Geschiedenis Radio Caroline
Dit is het verhaal van de zeezender Radio Caroline vanaf de eerste uitzending op 26 maart 1964 vanaf de MV Frederica tot en met de stranding van de Ross Revenge op 20 november 1991 om 3:50 uur. Met dank aan Albrecht de Groeve voor het aanvullen van gegevens.
De start
Gestart op 26 maart 1964 voor de Engelse kust vanaf de Frederica. DJ Chris Moore draait om middernacht de allereerste plaat op Caroline: "Can't by me love" van de Beatles. Enige tijd na Caroline start ook Radio Atlanta vanaf de MV Mi Amigo maar als snel gaan beide stations samenwerken. Vanaf de MV Mi Amigo start Radio Caroline South en de Frederica wordt Radio Caroline North. Beide zenders zijn enorm succesvol. Met het invoeren van "The Marine Broadcasting Offences Bill" op 15 augustus 1967 staken alle overgebleven zeezenders, inclusief Radio London, hun uitzendingen. "Because no one will ever forget monday august the 14th 1967".
De beide Radio Caroline schepen gaan door. Het station weet het uit te houden tot 3 maart 1968. Op die datum worden beide schepen door het bedrijf Wijssmuller van zee gesleept. De reden van deze actie is niet betaalde rekeningen. Maar Caroline komt terug
Caroline returns
In 1972 haalt Gerard van Dam de Mi Amigo terug naar zee en hervat het station haar uitzendingen, nu voor de Nederlandse kust. Vanaf 30 september starten de test uitzendingen op 199 meter echter in eerste instantie zonder stations vermelding. Vanaf 22 december starten de officiele uitzendingen. Radio Caroline is terug in de lucht! Op 29 december besluit dj Andy Archer de programma's van die dag en vermeldt Peter Chicago dat Caroline binnen enkele dagen zal verhuizen van 199 naar 259 meter. De volgende dag entert Kapitein van der Kamp met enkele ontevreden Nederlandse bemanningsleden de Mi Amigo en sleept het de haven van Amsterdam binnen. De reden is niet betaalde salarissen van de bemanning.
Caroline helpt Veronica
Ronan O'Rahilly zoekt in alle haast enkele sponsors en brengt het schip weer buiten de territoriale wateren.
Op 3 januari 1973 om 8 over 3 is de zender weer in de lucht via 259 meter. Het DJ team bestaat uit onder andere Andy Archer, Tony Allen, Steve England, Norman Barrington en Chrispian St. John. Stationmanager is Chris Cary (Spangles Maldoon). De apparatuur en zenders aan boord van de Mi Amigo zijn op dat moment helaas in een behoorlijk slechte staat. Op 26 februari om 5 minuten over 11 begeeft de generator aan boord van de Mi Amigo het en gaat de zender uit de lucht. Op 2 april 1973 slaat de Norderney van radio Veronica van haar ankers en strandt voor de kust van Scheveningen. Ronan O'Rahilly neemt kontakt op met Veronica en biedt de Mi Amigo aan. Veronica technici repareren aan boord van de Mi Amigo alle apparatuur en op 12 april is Veronica terug in de lucht op 259 meter vanaf 12 uur.
Caroline terug op 259 & 389
Op 18 april wordt de Norderney 's morgens om 4 uur vlot getrokken en nog diezelfde ochtend vanaf 10 uur is Veronica te beluisteren via 259 en haar eigen 538 meter. Op 20 april worden de uitzendingen van Veronica via 259 gestaakt en wordt het stil op die golflengte.
Omdat, dankzij Veronica technici, alle apparatuur aan boord van de MV Mi Amigo weer functioneert, keert Caroline op 8 mei terug met 10 kilowatt op 389 meter en start op 15 mei de 50 kilowatt zender op 259. Vanaf 4 juni is Caroline officieel terug in de lucht en wel op 2 golflengtes. DJ's zijn onder andere Robin Adcroft, Andy Archer, Tony Alan, Johhny Jason en Mike the Poet. Jammer genoeg is het van korte duur: op 26 juni om 18.46 uur brandt aan boord opnieuw de generator door en gaan beide zenders uit de lucht.
Radio Atlantis
Op 15 juli 1973 starten de uitzendingen van Adriaan van Landschoot's radio Atlantis vanaf de Mi Amigo. In de tape programma's van radio Atlantis wordt 385 meter als golflengte opgegeven. Omdat het 385 zendkristal is doorgebrand worden de programma's uitgezonden via 259 meter. Enkele dagen erna starten na de uitzendingen van Radio Atlantis de Engelse uitzendingen onder de naam Radio Seagull met onder andere Tony Alan, Johhny Jason, Andy Archer, Norman Barrington en Bob Noakes. Op 30 september breekt in een zware storm de zendmast af en worden de Atlantis programma's via een kleine Micky Mouse mast uitgezonden. Op 18 oktober om 9:20 uur komt ook de noodmast naar beneden.
