Familiebanden bij de zeezenders

op . Gepost in Zeezenders Archief

Nico StevensLeen Vingerling weet dat Hans Knot dol is op ‘lijstjes’ en doet Hans het voorstel de broers binnen de ‘zeezenderwereld’ aan elkaar te koppelen en te kijken of er nog aanvullingen op zijn. Hier is het lijstje van Leen met daarbij tevens een aanvulling van Hans. Allereerst noemt Leen de gebroeders Van Heerden. Beiden hebben ze voor Radio Monique in de jaren tachtig aan boord van de Ross Revenge gewerkt. (Update: 20 juli)

Bart Steeman

Ze wertkten er o­nder respectievelijk de naam Bart Steeman en Nico Stevens, die nu als Jos van Heerden bij Radio 10 werkt. Daarnaast had je Ron van der Plas en Erwin van der Bliek (Radio Monique en Radio 819, terwijl Erwin ook nog voor Caroline programma’s heeft gepresenteerd).

Op Radio Caroline in de eindjaren tachtig en begin jaren negentig had je de uit Ierland afkomstige Steve Conway en zijn broer Chris Kennedy. Tot slot de Gebroeders Dirk, Jaap en Bull Verwey – de eigenaren van Radio Veronica.

Binnen de Delmare organisatie waren de gebroeders Ten Berghe actief terwijl de Gebroeders Weismuller gezamenlijk zorgden voor de bevoorrading van de zeezenders als Radio London, Radio Caroline en Swinging Radio England/Britain Radio.

Maar dan zijn we er nog niet want dan komen de gebroeders Ruud en Fred Hendriks boven die als Rob Hudson (Radio Mi Amigo en Radio Caroline) en Fred van Amstel (Radio Monique) actief binnen de zeezenderwereld.

Ik mag uiteraard ook niet Hans en Jelle Knot vergeten, die beiden respectievelijk 1969 en 1978 over radio en zeezenders berichten in diverse tijdschriften. Tenslotte noem ik mezelf en mijn broer Pim Vingerling. De laatste heeft twee weken aan boord van de MV Martina van Delmare gezeten terwijl Leen Vingerling bij Delmare was betrokken en in de jaren tachtig bij de bevoorrading van de Ross Revenge en de Communicator.

Tot zover de lijst van Leen.

Maar er is meer. In Amsterdam woonden in de eind jaren zestig en begin jaren zeventig de gebroeders Tieman die actief waren binnen beperkte kring. Wat te denken van Peter en Wernetr Hartwig, beiden actief voor het Duitse Radio News en als presentator op de Duitse versie van ´RNI Goes DX´. Natuurlijk kunnen we niet om Hans en Wouter Verbaan heen die jaren actief waren binnen de Free Radio Campaign Holland.

Na de eerste reacties werd het duidelijk dat dit lijstje gemakkelijk is uit te breiden naar relaties binnen huwelijk, gezin en dus maken we de lijst completer door er 'familiaire relaties’ van te maken binnen de zeezenderwereld.

Jan van Heeren kopte in met twee broers te weten Tony and John Withers. Tony ging o­ndermeer door het leven als Tony Windsor en was betrokken bij Radio Atlanta, Radio London, Radio 355, Radio 227 terwijl Tony Withers bij Radio 355 achter de schermen actief was. Andy Anderson was samen met zijn broer actief bij het mislukte radioproject vanaf Gunfleet Tower. Ment en Piet van der Toorn waren bemanningsleden aan boord van de MEBO II in 1970.

Bart van Peer vult verder aan: Je kan het nog ruimer bekijken.Vanmorgen zaten er twee nummers van Freewave in de bus en ik las dat Willy Alberti een wekelijks programma met dochter Willeke heeft gepresenteerd bij RNI. Vader en Zoon John De Mol waren beiden werkzaam bij hetzelfde station. Vader was directeur, zoon programmamaker (Branding) en technicus. Ger-Anne Verwey presenteerde aan het begin van de jaren zestig het programma ‘C'est la France Qui Chante’ bij Radio Veronica en vader Jaap was samen met zijn broers eigenaar van het station.

