Het 1224 verhaal van Niels Zack

op .

Mengtafel Zeedijk studioHet is in de zomer van 1998 als ik aan Ad Bouman vraag wat er in augustus ‘99 gaat gebeuren wanneer het 25 jaar geleden is dat Veronica als zeezender moest stoppen.Daar was hij eigenlijk nog niet mee bezig. Een speciaal programma via Radio Gooiland, nu Radio 192, leek hem wel wat.

Niels Zack

Ik stelde voor om eens te inventariseren wat er nog aan bruikbare apparatuur uit de zeezendertijd aanwezig was en wat er daarvan nog bruikbaar zou zijn. Diezelfde middag nog gingen we naar de opslag, een niet verwarmde garagebox ergens in het Gooi. Toen de deur openging was ik met stomheid geslagen: naast Philips mengtafels uit de Lapershoek-villa en Telefunken recorders van de Zeedijk, stond daar de gehele boordstudio met zijn 4 Akai recorders en restanten van de, door de boordtechnici, zelfgemaakte mixer. Het geheel zag er redelijk uit, de capstan-assen en bandgeleiders van de recorders waren o­ndanks de o­ngunstige opslag niet vastgeroest. 

Boem is HO
De Philips mixer, die Ad en Jurg van Beem gebruikten in Cel 2 verdween, samen met 2 PYE limiters, mee in mijn auto. Na een eerste vluchtige controle van het toestel bij thuiskomst heb ik de stekker in het stopcontact gestoken met de gedachte “Boem is Ho”. En boem werd het, de hele voeding klapte uit elkaar. (Was mijn vrouw niet blij mee, ik deed één en ander in de woonkamer) 

Na de sluiting van de zeezender Veronica zijn 2 studio’s meegenomen door de VOO naar hun pand aan de Oude Enghweg. Toen men eenmaal gebruik kon maken van de faciliteiten van de NOS, zijn de spullen overgedaan aan de stichting Nederlandse Top 40/studio Top 40.

De opslag van Ad
Via een aantal omzwervingen is het materiaal bij Ad Bouman beland, waar het vanaf midden jaren '80 in opgeslagen staat. De spotmaster van Robbie DalePhilips gebruikte in de '60-er jaren; condensatoren die na verloop van tijd, net als hun batterijen, leegliepen. De troep die vrijkomt tast printen aan, dit was er dus nu ook gebeurd. Met een gerestaureerde voeding en een extra blower voor de broodnodige koeling ging het beter. Inmiddels had Ad, enthousiast geworden, draaitafels, studiorecorders, de boord limiters en een map vol met schema’s en aantekeningen van zowel Karel van der Woerd en José van Groningen gevonden.

Ook die gingen mee naar Volendam, evenals de originele Spotmaster die Robbie Dale meenam van Radio Caroline. Deze machine deed het niet meer, maar een e-mail naar de fabrikant Broadcast Electronics in Amerika leverde het enige schema op wat ze nog hadden. Het kwam keurig per post uit de States, een dik boek met alle benodigde informatie om ook dit stukje radiogeschiedenis in ere te herstellen. In de uiteindelijke 1224 studio stonden andere jinglemachines, maar na de reparatie heb ik wel als test diverse jingles, o.a. de weerberichtpingel ermee opgenomen.

De originele Juul Geleick voorversterkerRadiodag, De Telefunken microfoon, waarmee de Paay zusjes allerlei spots door ingezongen hebben, klinkt nog steeds perfect. Deze is niet gebruikt bij 1224 maar je kon hem in de vitrine van de Veronicabar zien. De draaitafels, Garrard 301 en 401 met Shure M44-7 elementen, draaiden nog goed alleen een slipmat en de naalden waren aan vervanging toe. De witte 301 draaitafel had zelfs nog de originele Juul Geleick voorversterker. Met 3 druktoetsen naast het plateau kon je de weergavecorrectie veranderen voor Amerikaanse of Europese persingen. Een ander probleem waren de aansluitingen van de Philips mengtafel. Deze waren uitgevoerd volgens de studionorm van begin jaren 60: grote Tuchel stekers.

Op oude Sennheiser microfoons kom je ze nog wel eens tegen. Alleen was Ad ze kwijt geraakt. Na wat speurwerk bleek een grossier ze nog te kunnen leveren voor fl. 20.- per stuk. (6 ingangen, 3 uit)

De RadiodagRadiodag
Een mooie plek om alvast wat apparatuur te laten zien aan de liefhebbers was natuurlijk de radiodag van 1999 in Haarlem. De Garrard 401 draaitafel, de studio Akai recorder en de Philips mixer gingen mee in de Citroen Berlingo van mijn toenmalige werkgever. Alleen in Haarlem aangekomen bleek de limiter nog in Volendam te liggen. En aangezien de mengtafel zonder dat ding niets doet zat er niks anders op dan heen en weer te rijden. Op zaterdag is het vrij druk in Haarlem maar ik vond nog wel een parkeerplek vlakbij het zaaltje.

Wordt vervolgd ....