Bezetting Atlantis zendschip
In maart 1974 was Radio Atlantis alweer enige maanden aktief vanaf haar eigen zendschip "Jeanine". Oorspronkelijk was de zeezender van Adriaan van Landschoot (foto) in juni 1973 gestart vanaf de MV Mi Amigo. Op 3 maart 1974 werd het zendschip van Radio Atlantis enkele uren "bezet" door het Taal Aktie Comite dat streed voor een onafhankelijke Vlaamse staat. Bekijk nu enkele krantenartikelen over deze gebeurtenis.
RADIO ATLANTIS ZENDSCHIP BEZET
Tekst: Hans Knot - Afbeeldingen: Archief Hans Knot
Soms is het als de dag van gisteren dat herinneringen, bij het weerzien van een simpel knipsel, direct weer komen bovendrijven. Radio Atlantis was in Groningen, toen ook al sinds mijn geboorte in 1949, mijn woonplaats, vanaf de MV Jeaninne overdag nauwelijks te ontvangen maar centrale verwarmingsbuizen en het gebruik van een raamantenne maakte het toch mogelijk hier en daar de slechts 1kW sterke zender zo nu en dan te ontvangen.
Die betreffende zondagmiddag, de eerste van de maand maart 1974, gebeurden er voor de luisteraar van Radio Atlantis onverwachte dingen. Een vissersboot kwam rond één uur langszij de MV Jeanine met, zoals het leek, een koppel missionarissen. Een week eerder wilden ze al vroom werk verrichtten ten huize van Adriaan van Landschoot - eigenaar van het zendschip en van een vrouw met een gelijkluidende naam. De missionarissen waren echter niet als zodanig actief maar waren vertegenwoordigers van het Taal Aktie Comité, dat streed voor een onafhankelijke Vlaamstalige staat.
Een aantal uren nam men beslag van de zender van Radio Atlantis. Aangenomen mag worden dat het een voorgekookt spel was, dat met toestemming van de leider Van Landschoot werd uitgezonden. De herinneringen zijn daar via een aantal knipsels van 34 jaar geleden.
Op 3 maart 1974 werd het zendschip van Radio Atlantis enkele uren "bezet" door het Taal Aktie Comite (foto) dat streed voor een onafhankelijke Vlaamse staat. MediaPages publiceerde hier enkele dagen terug reeds een bericht over. Hans Knot is verder gaan zoeken naar de achtergronden van deze unieke gebeurtenis en vond via Offshore Echoes enkele foto's van de "bezetting" van het Radio Atlantis zendschip.
RADIO ATLANTIS ZENDSCHIP BEZET (2)
Tekst: Hans Knot - Afbeeldingen: Archief Hans Knot & Archief Offshore Echoes
Een duik in mijn immens archief wordt vaak genomen en meestal succesvol. Ik wist dat ergens foto’s moesten zijn die behoorden bij het verhaal inzake de overval van de Taktivisten op het schip van Radio Atlantis in maart 1973. Mede dankzij de hulp van het team van Offshore Echoes, is het gelukt deze foto’s tevoorschijn te toveren. De foto’s zijn destijds door de actievoerders zelf genomen en in hun eigen lijfblad ‘De Taktivist’ gepubliceerd. Het blijkt dat tijdens een eerder gememoreerde ontmoeting met Adriaan van Landschoot een vertegenwoordiger van Het Taal Aktie Komité, Pater Tak, de Atlantis directeur een plan had voorgelegd een zeezender te willen inrichten om neer te leggen voor de kust van China met als doel de miljarden Chinezen te bevrijden van het Communisme.
De vraag aan Van Landschoot was of ze eens een kijkje mochten nemen aan boord van het zendschip, waarmee werd ingestemd door de eigenaar. Met een veerboot van Breskens naar Vlissingen waren ze aldaar in de haven aangekomen en mocht men met de tender van Atlantis naar het zendschip. Deels verkleed als echter piraten enterde men het zendschip en eiste men van Atlantis International deejay Steve England de microfoon om te protesteren namens het Taal Aktie Komité, kortweg TAK. Als tune werd die middag 3 maart 1973 ‘Taka Taka’ van de Spaanse formatie Paco Paco gebruikt.
In het protestprogramma was er ondermeer ruimte voor de aankondiging van het ‘Het Vlaams Nationaal Zangfeest’ en een taalprotestdemonstratie, dat zou worden gehouden op 17 maart van voornoemd jaar. Er werden verder geen incidenten gemeld, waarschijnlijk omdat het merendeel van de Takkers zeeziek was en eerder naar huis besloten te gaan dan de bedoeling was. Het TAK was erg te spreken en behoorlijk trots op het resultaat want de daarop volgende maandag kreeg men volop aandacht in de Vlaamse pers, terwijl ook de Nederlandse kranten niet achterbleven. Een radicale politieke boodschap op een zeezender, een kort maar uniek moment uit de lange geschiedenis.