De zeezenders en Dr. Who

op . Gepost in Zeezenders Archief

Helicopter boven Red Sands Fort voor Dr. WhoEen "link" tussen de zeezenders en de BBC science fiction serie Dr. Who lijkt in eerste instantie ver gezocht maar is er toch echt. Jan van Heeren, van Freewave Media Magazine, verrichte wat "speurwerk" en o­ntdekte dat in 3 afleveringen van Doctor Who een zeezender DJ een rol heeft gespeeld. En in een andere aflevering van de serie zijn beelden van Red Sands Fort gebruikt. Lees nu het volledige verhaal van Jan van Heeren.

Doctor Who meets Offshore Radio
Tekst: Jan van Heeren

Dat de aflevering “Not So Jolly Roger” (1966) van de serie Danger Man deels werd opgenomen rond het Red Sands fort is bekend in zeezenderkringen. Maar nooit heb ik in dit verband gelezen dat begin februari 1968 Red Sands alwéér het decor voor een televisiefilm vormde. Ditmaal voor een aflevering van de bekende serie Doctor Who (met daarin de tweede vertolker van de rol van Doctor Who: Patrick Troughton). Het gaat om “Fury from the Deep”, dat in een reeks van zes afleveringen door de BBC werd uitgezonden in maart en april 1968.

Aanvankelijk was men van plan om het filmmateriaal op een booreiland te schieten. Maar er werd geen toestemming gegeven door de diverse benaderde oliemaatschappijen en wel in verband met veiligheidsrisico’s. Daarom viel uiteindelijk de keuze op Red Sands, dat na het einde van de uitzendingen van Radio 390 in juli 1967 niet meer gebruikt werd. In “Fury from The Deep” gaat Doctor Who de strijd aan met een dodelijk soort zeewier, dat zich snel kan uitbreiden en daarbij tevens schuim aanmaakt. In een van de torens van het fort werd door de filmmakers een schuimmachine geïnstalleerd met een grote hoeveelheid water. Daarmee kon het fort ook echt overspoeld worden met schuim.

Wie de afleveringen anno 2007 wil zien, heeft geen geluk. De BBC heeft met de serie ‘Doctor Who’ haar eigen ‘Ja Zuster Nee Zuster-schandaal’, daar er veel afleveringen gewist zijn. Zo ook alle zes afleveringen van “Fury from the Deep”. In Australië doken enkele fragmenten op die er aldaar uitgeknipt waren in 1970, omdat ze te ‘gewelddadig’ werden bevonden. Ook zijn er nog wat niet gebruikte filmbeelden teruggevonden, een stukje video van aflevering zes en een kleurenfilm die gemaakt is tijdens de opnamen. De BBC liet destijds ook altijd een fotograaf een aantal foto’s van het beeldscherm maken. Daarvan zijn er nog een aantal bewaard, hoewel de kwaliteit te wensen overlaat. Op enkele van deze foto’s is te zien hoe één van de torens omgeven is met schuim en op een andere foto is te zien hoe Doctor Who zijn ‘vriendin’ Victoria, die gevangen is op het fort, te hulp schiet met een helikopter.

In de film speelt ook Brian Cullingford mee, in de rol van Perkins. Heel opmerkelijk is het dat in de periode 1965-1966 dezelfde Brian Cullingford werkte op het Red Sands fort en wel als presentator bij KING Radio en Radio 390! Het dagelijkse financiële programma ‘The Voice of Business’ dat Brian in 1966 ging verzorgen, werd trouwens aan land opgenomen. Voordat hij ging werken bij KING Radio en Radio 390 was hij freelancer bij de BBC. Na het verdwijnen van Radio 390 ging Brian voor BBC Radio 2 werken (met zijn programma ‘Night Ride’) en speelde in een handvol televisiefilms (zowel BBC als ITV) aan het eind van de jaren ’60. Van Cullingford in de rol van Perkins zijn ook enkele screenshots gemaakt, waaronder eentje samen met Victoria, de Doctor Who “babe” die in dezelfde aflevering voorgoed afscheid nam van de serie, tot verdriet van de fans.

Via Jon Myer van de Pirate Hall of Fame werd Brian Cullingford benaderd en hij reageerde op het bovenstaande met: “Je hebt een paar prachtige herinneringen boven gehaald, want het was tijdens de repetities voor “Fury from The Deep” dat ik de beeldschone actrice June Murphy voor de eerste maal o­ntmoette. We trouwden in augustus van dat jaar, dus volgend jaar hopen we o­nze robijnen bruiloft te vieren.” Ook ging Brian in op een meegezonden screenshot waarop hij te zien was met Victoria uit de Doctor Who serie: “Ik heb deze foto niet eerder gezien. Victoria was de actrice Deborah Watling, dochter van de bekende acteur Jack Watling, en ik herinner me haar goed.” Brian merkt tenslotte nog het volgende op: “Je e-mail bevatte een openbaring voor mij. Omdat de afleveringen waarin ik voorkwam werden opgenomen in de studio (BBC - White City), had ik geen idee dat er beelden van het geliefde Red Sands fort zouden worden gebruikt. Toch wel een vreemd toeval.” Blijkbaar heeft Brian de afleveringen destijds dus nooit gezien. Het is slechts gissen, maar misschien had hij het destijds te druk met afspraakjes met zijn toekomstige vrouw?

Naast Brian Cullingford is er nóg een zeezenderdeejay die heeft meegespeeld in de Doctor Who serie: Carl Conway. Hij maakte deel uit van de allereerste deejayploeg van Radio Caroline in 1964. Omdat Carl geen zeebenen had, heeft hij zich na zijn eerste verblijf op zee beperkt tot het vervullen van taken voor Radio Caroline aan land. In de jaren ’50 en ’60 heeft hij in een groot aantal films gespeeld. De Doctor Who afleveringen waarin Carl voorkomt zijn: “The War Machines” (1966) en “The Ambassadors of Death” (1970). Deze afleveringen zijn i.t.t. “Fury from the Deep” niet verloren gegaan.

Tenslotte valt er ook nog een kort optreden van een zeezenderdeejay in de bioscoopfilm “Dr. Who and the Daleks” (1965) te melden. De Canadees Michael Lennox speelt een Thal, inwoner van de planeet Skaro. Kort na de film zou deze persoon pas goed bekend worden als Mike Lennox, deejay bij Radio London van november 1965 tot aan het einde van het station in 1967.

Voor zijn rol in de Dr. Who film kreeg Mike een pruik op en werden valse wimpers aangeplakt. Tevens moest hij het haar van armen en borst afscheren, zodat zijn lichaam met een glimmende schmink kon worden ingesmeerd. Samen met andere Thal-acteurs protesteerde hij tegen deze gang van zaken, die van tevoren niet gemeld was. Dit resulteerde in een verhoging van het salaris. Naast de Dr. Who film heeft Mike nog in enkele andere films gespeeld.

Twee jaar geleden werd de Doctor Who serie weer nieuw leven ingeblazen. De Britten houden van traditie, maar het is waarschijnlijk science fiction om te wachten op een volgende link die gelegd kan worden tussen Doctor Who en Offshore Radio .....


Foto's:
1) Helicopter boven Red Sands
2) Schuim op Red Sands
3) Victoria en Perkins (Brian Cullingford)
4) Caroline DJ Carl Conway 
5) Doctor Who and the Daleks (met Radio London DJ Michael Lennox)
6) Thal acteurs in Doctor Who (met Mike Lennox)