Tijdens Veronica’s laatste uur op 31 augustus 1974 uitte de moeder van Juul Geleick haar verontwaardiging over het verdwijnen van het station. De toenmalige vriendin van Gerard Van Dam presenteerde voor Radio DelMare programma's o­nder de naam Astrid Jager.

Haike Debois en Maurice Bokkebroek als ook Stan Haag en Michelle waren man en vrouw en die vier werkten in de jaren zeventig bij Radio Mi Amigo. Ook Mike en Sheila Ross, die bij RNI actief waren en Steve en Debbie England waren een echtpaar dat op Atlantis actief waren. Hun collega’s Andy Anderson en Linda waren ook een gehuwd koppel.

Bij Veronica had je het echtpaar Tineke en Tony Vos, terwijl ook Krijn Torringa en Brenda een koppel waren. Op Caroline in de jaren tachtig was het Fioanna Jeffries die een relatie en een kind had van Dave Richards. Ook kan Caroline in de jaren tachtig worden genoemd als het o­ntstaan van de relatie tussen Caroline Martin en Dave Asher, waaruit ook weer een jongeling uit voort kwam.

Heb je een aanvulling laat het o­ns weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


AANVULLING VAN LEENDERT VINGERLING:
Ik heb er nog twee uit mijn geheugen opgediept. Chris en Mike Plumbpley deden veel plugwerk voor Radio Caroline in de jaren 80 met hun bedrijfje. Mike was degene die Latin Quarter's Radio Africa op Caroline liet pluggen. Het pluggen leverde pennies op voor Caroline. Verder deed Mike de organisatie voor Caroline deels in 1983 en 1984. Hij was een aardige vent, maar een chaoot eerste klas en dus niet geschikt om Caroline achter de schermen te runnen.

AANVULLING HANS KNOT:
Ruud en Gerard Doets. Ruud was technicus aan boord van de Norderney. Gerard deed werkzaamheden op vrijwillige basis aan land voor Veronica.


Foto's: Nico Stevens & Bart Steeman (Copyright: Leen Vingerling)

Leen VingerlingHans Knot en Leen Vingerling starten enige tijd geleden met een lijst over familie relaties bij voormalig zeezender medewerkers. Deze lijst publiceerden we enige weken geleden. Er kwam direkt al een groot aantal namen en reakties naar boven. Vandaag kunnen we een aantal aanvullingen op deze lijst publiceren, o­nder andere afkomstig van Jos Leijgraaff, Paul de Haan en wederom van Leen Vingerling.

FAMILIE RELATIES BIJ DE ZEEZENDERS (2)
Tekst: Hans Knot

Jos Leijgraaff komt vandaag met een update inzake de familierelaties. Bij Atlantis zaten in de zeventiger jaren Paul en Frank van Leeuwen. Waren dit misschien familieleden? Dan Hauraki die o­ns zowel Chris als Mike Parkison brachten voor de luisteraars in Nieuw Zeeland en dat gedurende ‘1111 days at sea’. Zou het kunnen zijn dat Herman en Henk de Bruin van Radio Noordzee (RNI) ook broers waren. Leen Vingerling en zijn Marjo moeten zeker ook genoemd worden want ook zij heeft het nodige betekend voor de bevoorrading van de zeezenders Monique, Caroline en Laser. Dan voeg ik nog Mandy and Mike Raven toe die op Radio 390 als echtpaar een programma presenteerden.

Hans Knot stuurde deze aanvulling per e mail aan Leen die meteen ook weer reageerde met een mooie aanvulling: ‘wat dan te denken van het echtpaar Albert en Georgina Hood? Zij hebben de Mi Amigo langdurig bevoorraad en zijn zelfs door de Britse overheid veroordeeld. Ook in de jaren tachtig waren ze niet te beroerd om uit te varen vanuit kleine Britse havens om de Ross Revenge te bezoeken. Of Astrid Bes (de Jager) en Gerard van Dam (Gerard van der Zee), weliswaar niet getrouwd, maar wel lang samen en ook beiden actief voor Radio Delmare. Dit geldt dan ook voor Leo Vreugdenhil en Gelijn van Oosten. Leo bevoorraadde met de Mathilde Simonne Radio Delmare en was later stuurman en monteur op de Delmare boten Epivan en Martina.’

