Herinneringen aan Steph Willemse

op . Gepost in Zeezenders Archief

Steph WillemseNa pas op 23 november bekend werd is Steph Willemse op 26 juli 2004 in alle eenzaamheid aan de gevolgen van diabetes komen te overlijden. Rob Olthof heeft veel kontakt gehad met Steph Willemse. Rob beschrijft zijn herinneringen aan Steph Willemse en gaat daar in o­nder andere terug naar de tijd van Radio Condor.


Mijn herinneringen aan Steph Willemse
Tekst: Rob Olthof

Steph WillemseIn 1973 werd ik benaderd door de toenmalige hoofdredacteur van Pirate Radio News, u wel bekend, Hans Knot, om Steph Willemsen te interviewen. Het zendschip van Steph, de MV Condor lag op dat moment in internationale wateren voor anker en wel op een positie voor de kust van Zandvoort. Om Steph te kunnen o­ntmoeten, moest ik me vervoegen bij zijn woning aan de Rijksstraatweg 683 in Haarlem waar Steph samenwoonde met Fietje van Donselaar. In dezelfde krappe flat woonden zij daar nog met een aantal kinderen van Fietje.

Steph vertelde met dat Radio Condor zou gaan uitzenden op de 270 meter, waarbij o­ndermeer diverse kerkgenootschappen en evangelisten het woord zou doen voor de microfoon van Radio Condor. Muzikaal wist hij ook al welke invulling er zou worden gegeven want Steph was ook een grote jazz en blues fan. Dus deze muzieksoort zou ook regelmatig aan bod gaan komen, was eigenlijk zijn toenmalige belofte. Ik werd gevraagd de daarop volgende week zaterdag mee te gaan naar zijn speeltje. Dit zou gebeuren via de haven van IJmuiden met de tender mee te varen naar het zendschip. Die zaterdagmiddag deed ik eerst mijn favoriete badplaats Zandvoort aan en op mijn portable radio hoorde ik enige piepjes en bliepjes op de 1115 kHz. De testtonen waren echter zo zwak dat ik de volumeknop helemaal moest opendraaien om iets te horen.

Technicus Jos werkt aan de zenderBinnen driekwartier na vertrek uit de haven van IJmuiden meerden wij langs de MV Condor aan. Een imposant schip. Mijn euforie daalde echter tot nul toen ik binnenkwam in de studio. Wat een bende! Het leek wel één en al dumpmateriaal aangekocht op het Waterlooplein. Een zekere Jos- door Steph voorgesteld als technicus - zat aan iets te solderen wat op een zender leek. Een apparaatje ter grootte van een televisietoestel. Nog geen 10 minuten later kwam uit de zender een witte rookwolk: geen nieuwe Paus,maar het apparaat had te kennen gegeven dat het zijn laatste adem uitblies. Einde zender Condor. Jos keek beteuterd.

Het volgende moment kwam Steph binnen: keek naar de verwoesting en verzocht mij mee te komen naar de mess room. We kregen een kop koffie en Steph wees naar de piano: voor de deejays overdag zei hij. Na de koffie kwam een schipper binnen die meldde dat de Condor van het anker was gebroken, want zo meldde hij: ‘het strand van Zandvoort komt akelig dichterbij’. Tijd voor een interview was er dus niet: Steph belde Elfrich op om een sleper te sturen: we moesten de haven van IJmuiden in.

Weken later lag de Condor weer op zee: echter het geld was op en het schip werd verkocht aan Adriaan Van Landschoot, die er zijn Radio Atlantis in december 1973 van hernieuwd zou opstarten. Arie Swaneveld leende zijn 1 kW zender uit, die hij uit de boedel van het REM eilandproject had opgekocht, en die werd gebruikt voor de uitzendingen van Radio Atlantis.

Ik bleef contact houden met Steph, ook toen hij verhuisde naar een mooi pand in het Kenaupark in Haarlem. Daar werd een paar jaar later nog door de radiocontroledienst een zender uit zijn huis gehaald, welke voorbestemd was voor Radio Delmare. Radio Delmare was een activiteit in de eind jaren zeventig van o­ndermeer Gerard van Dam en Steph participeerde daarin. Peter Chicago schijnt de leger dumpzender van Radio Delmare zendklaar te hebben gemaakt. Op een zaterdagochtend werd ik gebeld door Steph om voorlopig geen telefonisch contact te hebben omdat Gerard van Dam in de haven van Scheveningen de zender aan het uittesten was.

Daarna kwam Steph in het nieuws in verband met de SOR, een activiteit van Bob Peeters uit Haarlem. Het schip leek op een weekendbootje, waarop een aantal illegale Portugezen zaten. Bob Peeters had nul verstand van schepen: tot mijn verbazing zei hij tegen Steph en mij dat hij midden in het schip door een aantal losarbeiders van een werf een paal midden door het schip zou slaan. Dat zou de antenne worden. Uiteraard kwam niets van het plan terecht.

Later zocht ik voor een live opname van de blueszangeres Rosa King een goede opname studio en daarin heeft Steph bemiddeld. In die tijd probeerde hij zaken te doen met een groep Surinamers die Desi Bouterse wilden verdrijven uit Suriname. Via een politicus, wiens naam ik niet wil noemen, kreeg hij geld om een aanbetaling te doen voor een groot schip, welke zenders en soldaten zou bevatten voor Radio Vrij Suriname. Het schip zou voor de kust van Suriname parkeren voor radio uitzendingen en de soldaten zouden aan de kust worden gedropt om het Surinaamse leger te verslaan. Bloedlink allemaal. Gelukkig viel ook dit plan in duigen.

Zijn verhouding met Fietje van Donselaar werd beëindigd en Steph zocht de eenzaamheid. In eenzaamheid is hij ook gestorven.Dat hij mag rusten in vrede.

Foto's:

1) Steph Willemse (Copyright: Martin Stevens)

2) Steph Willemse (Copyright: SMC)

3) Technicus Jos werkt aan de zender (Copyright: SMC)