Haagse groep Q65 en de zeezenders

op . Gepost in Zeezenders Archief

q65aMuziek- en radioliefhebbers, die vooral intensief de jaren zestig van de vorige eeuw volgden, weten dat de Beatgroep Q-65 uit Den Haag op foto’s zichtbaar waren in een rubberen boot, die ze brachten naar Shivering Sands, een voormalig oorlogsfort in de Theemsmonding. Men was daar om een nieuwe plaat te promoten want op Shivering Sands was op dat moment, het was voorzomer 1966, Radio City actief. Foto’s die zowel in ons land als aan de andere kant van de plas werden gebracht in een aantal muziekbladen voor de jeugd, waren het bewijs.


q65bMaar door een recent gevonden bericht van 27 mei van dat jaar blijkt dat men veel meer van plan was dan alleen het bezoek aan Radio City. Uiteraard was de groep niet per roeiboot vanuit London naar het fort in de Theemsmonding gevaren maar was men met een tender meegekomen om de laatste paar honderd meter per rubberen roeiboot te gaan.

Het bleek een stunt te zijn van het organisatiebureau achter de formatie, onder leiding van Jacques Senf. Hij had ook het plan geopperd de leden van Q65 op een reddingsvlot van Londen naar Scheveningen te laten varen.

Zo meldde hij in een bericht aan de pers: ‘Het langharige Vijftal zal proberen op een rubberreddingsvlot met buiten boordmotor de overtocht van Londen naar Scheveningen te maken. De grammofoonplatenmaatschappij Phonogram heeft thans alle plannen voor de stunt en de daaraan voorafgaande gebeurtenissen rond.’

Op 3 juni 1966 vertrok 'Q 65' in alle vroegte naar Londen, waar de beatgroep werd afgehaald door The Fortunes. Die dag traden The Fortunes en 'Q 65' samen op in een club in Londen. De volgende dag kozen de Hollandse beatmusici zee en koersten zij naar het fort van Radio City. Als het aan Jacques Senf had gelegen waren ze vervolgens naar het Scheveningse strand gevaren.

Het was de bedoeling dat, mits de weersomstandigheden meezaten, ze daar op zondag 5 juni 1966 zouden aankomen en zouden aanleggen bij het Veronica zendschip de Norderney en wel met als doel de nieuwe single aan de boordmedewerkers aan te bieden.

Daarna lag het in de bedoeling dat na de aankomst van 'Q 65' in Scheveningen op het strand ’s middags een grote show met Phonogram-artiesten zou worden gegeven. Het persbericht van Jacques Senf meldde wel: ‘Of de stunt werkelijk doorgang zal vinden hangt echter helemaal af van de weersomstandigheden. Het uitstapje naar Londen ging in ieder geval wel door getuige de foto’s.


Foto's: archief Hans Knot

Bron/tekst: Hans Knot

Tags: Zeezenders