Radio Mi Amigo
Het kontrakt tussen van Landschoot en O'Rahilly is inmiddels ook afgelopen en het wordt wederom stil vanaf de Mi Amigo. Eind 1973 heeft Radio Atlantis haar eigen zendschip, de Jeanine. Vanaf 28 december starten wederom testuitzendingen vanaf de Mi Amigo met onder andere een live link-up met RNI. Ronan O'Rahilly heeft inmiddels een kontrakt met de Belgische zakenman Sylvain Tack gesloten. Tack's Radio Mi Amigo start officieel op 1 januari 1974. De programma's worden in studio's in Nederland en Belgie opgenomen door o.a. Joop Verhoof, Bert Bennet, Norbert en Mike Moorkens.
Caroline link up met H 3
Op 7 januari worden de in de avond uren de programma's van Radio Seagull hervat en start Brian Anderson bij het station. Van 19:00 tot 21:00 uur heet het station Radio Mi Amigo International, een programma dat wordt gepresenteerd door Norman Barrington en Brian Anderson. Vanaf 23 februari wordt de naam Radio Seagull vervangen door Radio Caroline en komt DJ Mike Haggler aan boord. Op 27 februari is er een live link up tussen Radio Caroline en Hilversum III. Ton van Duinhoven (H III) vraagt Peter Chicago en Brian Anderson over het hoge zendvermogen van Caroline in vergelijking met Hilversum III.Ton: "you are so loud, you are overpowering Hilversum III during daytimes, what are you trying to do: kill us ?". Er volgt een gesprek tussen Ton van Duinhoven op Hilversum III en Peter Chicago op Radio Caroline waarna vanaf de Mi Amigo via beide zenders de plaat "When i look into your eyes" van Santana wordt gedraaid.
Caroline terug naar Engeland
Op 29 augustus verlaat de Mi Amigo om 15:50 uur haar ankerplaats voor de Nederlandse kust en gaat de volgende dag om 15:47 uur voor de Engelse kust voor anker. Op 31 augustus 1974 wordt het verdrag van Straatsburg geratificeerd door de Nederlandse regering.
Het is wederom de Mi Amigo die doorgaat. Men verhuist het zendschip naar de Engelse kust en zowel Radio Mi Amigo als Radio Caroline gaan gewoon door. In de programma's van Radio Caroline worden nu regelmatig bevoorradings- en andere problemen in code's doorgegeven. Het DJ team van Radio Caroline bestaat uit Andy Archer, Micky Mercer, Graham Gill, Mike Haggler, Norman Barrington, Brian Anderson, Tony Alan, Johhny Jason en John Meyer. Sylvain Tack verhuist de Mi Amigo studio's na een inval net op tijd naar het Spaanse Playa de Aro. In de programma's van radio Mi Amigo worden de commercials voortaan "voor u gelezen in ..." om de wetgeving te omzeilen.
Mi Amigo geënterd door marine
Na enige tijd wordt Stan Haag aan het dj team toegevoegd. Stan presenteert bij Radio Mi Amigo zijn oude Veronica programma's: de Juxebox en Stan Haag vandaag. November 1975 loopt de Mi Amigo op een zandbank en wordt geënterd door de Engelse marine. Live in de programma's van Caroline is een woordenwisseling tussen de Engelse RCD medewerkers en Caroline dj's te horen: "will you shut it down please" - "look, we've got no music, there's nothing .... don't cut .....". Stilte volgt en Caroline is uit de lucht. Mede door toedoen van Sylvain Tack wordt het zendschip echter weer vrijgegeven.
Op 1 december is de zender aan boord van de Mi Amigo terug op maximaal vermogen 50 kiloWatt. Op 2 november om 23:30 uur gaat de zender uit de lucht. Op 3 december is het station terug in de lucht met 10 kiloWatt. Op 18 januari 1976 presenteert Bert Bennet zijn laatste programma voor Radio Mi Amigo. Op 19 januari start Bart van Leeuwen als Tim Ridder bij Mi Amigo. Vanaf 15 mei 1976 zendt Caroline overdag uit op 192 meter, Mi Amigo blijft op 259 meter met 's avonds de programma's van Radio Caroline. Vanaf de Mi Amigo zijn dus vanaf dat moment twee zenders in de lucht. Op 10 september 1976 slaat de Mi Amigo van haar ankers en is op drift. Op 12 oktober zijn Caroline en Mi Amigo 1 uur uit de lucht, op 18 oktober is 259 uit de lucht en op 26 oktober is de 192 tijdelijk uit de lucht.
