989Op 19 augustus 1989 vond de raid op het zendschip de Ross Revenge plaats. Leendert Vingerling, o.a. bevoorrader van de Ross Revenge, was erbij toen de Volans terugkeerde in Scheveningen. Aan boord van de Volans was de tijdens de raid van de Ross Revenge verwijderde apparatuur. Ook aan boord waren Radio 819 DJ Arie Swets en kok Eddie. Leendert beschrijft zijn ervaringen die dag bij het binnenvaren van de Volans.

NA DE RAID OP DE ROSS REVENGE
Tekst: Leendert Vingerling

Leendert VingerlingIk was er bij toen de Volans met haar' buit' de haven van Scheveningen binnenvoer.Het was een prachtige augustusochtend met een opkomende zon. Voormalig RNI advertentieverkoper Hans Koopman tipte mij over de aankomst.

Op de kade was echter niemand van de organisatie aanwezig. Dus géén Nico Volker of Gert-Jan Smit. Discjockey Arie Swets en kok Eddie (Eddie the Eagle) zaten wel aan boord en zouden niet vervolgd worden als ze mee terug zouden varen naar Nederland. Dat deden ze dus, want aan boord van de Ross blijven had volgens hen geen zin. Ik trof ze aan in de messroom van de Volans. Ze aten een boterham met hagelslag .

Op het dek van de Volans lag een enorme berg aan o­nderdelen van de Ross Revenge. Ik zag spullen die ik jaren daarvoor met veel pijn en moeite had gekocht en afgeleverd. Een pijnlijke confrontatie met platen, stoelen, gele opbergbakjes, FTM jinglemachines, carts, draaitafels, etc etc.

Onder de 'crew' van de Volans zag ik veel bekende gezichten zoals die van Martin Roumen en John Roth van de opsporingsdienst. De sfeer was zeer o­ntspannen en ik mocht zowaar aan boord om foto's te nemen. John Roth kende ik nog van de Delmare verhoren en Martin Roumen was een plaatsgenoot die voor het Monique-avontuur de lokale piraten opspoorde in de regio Haaglanden.

Ondanks de 'raid' was er niet echt sprake van een gespannen situatie. Het verstand overheerste. De opsporingsdienst deed haar werk en de organisatie achter radio 819 begreep dat ze ooit zou moeten betalen voor het risico.

Vanaf de start van radio Monique is er rekening gehouden dat een 'raid' tot de mogelijkheden zou behoren. Dat het nog zolang heeft geduurd heeft de organisatie wel verbaasd.

Ik wil met dit verhaal duidelijk maken dat de belevingswereld voor de fans en de medewerkers niet dezelfde is geweest. 'Wij' hielden er al rekening mee, maar voor 'jullie' (de fans) kwam het als een donderslag bij heldere hemel.

Het vervolg is bekend. De 'raid' was niet rechtmatig en de spullen zijn dankzij vakkundig bemiddelen van o­nderscheiden 'Herbie the Fish' weer terug gekomen bij de Caroline organistie. Caroline 'bofte' weer eens, want het kreeg ook de Monique (558 en 819) spullen en apparatuur terug.