De mythe van Ronan O'Rahilly

op . Gepost in Caroline Archief

Georgie FameIn 1964 startte de zeezender Radio Caroline. De oprichter van het station was Ronan O'Rahilly. Als reden voor het starten van de zeezender werd destijds en in de jaren er na gegeven dat Ronan, als manager van Georgie Fame, geen airtime voor zijn artiest op de bestaande stations kon krijgen. Hans Knot zette hier al eerder vraagtekens bij en komt nu met opmerkelijke feiten.

RONAN O'RAHILLY DOOR DE MAND GEVALLEN
Tekst: Hans Knot - Foto: Freewave Foto Archief

Voor eens en altijd is het sprookje uit
Bert Bossink en ik kennen elkaar van de tijd dat we allebei in de jaren zeventig voor Baffle schreven. Bert is gespecialiseerd in de muziek uit de jaren vijftig en zestig en kent mening artiest van de vele o­ntmoetingen die hij op festivals en tijdens concerten heeft gehad met grote en kleine sterren. Hierover heeft hij via diverse tijdschriften en boeken het nodige aan papier toevertrouwd. Recentelijk kwamen we weer eens in gesprek over Georgie Fame en zijn muziek. Mijn vrouw had enige tijd geleden een hele mooie in Duitsland uitgebrachte 3 cd box op de kop getikt. Bert vertelde dat hij zeven LP’s had van Georgie waarvan een deel heel uniek. Deal was snel gesloten. Ik zou de nummers van de LP’s overnemen die ik nog niet had en Bert zou van mij weer een duplicaat van de CD krijgen.

Hoe zat het verhaal nog maar weer in elkaar in 1964?
Een jonge Ier startte zijn eigen radiostation op uit o­nvrede omdat zijn artiest, waarvan hij manager was, geen mogelijkheid kreeg een platen contract te krijgen. Bovendien was het voor Ronan O’Rahilly, de man in kwestie, o­nmogelijk zijn artiest – Georgie Fame and the Blue Fames – te laten horen via de uitzendingen van Radio Luxemburg daar alle airtime daar werd gebruikt door platenmaatschappijen als DECCA en EMI. Dus maar een eigen radiostation in de ether brengen o­nder de naam Radio Caroline en het verhaal van o­ngenoegen over Georgie Fame maar vaak genoeg vertellen en dan haalt het wel de geschiedenisboeken.

Duitse cd box
Ruim een jaar geleden meldde ik al dat ik een Duitse CD Box heb gekregen waarin staat dat niet ene Ronan O’Rahilly in 1964 de manager van Georgie Fame was maar ene Rick Gunnell. Nu, ruim 41 jaar later, komt de adder o­nder het gras vandaan via een LP die ik van Bert Bossink te leen kreeg. Een LP die volgens hem op platenbeurzen zeer zelden te vinden is en honderden Britse Ponden waard is. De LP is getiteld ‘Rhymtn and Blues at the Flamingo’ waarbij de 10 tracks live worden gezongen door Georgie Fame and the Blue Fames.

Wie wat waar
Goed opletten: de hoes vermeld andermaal dat Rik Gunnell de manager was, de hoestekst werd geschreven door Johnny Gunnell. Hij meldt o­ns dat de live opnamen hebben plaats gevonden op woensdag 25 september 1963 in The Flamingo Club in Wardour Street London. Ian Samwell, platenproducer bezocht eerder al de club en hoorde van Rik, die medeeigenaar van The Flamingo was, dat deze plannen had een single op te nemen met Georgie. Toen Ian echter een live optreden meemaakte was hij zo enthousiast dat hij hem direct een contract aanbod voor het opnemen van een live lp, een lp die dus dankzij Bert Bossink boven water is gekomen. En om het helemaal rond te maken kan worden gemeld dat begin 1964 de LP in Amerika door het Columbia lable op de markt is gebracht en door EMI in Engeland o­nder nummer 33SX 1599. En laat Ronan nooit weer met het sprookje over zijn artiest Georgie Fame voorbij komen!

Ronan O'RahillyVrijdag kwam Hans Knot met feiten die tegen spreken dat Radio Caroline oprichter Ronan O'Rahilly de manager van Georgie Fame zou zijn geweest. Vanaf 1964 is altijd gezegd dat O'Rahilly de manager was van Georgie Fame en Radio Caroline oprichtte omdat hij op andere stations geen airtime voor "zijn artiest" kreeg. Vandaag reageren Chris Edwards, Will van der Steen en Jon op deze feiten.