Wegens onvoorziene omstandigheden
Op 11 december verhuist Radio Mi Amigo naar 192 meter en zendt Caroline 24 uur per dag uit op 259 meter. Op 3 maart 1977 verhuist Caroline naar 953 kHZ en op 5 juli naar 962 kHZ, beiden aangekondigd als 319 meter. Mi Amigo verhuist op 22 augustus naar 212 meter. Vanaf 1 december 1977 zitten Caroline en Mi Amigo weer beiden op dezelfde golflengte: 319 meter.
Op 20 oktober 1978 begeeft de generator aan boord het tijdens de programma's van Radio Mi Amigo. DJ Marc Jacobs heeft nog net tijd om te roepen: "Wegens onvoorziene omstandigheden moeten wij nu uit de lucht". De jaarwisseling heeft de Mi Amigo op het nippertje overleefd. Tijdens de wintermaanden verschijnen er persberichten over een mogelijke start van Radio Delmare vanaf de Mi Amigo. Op 15 april 1979 keert Radio Caroline wederom terug in de ether. Nu ook met Nederlandstalige programma's, gemaakt door dj's van het Amsterdamse Unique FM, zoals Paul de Wit en Rob Hudson. Later zal ook Marc Jacobs met zijn Baken 16 terugkeren. Het openingsprogramma wordt gepresenteerd door de Nederlandse Caroline dj's en de Engelse dj Tony Allan. Tony wenst alle luisteraars in gebroken Nederlands "Prettige Kerstdagen".
Mi Amigo zinkt
19 maart 1980 is het helaas afgelopen. Het stormt op de Noordzee. De hele middag heeft dj Hans Verlaan (Ton Lathouwers) al noodcodes omgeroepen. Na het nieuws van 5 uur zegt Hans in zijn programma: "Het is onmogelijk om programma's te maken, alles komt nu naar beneden". De noodcodes worden in de avond uren continu herhaald. Om 1 uur 's-nachts zijn het Caroline dj's Stevie Gordon en Tom Anderson die de zender sluiten:
"(stevie:) we are sorry to tell you that because of the severe weather conditions and also to the fact that we are shipping a lot of water, we are closing down and the crew is leaving the ship. obviously we hope to be back as soon as possible. to all on land, there is nothing to worry about, we are all safe, just for the moment we like to say goodbye, (tom:) yeah, it is not a very good ocasion really, i have to hurry because the life boat is standing by, we are not leaving and disappearing, we are going on to the lifeboats, hoping that the pumps can take it, uuum, if we can we will be back, if not, well i don't like to say it, (stevie:) i think we will be back, one way or the other, (tom:) yeah, i think so (stevie:) from all of us at the moment: goodbye and god bless"
Alle bemanningsleden worden van boord gehaald. Die avond zinkt de Mi Amigo in een vliegende storm.
Ross Revenge
Op 20 augustus 1983 komt Radio Caroline wederom terug. Vanaf een prachtig nieuw zendschip de Ross Revenge. In eerste instantie alleen met Engelstalige programma's, vanaf 16 december 1984 met de programma's van radio Monique en later radio 819. Vanaf 9 augustus 1985 start de Britse DTI met de inzet van spionageschepen die de Ross Revenge dag en nacht in de gaten houden. Na het stoppen van Laser 558 verhuist Caroline november 1985 naar 558. Op 25 november 1987 om 3.50 uur breekt de grote zendmast op de Ross Revenge af. Op 3 december is Caroline op laag vermogen terug in de lucht. Op 13 februari 1988 is Caroline vanaf 23 uur terug op vol vermogen op 558. Vanaf 9 juli neemt Radio 558 de plaats in van Radio Monique. Op 5 november verhuist Radio 558 naar 819 kHZ en start Caroline op 558. Op 19 augustus 1989 wordt de Ross Revenge door de Britse en Nederlandse opsporingsdienst geënterd en gestript van vrijwel alle apparatuur. Voordat de RCD medewerkers aan boord zijn, worden veertig minuten lang noodoproepen gedaan via de middengolfzender tijdens het continu draaien van de station song Caroline: "25 years on the air en now we are illegally boarded in international waters, please help us !" , "please call the coastguards or anybody in authority who can help us" en "this is radio caroline, we love you to much to leave you forever". Op 1 oktober 1989 is men terug in de lucht met zeer laag vermogen. Op 5 november 1990 is het station voor het laatst in de lucht. De Ross slaat uiteindelijk van haar ankers op 20 november 1991 en strandt om 3.50 uur op de zandbank Good Wind Sands.
Op dit moment ligt de Ross Revenge nog steeds in een Engelse haven en is er nog steeds een organisatie (onder leiding van Peter Moore) actief die sateliet radiouitzendingen, internet uitzendingen en tijdelijke licenties verzorgt onder de naam Radio Caroline. Deze aktiviteiten worden gesteund door de Caroline supportgroep Nederland.