Walter Galle over de zenders van RNI

op . Gepost in Zeezenders Archief

Walter GalleWe publiceerden dinsdag het uitgebreide verhaal van Hans Knot over de media in 1972 met o.a. de uitzendingen van "Radio Noordzee 2" op 192 meter, na het verlaten van Radio Veronica van deze golflengte op 30 september 1972. In het verhaal staan reacties van diverse betrokkenen destijds. Vandaag reageerde Walter Galle (foto), o.a. over de zenders van RNI op de Mebo II. Walter Galle was in de jaren 70 betrokken bij o.a. de zeezenders Radio Mi Amigo en Radio Delmare en tegenwoordig bij Radio Waddenzee.

REACTIE WALTER GALLE
Tekst: Hans Knot - Foto Walter Galle: copyright Martin van der Ven

Een drietal dagen na publicatie van het verhaal over de uitzendingen van Radio Noordzee 2 op 192 meter kregen we volgende reactie van Walter Galle: 'Dag Hans,

Radio Noordzee 2 op 192 is een mooi verhaal geworden. En zo zie je maar dat er nog veel vooral technische zaken tot op heden nog niet verteld zijn. Alles lijkt zo vanzelfsprekend maar de werkelijkheid was wel wat anders op die zendschepen, zeg maar het verhaal van water en vuur. Als we alleen maar even terug denken aan de uitzendingen vanaf de MEBO II onder de naam Radio Caroline International in 1970 voor de Engelse kust ter hoogte van Clacton on Sea. Dat was echt wel goochelen met hoogspanning, midden in een grote plas water. Voortdurend werd er van golflengte veranderd omwille van de jamming veroorzaakt in opdracht van de Britse autoriteiten.

Wie was de man die de zender en antenne zo snel naar een andere golflengte afstemde, te weten dat het hier om een prototype ging van een 100 kW ampliphase BTH- 100 B. Een dergelijke zender bestaat uit twee zenders die naar elkaar toewerken onder een hoek van 135 graden. De modulatie werd verkregen door aan de ingang, net achter het gezamenlijk kristal, de 135

graden faze hoek te laten schuiven op het ritme van de muziek. Dit diende te gebeuren in vele stappen. De kunst was de juiste verschuiving in het combining point van 80 ohm te verkrijgen, want dit alles bepaalde de geluidskwaliteit en het uitgangsvermogen. Zo zijn er nog veel, tot op heden onverklaarbare zaken, gebeurd vanaf de MEBO II. In het begin van de jaren 70 was ik al in het bezit van een spectrum scoop en zo kon ik niet alleen luisteren maar ook gaan binnen kijken via het signaal in hun zender.

Een koploper in bandbreedte was de 50 Kw Continental zender op de Mi-Amigo, bij Veronica was alles braafjes. Toen ik mijn leger dienst vervulde in het Duitse Soest luisterde ik in 71/72 naar Noordzee en vooral naar de goed klinkende kortegolf op een dergelijke legerontvanger. Van die periode heb ik daar nog steeds een dagboek van, vooral in de nacht werd er aan de 220 zender gesleuteld. Wat men precies aan het doen was is tot op heden niet bekend, en zo zijn er nog veel zaken op andere schepen gebeurd, waar ik het raden naar heb.

Zo zie je maar Hans er zit nog veel onder water. Het probleem is dat er in snel tempo mensen om ons heen van het toneel verdwijnen, die het toender tijd van dichtbij allemaal hebben meegemaakt.

Eén ding is zeker en wel dat Meister en Bolier vaak zelf aan het sleutelen zijn geweest aan hun zenders. Dit kan ik opmaken uit de vele gesprekken die ik hierover had met de zendtechneuten van bijna alle andere zeezenders. Ja, over de MEBO II is het laatste woord nog niet verteld'.