Laser 558 in New York

op . Gepost in Laser 558 Archief

Laser 558Gisteren publiceerden we de volledige originele persmap ui 1983 van de zeezender Laser 558 uit het archief van Jelle Boonstra. In 2010 bezocht Jelle Boonstra New York en ging o.a. langs het postadres van Laser 558 (Grand Central Station) en het adres voor adverteerders (Madison Avenue) en maakte er enkele foto's. Tezamen met andere herinneringen, zoals persberichten, ontvangstrapporten en persoonlijke brieven, blikken we vandaag nog een keer terug naar de zeezender Laser 558.

LASER IN NEW YORK
door Jelle Boonstra

laserEen goeie plek, perfect gekozen. Toen Radio Laser 558 in 1984 de vleugels begon uit te slaan, werd in de uitzendingen meteen benadrukt, dat er Amerikaans kapitaal achter de zender zat. Luisteraars konden hun post sturen naar postbus 1892 in Grand Central Station in New York (ook post gericht aan Laser - Grand Central Station kwam trouwens gewoon aan en al snel lieten ze het hele postbusnummer achterwege).

laserAdverteerders dienden zich te vervoegen bij het kantoor van MMI (Music Media International) aan de 341 Madison Avenue in datzelfde New York City. Madison Avenue is het centrum van de  advertentie-industrie – met giganten als J.P. Morgan Chase – het grootste reclamebureau ter wereld. Waar kun je beter zitten als je advertentietijd in Europa wilt verkopen?

laserAardig om eens even langs die adressen te wandelen als je toch al in NY-City bent. Sinds een grootscheepse verbouwing in de jaren negentig zijn de postbussen verdwenen uit de zijhal van Grand Central Station (dat nu door New Yorkers weer bij de oude naam wordt genoemd: Grand Central Terminal.) Pas als je het zelf ziet wordt het je duidelijk hoe dicht postbus en Laser-kantoor in feite bij elkaar in de buurt lagen. Madison Avenue loopt zes blokken lang parallel aan het gigantische treinstation (dat z'n hoofdingang aan de 42nd Street heeft). Via de zij-ingang van het station kom je echter direct op Madison Avenue uit en de wandeling tussen kantoor en de postbus duurde amper drie minuten.

laserIn het pand, waar Laser destijds een 'suite' op één van de bovenverdiepingen huurde (een deftige term voor een handvol kamertjes op een verdieping) zit nu een sjieke tassenwinkel. Dat kan ook nauwelijks anders, alles is namelijk sjiek op Madison Avenue. Sporen van toen zijn er uiteraard sedert lang niet meer te vinden.

laserVanaf dit adres zond Laser-manager Roy Lindau destijds een professionele persmap de wereld in, met mooie beloftes over luisterdichtheid, zendkracht en over de technische en programmatische standaard, die dit nieuwe station in Europa zichzelf plechtig had opgelegd. Het was hem er alles aan gelegen om zo serieus, zo betrouwbaar en vooral ook zo legaal mogelijk over te komen. De firma, Eurad SA, was keurig bij de Kamer van Koophandel ingeschreven. Je mocht Laser ook beslist geen piraat noemen, herhaalde hij steeds in interviews, rond de officiële start op 24 mei 1984.
"Laser 558 is a legal radio station, since the ship is registered out side of Europe, transmits from International waters, is owned and operated by a Panamanian company and staffed and supplied by citizens of the United States, the station is in the opinion of counsel, entirely legal."

laserDe persmap bevatte een aantal foto's van de dj's, die in oktober 1983 waren gemaakt, toen het schip in Fort Lauderdale werd omgebouwd voor de nieuwe taak in de Theemsmonding. Het dj-team dat op het strand en op de achterplecht van de MV Communicator werd gefotografeerd kreeg daarna nog wel wat wijzigingen (een paar dj's stapten op, toen de ombouw te lang ging duren en de toekomstplannen steeds maar vaag bleven). Op de foto's van David Lee Stone en Rick Harris kon je zien dat de studio's nog niet klaar waren (je ziet zelfs potten verf onder tafel staan). Lindau was ijdel genoeg om ook een foto van zichzelf in de NY Office naar de pers te sturen, een foto van hem onder een groot MMI logo zat prominent in de persmap.

laserHij deed zijn uiterste best om 'MMI' als een enorme, professionele, firma te verkopen, maar in feite werkten er maar twee meisjes, en zijn eigen vrouw – Ann – deed de eerste QSL-brieven de deur uit, die op een povere matrixprinter waren gemaakt. Op een foto van Theo Dencker, destijds in het Duitse blaadje Radio News gepubliceerd, zie je Roy Lindau trots voor een kaart van West-Europa staan – er zijn spelden in de kaart gestoken bij IJmuiden, Scheveningen en Nieuwpoort, Lowestoft en Great Yarmouth, havens van waaruit werd bevoorraad, voor 'evenryone to see'- en dat was nou ook niet echt zo professioneel.

laserIn een opwelling besloot ik Laser in mei 1983 tijdens de testuitzendingen een bandje te sturen met wat Nederlandse teksten. Lindau schreef per kerende post dat de gesproken jingles weldra op Laser te horen zouden zijn. En inderdaad, de jingles waren nog eerder op het schip, dan de retourbrief op de mat lag.

Wat is het inmiddels lang geleden, als je er weer eens aan denkt.

Foto 1 t/m 3 en 7 t/m 8: Madison Avenue
Foto 4 t/m 6: Grand Central Station


LASER 558 ARCHIEF

01 Plattegrond gemaakt door Paul Rusling in Florida
02 & 03 Brief van Roy Lindau
04 & 05 Laser merchandise
06 & 07 Persbericht
08 QSL card
09 QSL brief
10 Roy Lindau in NY office (Copyright: Theo Dencker)
11 (foto boven) Laser in 1984 op zee (Copyright: Jelle Boonstra)

laser
laser
laser
laser
laser
laser
laser
laser
laser
laser

Bekijk hier de persmap van Laser 558 uit 1983 uit het archief van Jelle Boonstra op MediaPages

Tekst: Jelle Boonstra
Alle afbeeldingen: archief Jelle Boonstra (Genootschap Radiojingles & - tunes)