Paul de Haan ging een keer mee met Adriaan en de familie en herinnert zich uit 1974 nog een echtpaar en wel Bonnie en Jerry uit Vlissingen. Ze regelden de organisatie van de bevoorrading van Radio Atlantis.

En tenslotte nog een aanvulling van Leen: ‘zien we niet nog een heel belangrijk echtpaar over het hoofd? Fred Bolland en 'tante' Gerda van Galen. Op haar naam stond Music Media International De 'dekmantel' van de programma's op tape voor Radio Monique. Over Fred hoef ik niks meer te vertellen. Radio Delmare, Radio Caroline Nederland, Radio Paradijs, Radio Monique. Een ware erelijst.

Peter ChicagoHans Knot en Leen Vingerling startten enige tijd geleden met een lijst over familierelaties bij voormalig zeezender medewerkers. Deze lijst publiceerden we enige weken geleden. Gisteren publiceerden we een aantal aanvullingen op deze lijst afkomstig van Jos Leijgraaff, Paul de Haan en wederom van Leen Vingerling. Vandaag een reactie van Peter Ford, oud medewerker aan boord van RNI's zendschip de Mebo II. (Update: 16 augustus)

FAMILIE RELATIES BIJ DE ZEEZENDERS (3)
Tekst: Hans Knot

Peter Ford, oud medewerker aan boord van de MEBO II, gaat in op de vraag of de beide ‘de Bruinen’ die voor RNI werkten, familie waren: ‘Voor zover ik weet zijn Herman en Henk de Bruin geen familie van elkaar. Wel kan ik zeggen dan Gerrit de Winter en Joop DuPau zwagers zijn. Beiden werkten als bemanningsleden aan boord van het RNI zendschip. De vrouw van Gerrit was de zuster van Joop. Behorende destijds tot de zogenaamde Beverwijk groep. Zij losten elkaar altijd af. Dus de een kwam met de auto naar Scheveningen en als de aflossing van de MEBO II kwam gingen deze met dezelfde auto weer terug. Tot de volgende aflossing en dan vice versa. Zodat de auto niet in Scheveningen aan de haven bleef staan tijdens het verblijf aan boord.’ Een ander koppel die we nog niet meldden zijn Peter Chicago en Samantha die zowel haat als liefde met elkaar deelden in de 70’er jaren aan boord van de MV Mi Amigo.

Foto: Peter Chicago (Copyright foto: Hans Knot Foto Archief)

Walter en MirjamHans Knot en Leen Vingerling startten enige tijd geleden met een lijst over familierelaties bij voormalig zeezendermedewerkers. Deze lijst publiceerden we enige weken geleden op MediaPages. Inmiddels zijn er diverse aanvullingen op deze lijst gekomen en zijn we al weer toe aan de vierde update. Dit keer zijn de aanvullingen afkomstig van Martin van der Ven, Herman Content en Hans Knot.

FAMILIE RELATIES BIJ DE ZEEZENDERS (4)
Tekst: Hans Knot

Andermaal zijn er een aantal nieuwe relaties te noemen. Eerst geven we het woord aan Martin van der Ven: Misschien dat dit ook er nog bij kan komen: Mark West (Wesley) van Radio Essex, Radio Scotland en RNI en zijn broer Keith West met een typische zeezender plaat uit de jaren zestig: ‘Excerpt from the Teenage Opera’.

Herman Content memoreert aan Adriaan van Landschoot, directeur van Radio Atlantis, die zijn tweede schip, the MV Janine, doopte daar zijn vrouw die naam ook droeg.

Ikzelf denk dat ook Marc Jacobs en zijn moeder, De Oude Jacoba’ genoemd moeten worden. Ze maakte diverse gesproken brieven voor de deejays aan boord en werd ook in de programma’s aangehaald.

En dan voegen we ook nog Walter Zwart en Mirjam Verhoef op de lijst toe. Beiden werkten aan aan boord van de Ross Revenge en zijn nog steeds gelukkig een koppel. Walter werkte voor Monique, Radio 558 en Radio 819. Mirjam alleen voor de beide laatste stations.


Foto: Walter en Mirjam tijdens de Radiodag 2003 (Copyright foto: Martin van der Ven)