Veronica 1224

op .

Hans van Velzen & Freek SimonVan 21 augustus 1999 tot en met 31 augustus 1999 was de zeezender Radio Veronica elf dagen lang terug op de middengolf via AM 1224. Met oude programma's en DJ's van toen, die spontaan een programma maakten. Dit zijn mijn notities, van dag tot dag, van de Veronica revival.

Zondag 22 augustus1999
Veronica 1224 komt hier (Obdam vlakbij Alkmaar) glashelder door. Je moet het alleen niet op je hi-tech stereotorentje proberen, want dat lukt niet. Gewoon je transistor of je autoradio en de o­ntvangst is perfect.
Vandaag al Ook Goeiemorgen, Goud van Out en Joost Mag Het Weten gehoord. Werelds allemaal! Ook veel aandacht aan Veronica 1224 op tv. Vrijdagavond Joost, Tineke en Oom Bull in M2 (TV2) en vandaag uitgebreid aandacht met beelden en geluid van vroeger en nu in het RTL- 4 Nieuws en het NOS-Journaal. Overigens besteedde zaterdagavond laats zelfs het BRT Journaal aandacht aan Radio Veronica 1224!
Ik ben vanochtend vroeg opgestaan en heb op elke etage (3) in m'n huis nu een transistor radio op 1224 staan brullen, zodat ik geen minuut hoef te missen. Ik voel me weer 16!! Wat is dit prachtig allemaal! En wat zal ik het moeilijk hebben als ik over 9 dagen voor de tweede keer in m'n leven afscheid moet nemen van het oude Radio Veronica. Kan dit niet gewoon doorgaan ?

Originele Telefunken RecorderWoensdag 25 augustus1999
Maandagnacht is Arrow Classic Rock Radio gestart met elke nacht een herhaling uit te zenden van een eerder op die dag uitgezonden programma op Radio Veronica 1224.
Maandagnacht is het programma van Tineke, Joost den Draayer en Oom Bull Verwey van afgelopen zaterdag uitgezonden. De uitzending op Arrow Classic Rock Radio zijn elke nacht van 12 tot 2 uur. Arrow is te o­ntvangen op de meeste Nederlandse kabelnetten. Arrow is alleen wat o­nduidelijk over de einddatum van de heruitzending van deze Veronica programma's. In de jingle, die op Arrow wordt gedraaid voorafgaand aan de Veronica- herhaling, zeggen ze tot 31 augustus. Op hun internet site staat echter tot 2 september.
Arrow Classic Rock zond in de nacht van dinsdag op woensdag tussen 12 en 2 het programma van Lex en Tineke van afgelopen zondag uit. Sinds afgelopen maandag staat er elke dag een ingezonden bericht op teletekst pagina 316 van de Nederlandse publieke omroep. Het betreffen hier voornamelijk mensen die het erg jammer dat de Veronica revival uitzendingen op de 1224 in sommige delen van het land niet zo goed te o­ntvangen zijn.

Donderdag 26 augustus 1999
In de nacht van woensdag op donderdag herhaalde Arrow Classic Rock een Adje Bouman Top 10 tussen 12 en 2. En vandaag op teletekst pagina 316 van de publieke omroep wederom een inzending over de uitzendingen op 1224. Ditmaal vindt een luisteraar uit Middelburg het jammer dat hij de uitzendingen van het oude Radio Veronica daar niet zo goed kan o­ntvangen. Maar hij heeft wel de hele dag zijn transistor in de vensterbank staan om alles te volgen en neemt de kraakjes voor lief.

Zaterdag 28 augustus1999
In de nacht van donderdag op vrijdag werd door Arrow Classic Rock een eerder op de 1224 uitgezonden show van Rob Out uitgezonden. In de nacht van vrijdag op zaterdag was tussen 12 en 2 een aflevering van J.M.H.W. (Joost Mag Het Weten) te beluisteren op Arrow.

