Zeezenders voor Cuba

op . Gepost in Zeezenders Archief

Voice of PeaceMomenteel is Hans Knot intensief bezig met research voor een in november van dit jaar te verschijnen boek waarin vele medewerkers van de Voice of Peace gezamenlijk met Hans herinneringen aan deze zeezender zullen ophalen. De voorbereidingen voor het boek betekenen onder andere veel archief werk. Tijdens het door werken van de archieven kwam Hans twee verhalen tegen over zeezenders gericht op Cuba.

CUBA EN EEN ZEEZENDER
Tekst: Hans Knot

Momenteel ben ik intensief bezig met research voor een in november te verschijnen boek waarin vele medewerkers van de Voice of Peace gezamenlijk met mij de herinneringen zullen ophalen. Dit betekent mensen interviewen, proberen ze zelf aan het schrijven te zetten maar ook archief o­nderzoek. Daarbij neem ik ook tal van tijdschriften door, waarvoor ik geschreven heb sinds 1969. Zo kwam ik een verhaal tegen uit een Freewave Media Magazine van 1988, dat ik U niet wil o­nthouden omdat het anno 2006 er de nodige informatie aan toe kan worden gevoegd.

Plannen voor een zeezender
En wat schreef ik destijds: ‘Onlangs vond ik een berichtje in een tijdschrift waaruit we kunnen opmaken dat er misschien een nieuwe zeezender kan worden toegevoegd aan de velen die al op internationale wateren programma’s hebben verzorgd. Dit keer zal het moeten gaan gebeuren voor de kust van Cuba. Tenminste als we moeten afgaan op de berichtgeving in de column Periscope van Newsweek. Een naam voor het station werd in ieder geval al genoemd: ‘La Voz del Cuba Independiente’.

Eerdere ervaring
De groep achter het geplande station is ook betrokken geweest bij de uitzendingen van een ander anti Castro station, La Vos del CID. Dit was tussen 1981 en 1987. De eerste uitzending van het nieuwe station stonden gepland voor 8 augustus en wel vanaf een 40 meter lange vissersboot dat verankerd zal worden in Internationale wateren ten zuiden van Key West en zo’n 75 mijlen verwijderd van Cuba. Er gaan geruchten dat de FCC, de regulatie commissie voor radio en televisie-uitzendingen in de VS, pogingen zou o­ndernemen het station direct uit de ether te halen om internationale afspraken inzake voorkomen van interferentie te voorkomen.

Woordvoerder
Een woordvoerder van het station, Huber Mantos jr. meldde dat er totaal geen sprake kan zijn van een eventueel stoppen van het project door de FCC. Hij wilde niet vertellen vanwaar de eerste programma’s zouden worden uitgezonden. Men heeft ook support gegeven in het verleden aan de uitzendingen van Radio en TV Marti maar wil als o­nafhankelijke organisatie verder, zonder de invloed van het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken, zoals met Marti het geval is. Men wil vooral promotie maken voor een toekomstig democratisch bestel in Cuba. Ook wil men een televisiestation opzetten dat moet gaan uitzenden op kanaal 8 in de VHF band. The FCC heeft aangekondigd het schip in beslag te nemen wanneer het blijkt dat deze in de VS is geregistreerd. Mantos wilde echter niet noemen in welk land de registratie heeft plaats gevonden.

Oud nieuws
Tot zover het bericht dat ik destijds in 1988 schreef. Toen ik het vandaag teruglas wist ik me niet meer te herinneren of het daarna in een volgende editie van het tijdschrift een vervolg had gekregen en dus besloot ik te bladeren maar kwam niets tegen. Maar in o­nze snelle wereld van internet is het niet zoveel moeite meer gewaar te worden. Na een 20 tal internet site te hebben bekeken kwam ik de naam ‘La Vos del Cuba Independiente’ tegen en leerde dat het inderdaad in de ether is geweest via de korte golf maar dat dit zeer o­nregelmatig gebeurde. Locatie vanwaar werd uitgezonden was waarschijnlijk Guatemala, hoewel dit nooit officieel is bevestigd.

The Fleet
Desondanks kan Martin van der Ven op zijn prachtige internet site in de rubriek ‘The Fleet’ alsnog een zendschip toevoegen. Want ik kwam erachter dat in juli 1960 er een station met de naam Radio Cuba Independiente is geweest dat het uitgezonden vanaf een 85 feet lang jacht met de naam ‘Calypso’. Dit was het eerste clandestiene station dat door vluchtelingen gericht op Cuba werd gerund op regelmatige uitzendtijden. De Calypso was verankerd in de Key Sal Bank en verzorgde iedere dag tussen 8 en 10 PM programma’s gericht op Cuba uit via de 40 meter korte golf band.

Basis
De studio’s waren gehuisvest in Miami en vandaar uit werden de banden gebracht naar Bimini vanwaar ze verscheept werden naar Key Sal Bank. Dit alles duurde tot februari 1961, waarna Swan Radio de activiteiten (vanaf land) overnam. Later werd de Calypso, tijdens de Varkensbaai invasie, gestolen, compleet met alle apparatuur. De clandestiene radio-uitzendingen vormden tevens een belangrijke rol tijdens de Varkensbaai crisis.


Foto: Voice of Peace (Copyright: Martin van der Ven)