De Radio Caroline QSL kaart

op . Gepost in Caroline Archief

Bob NoakesEen tijd geleden publiceerden we een QSL kaart die Hans Knot vond in het Graham Gill archief waarbij Hans meldde deze nooit eerder te hebben gezien. Als response kreeg Hans een brief toegestuurd vanuit Amsterdam geschreven door Bob Noakes. Hans laat U meelezen met de brief van Bob Noakes: "Hi Hans, zoals gebruikelijk heb ik genoten van de Freewave, deze keer nummer 438 van de maand mei 2010. Op bladzijde 5 maak je melding van een Radio Caroline QSL kaart, die je zegt nog nooit eerder gezien te hebben".

Wat vreemd, want ik heb persoonlijk wel honderden van deze kaarten naar luisteraars in allerlei landen toegezonden.

qsl kaartEind van het jaar
En, zoals wel vaker het geval is, zit er een verhaaltje aan vast. De foto is genomen op één van de laatste dagen van 1973 en is wellicht de eerste opname van de toen juist gereedgekomen vierkante mast. Naar verluid is hij genomen door Coos van Duin, één van de mannen die de mast gebouwd hadden. Als je goed kijkt, kan je net de kerstboom waarnemen die op het bootdek prijkt. Vreemd genoeg was het vrijwel altijd goed, kalm, weer tijdens de feestdagen, iets wat trouwens ook wordt gemeld door Steve Conway in zijn aangrijpend boek; en hoewel het koud was, ideaal weer om zulk een klus te klaren.

qsl kaartWintersport
Vervolgens heeft Peter Chicago al haastend ervoor gezorgd dat het station weer in de lucht kwam, al was het maar met een beperkt vermogen, om luttele uren daarna weer op de lange laten te gaan staan in een besneeuwd alpenoord, waar hij reeds weken eerder een wintersportvakantie geboekt had. Een paar dagen later ging ik weer aan boord, na een lange en vermoeiende reis, en mocht de tijd nemen die nodig was om de klus af te maken. Daarna zonden wij weer op vol vermogen uit. Natuurlijk waren wij allemaal, en Chicago en ik in het bijzonder, benieuwd hoe onze nieuwe antenne-installatie functioneerde. En daarom werden de luisteraars om ontvangstrapporten gevraagd. En voor zo'n rapport hoort een QSL kaart als tegenprestatie!

Bob NoakesEerste druk
Als ik me nog goed kan herinneren, waren er in eerste instantie 500 kaarten gedrukt, nog zonder tekst op de ommezijde. Zij dienden eerst als handig middel om, bijvoorbeeld, korte berichten aan luisteraars te verzenden, maar werden al gauw als leuke hebbedingetjes aangemerkt. Later werden er nogmaals 500 kaarten gedrukt, deze keer wel voorzien van de QSL tekst. De namen van Chicago en mijzelf waren toegevoegd aan het zetwerk door middel van een IBM 'golfball' schrijfmachine, zoals wij enkele op het Caroline kantoor hadden – vandaar het afwijkende lettertype.

Foto: Bob Noakes in zenderkamer MEBO II 1974

Storende fout
Wie het gedaan heeft weet ik niet, maar het zal vast een Nederlander geweest zijn geweest gezien de spelfout in mijn achternaam. Het irriteerde mij behoorlijk, maar vierkleurendruk was vrij prijzig en Caroline was te krenterig om de boel over te laten drukken. Zodoende moest ik iedere kaart met een pennenstreep corrigeren alvorens te tekenen en te verzenden. Deze kaart verving de oude QSL kaart uit 1973 en vormde niet alleen een fraaie afbeelding van het schip met alweer een nieuwe mast, maar tevens symboliseerde hij het aanbreken van een nieuw tijdperk voor de MV Mi Amigo.


Tekst: Hans Knot
Foto Bob Noakes (boven): Werner Hartwig
Foto Bob Noakes (onder): archief Hans Knot
Caroline QSL kaart: archief Graham Gill