CHRIS EDWARDS:

Er is veel mythe en overdrijving over Ronan O'Rahilly en Caroline. Ronan werkte voor de broers Gunnell, die in de jaren 60 bekende muziek promotors en managers waren. Ze worden in de meeste boeken over muziek uit de jaren 60 genoemd. Ronan was een platenplugger, en één van de artiesten die hij plugde was Georgie Fame. Ronan O'Rahilly was beslist niet de manager van Georgie Fame. En ook niet van de Rolling Stones, zoals op de officiele Caroline website staat.

Vorige maand was er een heel leuk Georgie Fame concert op BBC 4 TV. Er waren een aantal artiesten uit de jaren 60 aanwezig en er zaten ook een aantal jaren 60 artiesten in het publiek. Maar Ronan O'Rahilly was niet aanwezig! Hij werd zelfs niet genoemd en dat is toch vreemd als hij wel Fame's manager was geweest, zoals altijd is beweerd.

Het is ook nog steeds o­nduidelijk of Ronan eigenaar was van de Scene Club, of alleen bedrijfsleider of medewerker in deze Club.

Een paar geleden las ik het boek van Ronan's vader "Winding the clock", over de Ierse revolutie. In het boek wordt Ronan's grootvader opgevoerd als één van de belangrijkste figuren en de leider in de strijd tegen de Engelsen op Paas maandag. Ik heb sindsdien een groot aantal andere boeken over deze periode gelezen. In al deze boeken wordt wel geschreven over Ronan's grootvader maar niet als de belangrijkste leider. Ronan's grootvader wordt slechts omschreven als iemand die betrokken was bij een aantal kleine groepen. Zelfs de beroemde aanval op de Engelsen was niet op Paas maandag maar een aantal dagen later.

Bij deze zijn er dus weer aantal mythen o­ntmaskerd. Ik weet bijna zeker dat er nog meer zullen volgen.


WILL VAN DER STEEN:

Ik heb altijd het idee gehad dat Ronan in de 60's was ingehuurd door de investeerders van Radio Caroline om als publiciteits persoon te dienen. Het is misschien een goed idee als iemand in London de archieven van Planet Productions Ltd. zou doorzoeken. Je kunt dan zo o­ntdekken wie er binnen het bedrijf aktief waren en en wat hun taken waren. Overigens heeft Ronan in de tijd dat hij samenwerkte met Sylvain Tack (1973 - 1978) nooit gezegd dat hij de manager van Georgie Fame was geweest. Hij heeft wel verteld dat hij publiciteit regelde voor Georgie Fame. Wellicht heeft Ronan tegenwoordig last van vergeetachtigheid. Het is maar goed dat Hans er is om de juiste feiten boven water te krijgen.


JON (PIRATE HALL OF FAME):

Ik denk dat de betrokkenheid van Ronan bij Georgie Fame en de Stones altijd is overdreven. Ik zou heel graag de waarheid willen weten. Als je achter de waarheid kunt komen door er in het International Report over te schrijven is dat een goede zaak.

Ik denk echter wel dat er meer over te zeggen is. Ik denk niet dat je Ronan's geschiedenis helemaal af moet schrijven. Hoewel Ronan's verhaal in de afgelopen jaren zeker is overdreven zit er beslist ook een kern van waarheid in. Ik heb begrepen dat Ronan werkte voor de broers Gunnell. Ronan hielp hen met de promotie van hun artiesten en was betrokken bij het pluggen van Georgie Fame.

Georgie Fame is heel lang bekend geweest en had veel fans in het live circuit. De o­nafhankelijke producer Ian Samwell die een fan was van Georgie Fame haalde de Gunnell broers over om een live album van Georgie te financieren. Dit gebeurde op 25 september 1963 in de Flamingo Club.

Samwell stuurde de tapes van het live concert hierna naar verschillende platenmaatschappijen. Uiteindelijk bracht het Britse Columbia label het album op de markt. Dit was echter pas nadat er al 2 singles waren verschenen via het o­nafhankelijke label R&B.

Het is heel goed mogelijk dat in de tijd tussen het opnemen (september 63) en de release van het album (1964) Ronan (als Gunnell's plugger) probeerde om de 2 singles gedraait te krijgen op Radio Luxemburg. Aangezien het R&B label geen airtime bij Radio Luxemburg kocht zal dit dus mislukt zijn.

Geloof ik nu de mythe, of is de mythe waar? Ik weet het niet, maar ik vindt dat je het hele verhaal niet zomaar weg moet schrijven