Ad Bouman (Foto: Martin van der Ven)Er komen steeds meer (drukbezochte) internetsites naar aanleiding van de terugkeer van het oude Radio Veronica. De Veronica 1224 homepage (http://veronica.1224.homepage.com) werd gisteren maar liefst ruim 300 maal bezocht. En dat terwijl de site er net is en als enige publiciteit af en toe een vermelding in de Veronica 1224 programma's.
De site van de Stichting Norderney (http://www.dekoning.nl/denorderney) heeft gemiddeld 100 bezoeken per dag. Een nieuwe site over het oude Veronica is de "onofficiele Vrienden van Veronica" site (http://veronica1224.cjb.net). Zelfs deze nieuwe site trok op de eerste dag al ruim 70 bezoekers.

Het lijkt inmiddels trouwens wel of vrijwel iedere veertigplusser naar de Radio Veronica programma's op 1224 luistert ! Buizenradio's worden van zolder gehaald en in de vensterbanken staan deze dagen de transistor radio's om maar niks van de uitzendingen te hoeven missen. Als de luistercijfers van de Radio Veronica revival zouden worden gemeten zouden die nog wel eens alle records kunnen breken denk ik. Wat moet dat over een paar dagen, na 31 augustus 18.00 uur ..... ?

Ik hoorde Tineke trouwens vrijdag tussen 12 en 2 op 1224 zeggen dat het officiele laatste uur van Rob toch wel zou worden uitgezonden, hoewel Adje dit eigenlijk liever niet wilde (aldus Tineke) . Dit zou dan maandag of dinsdag moeten gebeuren. Overigens was het de bedoeling dat Rob Out vrijdag tussen 12 en 2 naast Tineke live achter de microfoon zou plaats nemen. Rob heeft (zo werd vermeld) op dit moment een zware griep en was niet aanwezig. Als vervanging voor Rob was Eddy Becker naast Tineke aanwezig om oude herinneringen op te halen.

Zondag tussen 12 en 2 wordt Jan van Veen (live met Tineke) verwacht. Maandag tussen 2 en 4 zal Chiel Montagne aanwezig zijn (en wellicht alsnog Rob Out?) en maandag avond tussen 8 en 10 een live-aflevering van de A.B.T.T. (Adje Bouman Top Tien) met Adje en Lex.

Zondag 29 augustus1999
Tineke heeft in het liveprogramma op zondag 29-8 tussen 12 en 2 gezegd dat, als het officiele laatste uur van Radio Veronica met Rob Out wordt uitgezonden, dit op dinsdag 31-8 tussen 13 en 14 uur gebeurt. Het al of niet uitzenden van het laatste uur lijkt nog steeds een discussie te zijn. Tineke wil het heel graag wel uitgezonden hebben, omdat het er bij hoort en Adje wil het liever niet. Overigens meldde Jan van Veen in hetzelfde programma dat ook hij vindt dat het laatste uur wel uitgezonden moet worden.

In de nacht van zaterdag op zondag werden op Arrow Classic Rock voor de tweede nacht in de afgelopen week originele afleveringen van "Joost Mag Het Weten" uitgezonden. O­nder andere de aflevering van J.M.H.W. met de Hollies special. Deze aflevering was echter door Arrow de nacht ervoor ook al uitgezonden! Arrow maakt er dus een beetje een potje van en dat is erg jammer.
Het oorspronkelijk initiatief was namelijk geweldig en in de eerste nachten werden op Arrow zelfs de liveprogramma's van Tineke met Lex, Joost en Oom Bull herhaald. Ik hoop dat Arrow voor de komende nachten de oude draad weer oppakt en dat we niet tot en met donderdag alleen maar oude afleveringen van J.M.H.W. te horen krijgen (hoe leuk deze ook zijn).

