Black Monday

op . Gepost in Zeezenders Archief

Robbie Dale op de MV Mi Amigo voor Radio Caroline SouthOp 14 augustus 2007 was het 40 jaar geleden dat in Engeland de Marine Offences Act in werking trad. Deze wet maakte een einde aan de overgebleven Engelse zeezenders. Alleen Radio Caroline ging vanaf de zendschepen Mi Amigo en Fredericia door. Tot 3 maart 1968 de firma Wijsmuller de beide Radio Caroline zendschepen naar Amsterdam liet slepen. Hans Knot kijkt terug naar 14 augustus 1967: Black Monday.

14 AUGUSTUS 1967: BLACK MONDAY
Tekst: Hans Knot

Het is niet al te lang meer voordat we gaan herinneren dat het veertig lange jaren geleden is dat de Marince Offences Bill etc. op 14 augustus 1967 officieel werd tot Act. Een Britse wet tegen o­nze favoriete zeezenders. De meeste stations verdwenen dan ook uit de ether voor de 14e augustus dan wel op de bewuste dag. Een groot aantal van jullie herinneren de woorden die tijdens het laatste uur van Radio London werden uitgesproken door deejays, artiesten dan wel de directeur van Wonderful Radio London op de 266 meter. Anderen weten weer precies te herinneren wat Robbie Dale vertelde nadat Radio London voorgoed uit de ether verdween op deze ‘Black Monday’. Het was toen al bijna 7 jaar geleden dat ik mijn eerste knipsel over radio uit de krant knipte en vooral de dagen ervoor heel veel opnam van de radio. Maar ik kwam in die dagen in 1967 vooral in contact met veel mensen die een gelijke mening hadden, namelijk dat de Britse regering veel te ver ging met het introduceren van een wet tegen de zeezenders.

Marine Offences ActIk kreeg destijds van verschillende personen zogenaamde leeflets en brieven waarbij een deel nadien in mijn archief verdween. Eén van de documenten wil ik nu, na liefst veertig jaren, openbaren. Ik kreeg het destijds uit Engeland, ik dacht van Nick Oakly, maar ben er niet geheel zeker van. In ieder geval protesteerde ze (of wie dan ook) al op het formulier tegen de wetgeving middels het invullen met pen van bepaalde opmerkingen. Veertig jaar na dato worden ze nu geopenbaard. Veertig jaar is een veel te lange periode om het pas te publiceren aan de andere kant wil ik zeggen een van harte dat het alsnog kan worden geopenbaard. Het is een grote felicitatie waard aan een ieder betrokkene die zich de laatste veertig jaren heeft ingezet voor het blijvende gevecht voor Vrije Radio.


Foto: Robbie Dale op de MV Mi Amigo van Radio Caroline South (Copyright: Sheridon Keith Street / Archief: Martin van der Ven)

Afbeelding: Marine Offences Act met commentaar (Archief: Hans Knot)