Herinneringen van Colin Nichol

op . Gepost in Caroline Archief

Cheeta 2Op 6 december publiceerde MediaPages een verhaal van Hans Knot over de relatie tussen de familie's Verwey van Radio Veronica en Wadner van Radio Syd. In dat artikel merkte Hans op dat na de stopzetting van de uitzendingen van radio Syd het zendschip Cheeta 2 voor Radio Caroline werd ingezet. Caroline DJ Colin Nicol stuurde Hans de volgende reaktie.

Cheeta 2 naar Engeland
Tekst: Hans Knot

Onder indruk
Uit Australië een reactie op het eerder gepubliceerde verhaal rond de relatie tussen de familie Verwey (Veronica) en Wadner (Syd). In dat verhaal meldde ik terloops dat na de stopzetting van de uitzendingen van Radio Syd het schip naar de Britse kust ging, waar het werd ingezet voor Radio Caroline. Dit daar de MV Mi Amigo behoorlijk beschadigd was tijdens het vastlopen op de kust. o­nderhoud diende gepleegd te worden en dus vertrek naar een werf in Zaandam. Niet alleen in Freewave en op Media Pages stond het verhaal maar tevens in ‘The Knot Radio Report’, die maandelijks naar zo’n 3900 mensen world wide wordt verstuurd.

Reactie
Eén van de lezers is Colin Nichol, die op Radio Caroline zijn kunsten ook vertoonde en me schreef: ‘Hallo Hans, ik ben erg o­nder de indruk van je artikel over de banden tussen de beide families maar vooral over datgene uiteindelijk gebeurde met de Cheetah 2 (daarbij doelend op het zinken in de haven van Bathurst). Het was met tot op de dag van vandaag niet duidelijk wat er uiteindelijk met het voormalige zendschip is gebeurd. Zoals je wel weet was ik één van de deejays die aan boord van de Cheetah 2 werd gestuurd toen deze eenmaal voor de Britse kust lag verankerd. Samen met de Britse technici en de Zweedse bemanning van het zendschip moesten we er zorg voor dragen dat het zendschip werd klaargestoomd voor tijdelijk gebruik voor Radio Caroline.

Herhalen
Ik weet het heel goed dat ik het volgende al wel vaker heb gezegd, maar het kan niet vaak genoeg worden verteld dat dit de mooiste tijd was die ik op de zeezenders meemaakte. Alles duurde een paar weken voordat we helemaal klaar waren en dat de zender, die uit de Mi Amigo was gesloopt en met een tender naar de Cheetah werd gebracht, aan boord in het vooronder gemonteerd stond. Mooie tijden, maar vreemd genoeg toen het signaal eenmaal in de ether ging, verliet ik de Caroline organisatie.

Foto’s
Ik heb nog de nodige foto’s uit die tijd waarop o­ndermeer Britt Wadner, de Zweedse kapitein en bemanningsleden en anderen staan. Het was zondermeer een erg goede organisatie, die de Zweden hadden neergezet. Ik mocht Britt Wadner zeer graag en raakte ook erg goed bevriend met haar zoon Kalle en ik heb echt sentimentele herinneringen aan die periode. Ik ben recentelijk begonnen mijn eigen knipsels, brieven en andere herinneringen uit te sorteren en daar zich nog genoeg bij uit mijn vroege Caroline periode. Moet mijn scanner aan het werk zien te krijgen omdat eens voor je te gaan uitzoeken en bewerken.’

Copyright tekst: Hans Knot
Foto Cheeta 2: met dank aan Martin van der Ven