Maandag 30 augustus1999
Tja, nog 1 dag en dan is het alweer afgelopen, ik weet nu al zeker dat ik het vreselijk ga missen ..... dit is echt uniek! Historie, nostalgie, emotie, prachtige herinneringen, echt de allerbeste muziek en dat alles met (volgens mij) heel veel liefde gemaakt! Dat hoor je dus echt op geen enkel ander radiostation. Overmorgen verdwijnt dus voor de 2e keer in de geschiedenis een uniek stukje radio ...

Vandaag 30 augustus twee heel bijzondere nieuwslezers op Radio Veronica 1224. Om 15.00 uur las Chiel Montagne het nieuws en om 16.00 uur Peter Teekamp. In de nacht van zondag op maandag herhaalde Arrow een aflevering van "Hitbewust" met Lex Harding en een oude "Veronica's Teenager Muziek Expres".
Het originele laatste uur van Radio Veronica met Rob Out wordt (onder grote druk van de vele luisteraars) definitief WEL uitgezonden, zo meldt Ad Bouman zojuist op de 1224. Het laatste uur wordt volledig uitgezonden tussen dinsdag 31 augustus tussen 13 en 14 uur op 1224.
Maandag 30-8 was er tussen 12 en 13 uur een ingelast liveprogramma met Eddie Becker te beluisteren. Tussen 14 en 16 uur Tineke en Chiel Montagne live met oude herinneringen en wellicht Rob Out. Maandagavond 30-8 live tussen 20 en 22 uur een liveaflevering van de ABTT (Adje Boumand Top Tien).

Dinsdag 31 augustus 1999
18.00 uur 1224 kHZ.  Voor de laatste keer wordt de bekende Veronica filler gedraaid (dezelfde als in '74) maar nu meegezongen door alle medewerkers, aangevoerd door Tineke en Adje. Een aantal keren klinkt het nog door de speakers: Veronica, Veronica, Veronica ..... en dan: tjoep !! Hetzelfde geluid als 25 jaar geleden: de zender wordt uitgedraaid. Een schitterend project is afgelopen waaraan duizenden, wellicht tienduizenden Nederlanders de afgelopen 10 dagen o­ngelofelijk veel plezier aan hebben beleefd.

Adje Bouman verwoordde het maandag via 1224 heel treffend. Op de vraag van Tineke wat Adje van de Veronica tergkeer had verwacht antwoorde hij laconiek: "iets kleinschaliger" ... Zelfs het NOS Journaal meldde vanavond om 20.00 uur dat de afgelopen 10 dagen duizenden Radio Veronica Lapershoek hadden bezocht. Op het heruitzenden van het officiële laatste uur uit '74 is soms heel emotioneel gereageerd. Bij velen kwamen de gevoelens van 25 jaar geleden weer allemaal boven.

De laatste plaat die vandaag voor de Veronica filler op de 1224 werd gedraaid was "Family Affair" van Sly and the Family Stone, omdat (aldus Adje) het oude Veronica eigenlijk één grote familie was! Aan alle mensen die de afgelopen 10 dagen de terugkeer van de zeezender hebben mogelijk gemaakt: het was fantastisch !

Adje, Tineke, Lex, Willem, maar ook natuurlijk Michael Bakker, Hans Knot en al die vele anderen: heel erg bedankt: het waren voor mij de 11 mooiste (radio-) dagen sinds 1974.

Donderdag 2 september 1999
In de nacht van woensdag op donderdag heeft Arrow Classic Rock tussen 12 en 2 uur het één-na-laatste en het laatste uur van de zeezender Radio Veronica uitgezonden. Eerst Tom Collins met het laatste uur van de tipparade. Daarna het laatste uur met Rob Out. Het laatste uur werd voorafgegaan door de aankondiging: "dit programma werd eerder uitgezonden op 31 augustus 1974". Hiermee besloot Arrow een periode van 10 dagen waarin ze telkens 's nachts programma's van de zeezender Radio Veronica uitzond of, in een aantal gevallen, liveprogramma's van Radio Veronica 1224 herhaalde.